Sverige, ett land vars rika arv sträcker sig långt tillbaka i tiden, präglas av en mångfald av imponerande slott och herrgårdar. Dessa majestätiska byggnader utgör inte bara en viktig del av landets arkitektoniska skatt, utan fungerar också som levande vittnen till Sveriges dramatiska historia och kulturella utveckling. Genom århundradena har dessa slott spelat avgörande roller som kungliga residens, försvarsanläggningar, och centrum för konst och kultur.

10. Ekenäs Slott

Ekenäs Slott, beläget på en klippa vid sjön Teden i Östergötland, är ett av Sveriges bäst bevarade 1600-talsslott. Slottet, med sina tre torn och ståtliga huvar, tornar upp sig majestätiskt i landskapet och erbjuder en fascinerande inblick i svunna tider.

Byggnaden uppfördes ursprungligen under medeltiden, men fick sitt nuvarande utseende under 1600-talet då det omvandlades till en renässansborg. Slottet har haft en rik historia och har genomgått perioder av både välstånd och förfall. Det har bebotts av framstående adelsfamiljer, bland annat ätterna Sture och Banér, och har spelat en viss roll i Sveriges politiska historia.

Idag är Ekenäs Slott ett privatägt museum och är öppet för allmänheten under vissa perioder av året. Guidade visningar tar dig genom slottets magnifika salar och rum, där du kan beundra vackra takmålningar, historiska möbler och fascinerande porträtt.

Förutom slottet i sig, är även den omgivande parken värd ett besök. Den vackra parkmiljön, med sina grusgångar, blomsterarrangemang och gamla träd, inbjuder till en promenad eller en picknick.

Adress

Ekenäs slott, 585 94 Linköping

Pris

Vuxen: 120 kr
Barn: 7 – 15 år: 60 kr

9. Gripsholms Slott

Gripsholms slott, som vilar vid Mälarens lugna vatten i Mariefred, är en av Sveriges mest berömda och välbesökta historiska platser. Med anor från 1500-talet och en rad olika arkitektoniska stilar representerade, inklusive renässans och barock, är detta slott en skattkammare av konst, historia och kultur. Besökare kan vandra genom dess storslagna salar, beundra konstverk från några av Sveriges mest kända konstnärer och njuta av den vackra utsikten över Mälaren.

Gripsholms slott, beläget vid Mälarens strand i Mariefred, är en majestätisk borg med en rik historia. Slottet grundades på 1300-talet men fick sitt nuvarande utseende under Gustav Vasas tid. Här kan man vandra genom praktfulla salar och rum, beundra den berömda porträttsamlingen med svenska kändisar och besöka Sveriges äldsta teater. Slottet omgivs av en vacker slottspark med promenadstråk och en vacker utsikt över Mälaren. Gripsholm är en fascinerande plats med en fängslande historia och en kulturell skatt för Sverige.

Gripsholms slott är ett populärt utflyktsmål för både svenskar och turister. Slottet är öppet för visningar året runt och det finns många olika aktiviteter att delta i, till exempel guidade visningar, teaterföreställningar och konserter.

Adress

647 31 Mariefred

Pris

Vuxna: 150 kr
Barn 7 – 17 år: 75 kr

8. Läckö Slott

Läckö Slott, beläget på Kållandsö i Vänern, är en praktfull symbol för Sveriges stormaktstid. Slottet, ursprungligen en medeltida borg, fick sitt nuvarande barocka utseende under Magnus Gabriel De la Gardies tid på 1600-talet.

Idag är Läckö Slott en populär turistattraktion. Besökare kan vandra genom slottets magnifika salonger, beundra den vackra slottsparken och njuta av den unika utsikten över Vänern. Slottet erbjuder guidade turer, utställningar, evenemang och en slottsrestaurang.

Läckö Slott är en fascinerande och vacker plats som ger en inblick i Sveriges historia och kultur. Oavsett om du är historieintresserad, naturälskare eller bara vill njuta av en vacker dagsutflykt, är Läckö Slott väl värt ett besök.

Adress

531 99 Lidköping

Pris

Vuxna: 110 kr
Barn och unga upp till 26 år: fri entré

7. Skoklosters Slott

Skoklosters Slott, beläget på en naturskön udde vid Mälaren, står som ett monument över Sveriges stormaktstid. Slottet, byggt mellan 1654 och 1676, är ett av Europas bäst bevarade barockslott och bjuder på en fascinerande inblick i en svunnen tid.

Carl Gustaf Wrangel, en av Sveriges mest framstående militärer, lät uppföra slottet som ett ståndsmässigt hem för sig och sin hustru Anna Margareta von Haugwitz. Slottet är rikt utsmyckat med magnifika salonger, praktfulla takmålningar och en enastående samling av vapen och rustningar.

Skoklosters Slott är idag ett museum och en del av Statens historiska museer. Besökare kan vandra genom slottets praktfulla rum, beundra de unika konstverken och lära sig mer om slottets historia och de människor som levde och verkade där.

Adress

746 96 Skokloster

Pris

Vuxen: 120 kronor
Barn och unga till och med 18 år: fri entré

6. Kalmar Slott

Kalmar Slott, beläget på en ö i Kalmarsund, blickar ut över staden och bär på en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Slottet, som ursprungligen var en medeltida borg, har genomgått många omvandlingar och representerar idag en fascinerande blandning av renässansarkitektur och militärt befästningsverk.

Kalmar Slott har stått emot belägringar och krig genom århundradena. Under Kalmarkriget på 1600-talet intogs slottet av danskarna, men återtogs senare av Sverige. Under fredstid fungerade slottet som residens för kungligheter och adelsmän.

Idag är Kalmar Slott en välbesökt turistattraktion. Besökare kan vandra genom slottets salar och rum, beundra den magnifika utsikten från slottsmuren och lära sig mer om slottets fascinerande historia i museet. Slottet hyser även en mängd evenemang och aktiviteter under året, såsom konserter, utställningar och guidade turer.

Adress

Kungsgatan 1, 392 33 Kalmar

Pris

Vuxen: 130 kr
Barn/ungdom 6-19 år: 60 kr

Övriga priser: Pensionär 120 kr, Studerande 85 kr, Barn 3-5 år 45 kr

5. Ericsbergs Slott

Ericsbergs Slott, beläget i Katrineholms kommun, Södermanland, är ett magnifikt barockslott från 1600-talet. Slottet, med sin ståtliga fasad och välbevarade interiör, bjuder på en fascinerande inblick i svunna tider.

Ericsbergs historia sträcker sig tillbaka till medeltiden, men det var under 1600-talet som slottet fick sin nuvarande praktfulla gestalt. Slottet har genomgått diverse renoveringar och ombyggnationer genom århundradena, men barockens elegans och symmetri präglar fortfarande slottets arkitektur och inredning.

Guidade turer ger dig möjlighet att utforska slottets magnifika salonger, praktfulla bibliotek och unika samlingar av historiska föremål. Du kan beundra den vackra barockparken med sina symmetriska grusgångar, fontäner och välklippta häckar. En höjdpunkt är den charmiga labyrinten, en perfekt plats för en rolig utmaning eller en lugn promenad.

Ericsbergs Slott erbjuder en rad aktiviteter och evenemang utöver guidade turer. Du kan besöka slottsbutiken och caféet, njuta av en picknick i parken, eller delta i speciella evenemang som julmarknad och konserter. Slottet är även en populär plats för bröllop och konferenser.

Adress

Gårdskontoret Ericsberg, 641 93 Katrineholm

Pris

1 timme: 100 kr per person
Upp till 3 timmar: 150 kr per person

4. Örebro Slott

Örebro slott, som dominerar stadssiluetten vid Svartåns strand i Örebro, är en av Sveriges mest imponerande medeltida borgar. Med sin dramatiska historia som sträcker sig 700 år tillbaka och sina vackra salar och torn, bjuder detta slott besökare på en fascinerande resa genom tiderna. Från medeltida borg till renässansslott, har slottet genomgått många förvandlingar och bär vittnesbörd om Sveriges fascinerande historia.

Byggd på 1300-talet av kung Magnus Eriksson, fungerade slottet ursprungligen som en försvarsborg. Under hertig Karls tid, på 1500-talet, genomgick borgen en storslagen omvandling och fick sitt karaktäristiska renässanss utseende. Slottet har spelat en central roll i Sveriges historia, varit residens för kungligheter och stått värd för viktiga möten och ceremonier.

Idag är Örebro Slott en levande mötesplats. Besökare kan vandra genom slottets salar och rum, beundra den vackra arkitekturen och fascineras av de historiska utställningarna. Guidade turer ger en inblick i slottets liv och historia, och evenemang som konserter och bröllop skapar en magisk atmosfär.

Adress

Kansligatan 1, 703 61 Örebro

Pris

Vuxna: 140 kr
Barn: 80 kr

3. Stockholms Slott

Stockholms slott, som ligger i hjärtat av Sveriges huvudstad, är en av landets mest ikoniska och välkända byggnader. Med sin imponerande arkitektur och rika historia, är detta slott en symbol för Sveriges kungliga arv och nationella identitet. Besökare kan utforska dess praktfulla salar, beundra dess vackra konstverk och ta del av dess fascinerande historia genom guidade turer och interaktiva utställningar.

Stockholms slott, officiellt Kungliga slottet, tronar majestätiskt på Stadsholmen i Gamla stan. Slottet har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den nuvarande slottsbyggnaden, uppförd i barockstil, ersatte Tre Kronor som brann ner 1697.

Som officiellt residens för Sveriges monark utgör slottet en central del av landets historia och nutid. Här bedrivs statschefens officiella verksamhet, inklusive mottagningar av statsöverhuvuden och andra dignitärer. Slottet är också hem för Kungliga Hovstaterna och Kungliga Skattkammaren.

Men slottet är inte bara en arbetsplats. Det är också en öppen och levande mötesplats för allmänheten. Varje år besöker hundratusentals personer slottet för att beundra dess magnifika interiör, delta i guidade turer eller bevittna ceremonier som vaktavlösningen och Nobelprisutdelningen.

Adress

Kungliga slottet, 107 70 Stockholm

Pris

Vuxna: 190 kr
Barn 7 – 17 år: 95 kr

2. Stora Sundby Slott

Stora Sundby Slott, beläget i Södermanland, blickar ut över Hjälmaren med sina fyra torn som symboliserar årstiderna. Slottet, med sitt nuvarande utseende inspirerat av medeltida riddarborgar, fick sin form under 1800-talets omvandling under greve Carl De Geers ägarskap.

Slottets historia sträcker sig dock betydligt längre tillbaka, med anor från 1200-talet. Från en tidig borg till en modern gård, har Stora Sundby Slott genomgått många förändringar genom århundradena. Idag ägs slottet av familjen Klingspor och är en privatbostad, men slottsparken är öppen för allmänheten att beundra.

Förutom sin magnifika arkitektur och vackra omgivningar, erbjuder Stora Sundby Slott en rad aktiviteter för besökare. Slottsguidade turer ger en inblick i slottets historia och inredning, medan gårdsbutiken säljer lokalt producerade delikatesser och hantverk. Den årliga CLSR Boutique Festival lockar musikälskare från hela Sverige.

Stora Sundby Slott är en unik plats som kombinerar historia, kultur och natur på ett fängslande sätt. Vare sig du är ute efter en pittoresk promenad i slottsparken, en guidad tur genom slottets salar eller en kulturell upplevelse på festivalen, har Stora Sundby Slott något för dig.

Adress

Stora Sundby Gård, Slottet, 635 35 Stora Sundby

Pris

Entréavgift slottsparken: 20 kr

Kontakta Stora Sundby Slott för priser för deras guidade turer av slottet

1. Drottningholms Slott

Drottningholms slott, beläget på Lovön i Mälaren, är Sveriges mest välbevarade slott från 1600-talet och Kungafamiljens permanenta bostad sedan 1981. Slottet, uppfört på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora, representerar europeisk kunglig arkitektur från den tiden och är numera UNESCO-världsarv.

Med sin storslagna barockstil, inspirerad av franska slott, och magnifika slottspark skapar Drottningholm en unik helhet. Slottet rymmer inte bara vackra interiörer och kungliga samlingar, utan även Drottningholms slottsteater, den enda bevarade 1700-talsoperan i världen.

Förutom slottet och teatern kan man besöka Kina slott, ett exotiskt lustslott i parkens östra del, och den vackra Drottningholms slottskyrka. Parken i sig är en upplevelse, med sina geometriska former, alléer och kanaler, och erbjuder en perfekt plats för promenader och avkoppling.

Drottningholms slott är en fascinerande och levande historisk miljö som lockar besökare från hela världen. Den unika kombinationen av arkitektur, kultur och natur gör slottet till en oumbärlig del av Sveriges historia och identitet.

Adress

178 93 Drottningholm

Pris

Vuxen: 150 kr
Barn 7 – 17 år: 75 kr

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *