Välkommen till Cypern, en modern ö omgiven av citrus och olivlundar. Känd som födelseplatsen för Afrodite, gudinnan för skönhet och kärlek, och det är lätt att se varför: Cypern har ett medelhavs-klimat och har i snitt 340 soldagar om året vilket gör det till ett av Medelhavets solsäkraste ställen.

Under vintern kan besökare åka skidor i Troodosbergen på morgonen för att sedan sola på stranden på eftermiddagen.

Aktiviteter och sevärdheter i Cypern

Cypern är ett oerhört vackert land fyllt med vingårdar, berg och historia. Troodosbergen tar dig till mitten av ön där man har möjlighet att se flera kilometer ner för bergssluttningarna. Detta varvat med stränder som Nissi Beach där man kan ligga och slappa hela dagen, avnjuta kalla drycker och testa på vattensporter som t.ex. snorkling och dykning.

Cypern har dessutom väldigt många kloster och kyrkor som går att besöka. Ett av de kändaste är klostret i Ayia Napa som ligger mitt i centrum, det byggdes på 1500-talet och går att besöka under dagtid.

Dykning och snorkling

Att ta dykarcertifikat i Cypern har blivit mer och mer populärt på senare år. Med dess kristallklara vatten och underbara bergsgrottor längs kusten gör det till ett äventyr värt göra. Finns flera dykarföretag som erbjuder konkurrenskraftiga priser som dessutom har svensk-talande instruktörer.

På grund av alla grottor som finns längst kusten så kan man även åka ut på en av flera båtturer och snorkla och besöka flera grottor längs vägen. För barnfamiljer finns dessutom Nemo Submarine som har en inglasad botten vilket gör att man kan se havsbotten medans man åker den 2 timmar långa turen.

Vad finns i Cypern?

En semester i Cypern är känt för avslappnade dagar på stranden, snorkling eller för att enbart lata sig i solen. Larnaka och Limassol, på den grekiska sidan, är livfulla centrum med en mix av historiska byggnader, moderna affärer och ett surrande nattliv.

Kollar man åt den östra sidan av Cypern så finner du de större turiststäderna, Ayia Napa och Protaras. Med en mix av kultur och barer så är dessa ställen perfekta för de ungdomliga och  vuxna folket beroende på var du åker. Res till Cypern idag!

Ayia Napa – Största turistorten

Är det dock nattlivet som lockar finns ett av de mest populära party-orterna i världen när det kommer till nattliv: Ayia Napa som trots nattliven även passar familjer så länge man undviker bargatorna som är fyllda under sommarhalvåret med ungdomar ute för att skapa minnen. Hit kommer man för att roa sig alla dagar i veckan och är ett intensivt resmål som passar alla åldrar även om det är mer lämpat för ungdomar.

Skulle man lida av en svår baksmälla från den minnesfyllda natten med vännerna kan man lätt ta sig ner till fiskehamnen för lite lugn och ro och äta nyfångad fisk på någon av de fina restaurangerna.

I Ayia Napa finns även den kända stranden Nissi Beach. Kolla in våran artikel om den här!

Protaras – Fig Tree Bay

Är man däremot sugen för att avnjuta Cypern i mer lugn ro så finns det oerhört romantiska stället Protaras. Precis som namnet antyder så omges staden av fikonträd som man återfinner framförallt längs den underbara strandpromenaden som går längs hela staden. Här finns det fortfarande fullt med restauranger, barer och aktiviteter men i lugnare tappning med mer fokus för familjer vilket gör det ett perfekt resmål för den som enbart vill slappna av.

För snorklarna och dykarna är det kristallklara turkosa vattnet en ren dröm som måste gå i uppfyllelse och för den som ännu inte har tagit dykarcertifikat så har men det ypperliga tillfället att göra det här på plats.

Troodosbergen

Troodosbergen i mitten av Cypern är ett perfekt alternativ för en dagsutflykt med sina skogar fyllda av tallar, vingårdar, byar, kloster och vattenfall – här finns den riktiga naturen i Cypern. Läs mer om Troodosbergen här i våran artikel som går ner på djupet av det kända berget.

Priser i Cypern 2023

Beroende på vad du söker och vart i landet du är så är olika saker billigare kontra dyrare. Ayia Napa är i regel dyrare (20-50% mer!) men bara ett kort avstånd därifrån har du Protaras och Pernera med betydligt lägre priser.

I.om. att bussar är billiga så är det lätt att ta sig dit och samtidigt upptäcka bergsklipporna Cape Greco längs vägen. En taxi mellan dessa städer kostar (beroende på om det är dag eller natt) cirka £10-20 vilket funkar väldigt bra för den som vill slappna av i Protaras för att sedan ge sig ut i nattlivet i Ayia Napa på kvällarna.

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang122.37 SEK (mellan 50.99 – 203.95 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)458.89 SEK (mellan 305.93 – 764.82 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)30.59 SEK (mellan 20.40 – 45.89 SEK)
Importerad öl (0.5L)40.79 SEK (mellan 30.59 – 52.57 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)15.73 SEK (mellan 10.20 – 30.59 SEK)
Vatten (33 cl burk)6.59 SEK (mellan 5.10 – 15.30 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett15.30 SEK (mellan 15.30 – 25.49 SEK)
Månadsbiljett407.91 SEK (mellan 305.93 – 611.86 SEK)
Taxi (starttaxa)50.99 SEK (mellan 35.69 – 81.58 SEK)
Taxi (1 km)10.20 SEK (mellan 7.44 – 30.59 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)178.46 SEK (mellan 122.37 – 305.93 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro49.97 SEK (mellan 45.89 – 59.20 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)774.80 SEK (mellan 305.93 – 1,223.72 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)388.6 SEK (mellan 203.95 – 611.86 SEK)

(Aktuella priser 2023)

Hitta billiga flyg till Cypern

Det finns flera ställen att hitta billiga flyg på, däremot så rekommenderas sista minuten med charterbolag om priset är viktigast.

  • Resorna börjar oftast för 1000 SEK för Landvetter / Stockholm till Larnaca.
  • 2 veckor innan avresa är priserna nere på 500-1000 SEK.
  • 1 vecka eller mindre innan avresa är priserna nere på 200-1000 SEK.

Det gäller att kolla dagligen så man får så tätt inpå sin resa men annars kan man förvänta sig betala 800 SEK för ToR direktflyg. Med lite tur kan man hitta Cypern resor året om för ett bra pris.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *