Välkommen till Cypern, en modern ö omgiven av citrus och olivlundar. Känd som födelseplatsen för Afrodite, gudinnan för skönhet och kärlek, och det är lätt att se varför: Cypern har ett medelhavs-klimat och har i snitt 340 soldagar om året vilket gör det till ett av Medelhavets solsäkraste ställen.

Under vintern kan besökare åka skidor i Troodosbergen på morgonen för att sedan sola på stranden på eftermiddagen.

HuvudstadNicosia
Etniska gruppergrekcyprioter ca 77 %, turkcyprioter ca 18 %, övriga 5 %
SpråkGrekiska, turkiska, engelska
ReligionOrtodox kristendom 72%, Islam 25%, Andra religioner och icke-religiösa 2%
Befolkningsantal1 244 188 (2021)
StatsskickRepublik
Area9 251 kvadratkilometer
ValutaEuro
VisumEU/ EES -medborgare behöver inte visum för att resa till Cypern
Nationaldag1 oktober

Hur varmt är det på Cypern?

Cypern har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Sommartid är temperaturen vanligtvis över 30 grader Celsius, särskilt under juli och augusti. Vintertid är det generellt mildare med genomsnittliga temperaturer på 10-15 grader Celsius. Klimatet på Cypern gör det till en populär destination för sol- och badsemestrar året runt.

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
°C16°C16°C18°C21°C25°C29°C32°C32°C30°C27°C22°C18°C

Var i Cypern ska man åka?

När det kommer till att utforska Cypern, finns det en oändlig lista av fascinerande platser att besöka och upplevelser att njuta av. Som någon som har haft möjligheten att utforska denna fantastiska ö, vill jag dela mina personliga rekommendationer med dig. Från antika ruiner till pittoreska stränder och pulserande städer – Cypern har något för alla smaker och intressen. Här nedan kan du läsa om några av de bästa destinationerna att besöka på denna magnifika ö!

Ayia Napa – Största turistorten

Är det dock nattlivet som lockar finns ett av de mest populära party-orterna i världen när det kommer till nattliv: Ayia Napa som trots nattliven även passar familjer så länge man undviker bargatorna som är fyllda under sommarhalvåret med ungdomar ute för att skapa minnen. Hit kommer man för att roa sig alla dagar i veckan och är ett intensivt resmål som passar alla åldrar även om det är mer lämpat för ungdomar.

Skulle man lida av en svår baksmälla från den minnesfyllda natten med vännerna kan man lätt ta sig ner till fiskehamnen för lite lugn och ro och äta nyfångad fisk på någon av de fina restaurangerna.

I Ayia Napa finns även den kända stranden Nissi Beach. Kolla in våran artikel om den här!

Paphos

Paphos, en historisk och kulturell pärla på Cypern, är känt för sin rika arkeologi och fantastiska stränder. Staden, som finns med på UNESCO-världsarvslistan, erbjuder besökare en fascinerande inblick i antikens värld. Här kan man utforska det antika Paphos-området med sina välbevarade mosaiker och ruinerna av en gammal romersk stad. Kungagravarna i Paphos, med sina imponerande gravkammare och gravmonument, är också värda ett besök. Förutom sin historiska betydelse erbjuder Paphos också vackra stränder, pittoreska hamnar, kustpromenader och en charmig gamla stan med mysiga restauranger och butiker.

Troodosbergen

För naturälskare och äventyrare är Troodosbergen ett måste-besök på Cypern. Denna bergskedja erbjuder dramatiska landskap, pittoreska byar och fantastiska vandringsleder. Besökare kan utforska den frodiga grönskan, besöka medeltida kyrkor och klostret Kykkos, och njuta av hisnande utsikter över ön från dess toppar. Under vintermånaderna lockar Troodosbergen också skidåkare och snowboardåkare till dess snötäckta sluttningar.

Läs mer om Troodosbergen här i våran artikel som går ner på djupet av det kända berget.

Protaras – Fig Tree Bay

Är man däremot sugen för att avnjuta Cypern i mer lugn ro så finns det oerhört romantiska stället Protaras. Precis som namnet antyder så omges staden av fikonträd som man återfinner framförallt längs den underbara strandpromenaden som går längs hela staden. Här finns det fortfarande fullt med restauranger, barer och aktiviteter men i lugnare tappning med mer fokus för familjer vilket gör det ett perfekt resmål för den som enbart vill slappna av.

För snorklarna och dykarna är det kristallklara turkosa vattnet en ren dröm som måste gå i uppfyllelse och för den som ännu inte har tagit dykarcertifikat så har men det ypperliga tillfället att göra det här på plats.

Cyperns 10 Största Städer

Cypern, den östligaste ön i Medelhavet, är inte bara känd för sina fantastiska stränder och historiska platser utan även för sina levande städer som är centrum för kulturell mångfald och ekonomisk tillväxt. Här är en närmare titt på Cyperns tio största städer och vad som gör dem unika.

 1. Nicosia (Nikosia) – Befolkning: 200,452
  Huvudstaden på ön är Nicosia, en stad som är indelad i två delar – en grekcypriotisk och en turkcypriotisk. Den är känt för sin historiska stadskärna och den mäktiga Venetianska muren som omger den.
 2. Limassol – Befolkning: 154,000
  Limassol ligger vid Cyperns södra kust och är öns största hamnstad. Den har ett pulserande nattliv, vackra stränder och många kulturella evenemang året runt.
 3. Larnaca – Befolkning: 72,000
  Larnaca, en av öns äldsta städer, är känd för sin flygplats och vackra stränder. Staden har också en fascinerande historia och är hem för många arkeologiska fynd.
 4. Stróvolos – Befolkning: 67,904
  Stróvolos är en förort till Nicosia och är en snabbt växande stad med modern infrastruktur och många bekvämligheter för invånarna.
 5. Famagusta – Befolkning: 42,526
  Famagusta ligger på Cyperns östra kust och har en rik historia som en viktig handelsstad. Tyvärr har staden varit kraftigt påverkad av Cypernkonflikten och är nu delvis ockuperad.
 6. Pafos – Befolkning: 35,961
  Pafos är känd för sin arkeologi och är hem för många antika ruiner, inklusive de berömda Pafos mosaikerna. Den har också blivit utsedd som Europeisk kulturhuvudstad 2017.
 7. Kyrenia – Befolkning: 26,701
  Belägen på norra Cypern, är Kyrenia en vacker hamnstad omgiven av bergen. Staden är känd för sitt slott och pittoreska gamla stan.
 8. Protaras – Befolkning: 20,230
  Protaras ligger på öns östkust och är ett populärt turistmål känt för sina vackra stränder och klart blåa vatten.
 9. Pérgamos – Befolkning: 15,000
  Pérgamos är en växande stad som erbjuder ett lugnt liv och enkel tillgång till Nicosia och andra större städer.
 10. Mórfou – Befolkning: 14,833
  Mórfou, även känd som Morphou, är belägen på Cyperns norra kust och är känt för sina vackra landskap och jordbruksområden.

Cyperns städer erbjuder en mångfald av upplevelser, från historiska sevärdheter till moderna nöjen. Oavsett om du är intresserad av kultur, natur eller nattliv, så finns det något för alla att upptäcka på denna vackra ö i Medelhavet.

Sevärdheter i Cypern

När det kommer till att utforska Cypern, finns det en oändlig lista av fascinerande platser att besöka och upplevelser att njuta av. Som någon som har haft möjligheten att utforska denna fantastiska ö, vill jag dela mina personliga rekommendationer med dig. Från antika ruiner till pittoreska stränder och pulserande städer – Cypern har något för alla smaker och intressen. Här nedan kan du läsa om några av de bästa destinationerna att besöka på denna magnifika ö!

Antika staden Kourion

Beläget på en klippa med utsikt över havet, är Kourion en av Cyperns mest imponerande arkeologiska platser. Denna antika stad, som grundades under romartiden, erbjuder en fascinerande inblick i Cyperns forntida historia. Besökare kan vandra genom de välbevarade ruinerna av teatrar, badhus och mosaikprydda hus och beundra den imponerande Amfiteatern som fortfarande används för konserter och evenemang.

Akamas halvö

För en smak av orörd natur och avlägsenhet, är Akamas halvön en verklig pärla på Cypern. Detta naturskyddsområde, som sträcker sig längs öns nordvästra kust, erbjuder en rad fantastiska sevärdheter, inklusive naturliga vikar, klippformationer och kustnära skogar. Besökare kan utforska området till fots, med bil eller på båtturer som tar dem till gömda stränder och grottor som bara kan nås från havet.

Tombs of the Kings (Kungarnas Gravar)

Beläget nära staden Paphos, är Tombs of the Kings en imponerande arkeologisk plats som dateras tillbaka till det romerska rikets tid. Trots sitt namn var dessa underjordiska gravar faktiskt inte till för kungar, utan för högt uppsatta tjänstemän och aristokrater. Besökare kan utforska det fascinerande nätverket av gravar, gångar och kammare, och beundra de imponerande freskerna som fortfarande pryder väggarna.

Cape Greco (Kap Greco)

För enastående naturskönhet och en känsla av lugn och ro är Cape Greco en perfekt destination. Beläget på öns sydöstra spets, erbjuder denna kustnära nationalpark dramatiska klippformationer, kristallklart vatten och många vandringsleder som tar dig genom det karga landskapet och längs med kustlinjen. Besökare kan också njuta av fantastisk dykning och snorkling i de turkosblå vattnen som omger Cape Greco.

Gamla staden i Nicosia

Nicosia, huvudstaden på den delade ön, är en stad med en rik historia och en fascinerande blanding av kulturer. Gamla staden i Nicosia är omgiven av en medeltida mur och är hem för smala gränder, traditionella kaféer och historiska sevärdheter som Ledra Street och det magnifika Venedigtorget. Besökare kan utforska de historiska kvarteren, beundra de osmanska och venetianska arkitekturen och uppleva den unika atmosfären i denna antika stad.

Choirokoitia Neolithic Settlement

För en fascinerande inblick i Cyperns förhistoria, missa inte Choirokoitia Neolithic Settlement, en av de äldsta neolitiska bosättningarna i Medelhavsområdet. Denna UNESCO-listade plats, belägen nära staden Larnaca, erbjuder besökare möjlighet att utforska rekonstruerade byggnader och lära sig om livet i det neolitiska samhället som bebodde platsen för över 9 000 år sedan.

Aktiviteter i Cypern

Cypern är ett oerhört vackert land fyllt med vingårdar, berg och historia. Troodosbergen tar dig till mitten av ön där man har möjlighet att se flera kilometer ner för bergssluttningarna. Detta varvat med stränder som Nissi Beach där man kan ligga och slappa hela dagen, avnjuta kalla drycker och testa på vattensporter som t.ex. snorkling och dykning.

Cypern har dessutom väldigt många kloster och kyrkor som går att besöka. Ett av de kändaste är klostret i Ayia Napa som ligger mitt i centrum, det byggdes på 1500-talet och går att besöka under dagtid.

Cypern erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter för besökare att utforska och njuta av. Här är några populära saker att göra på Cypern:

 • Arkeologiska platser: Utforska de imponerande arkeologiska platserna på Cypern, inklusive det antika Paphos-området, Kourion, Salamis och Tombs of the Kings. Dessa platser erbjuder fascinerande inblickar i öns antika historia och kultur.
 • Vackra stränder: Njut av de vackra sandstränderna och det kristallklara vattnet på Cypern. Populära stränder inkluderar Nissi Beach i Ayia Napa, Fig Tree Bay i Protaras och Coral Bay nära Paphos.
 • Troodosbergen: Utforska Troodosbergen, som erbjuder fantastiska vandringsleder, pittoreska byar och vackra naturlandskap. Besök Platres, Troodos by eller Kykkosklostret för att uppleva det natursköna berget.
 • Pafos gamla stad: Ta en promenad genom den charmiga gamla staden i Pafos. Utforska smala gränder, besök traditionella butiker och njut av autentisk cypriotisk mat och dryck på de lokala restaurangerna.
 • Vattenaktiviteter: Prova på vattensporter och aktiviteter som snorkling, dykning, vattenskidor eller segling i de klara vattnen på Cypern. Det finns flera vattensportscentrum och dykplatser runt om på ön.
 • Vinprovning: Cypern är känt för sin vinproduktion. Besök några av vingårdarna och vinkällarna på ön för att prova traditionella cypriotiska viner och lära dig mer om vinframställningens konst.
 • Nicosias gamla stad: Utforska den delade huvudstaden Nicosia och ta del av dess rika historia och kultur. Besök sevärdheter som det venetianska slottet, Selimiye-moskén och det arkeologiska museet.
 • Traditionella byar: Besök traditionella cypriotiska byar som Lefkara, Omodos eller Kakopetria för att uppleva den lokala kulturen, arkitekturen och hantverket. Här kan du också prova traditionella rätter och köpa handgjorda produkter.
 • Aphrodites klippa: Beundra den ikoniska klippan vid Petra tou Romiou, som enligt legenden är födelseplatsen för gudinnan Afrodite. Det är en vacker plats med en intressant mytologi och fantastisk havsutsikt.
 • Traditionella festivaler: Delta i traditionella festivaler och evenemang som firas över hela ön. De inkluderar vin- och druvfestivaler, påskfiranden, musik- och dansfestivaler och religiösa ceremonier.

Dykning och snorkling

Att ta dykarcertifikat i Cypern har blivit mer och mer populärt på senare år. Med dess kristallklara vatten och underbara bergsgrottor längs kusten gör det till ett äventyr värt göra. Finns flera dykarföretag som erbjuder konkurrenskraftiga priser som dessutom har svensk-talande instruktörer.

På grund av alla grottor som finns längst kusten så kan man även åka ut på en av flera båtturer och snorkla och besöka flera grottor längs vägen. För barnfamiljer finns dessutom Nemo Submarine som har en inglasad botten vilket gör att man kan se havsbotten medans man åker den 2 timmar långa turen.

Hur lång tid tar det att flyga till Cypern från Sverige?

Tiden det tar att flyga från Sverige till Cypern beror på flera faktorer, inklusive din avreseort i Sverige, din destination på Cypern och eventuella mellanlandningar. Generellt sett tar en direktflygning från Stockholm, Sverige, till huvudstaden på Cypern, Nicosia, eller till en annan stor stad som Larnaca eller Pafos, ungefär 4-5 timmar i luften.

Om du flyger från en annan stad i Sverige, som Göteborg eller Malmö, kan det vara nödvändigt att ta en anslutningsflygning till Stockholm eller någon annan större flygplats innan du fortsätter till Cypern. Mellanlandningar och väntetider kan påverka den totala restiden avsevärt.

Det är viktigt att notera att flygtider kan variera beroende på säsong, väderförhållanden och flygbolagets rutt. Det bästa sättet att få exakta flygtider och priser är att använda en flygsökmotor eller kontakta flygbolag direkt.

Hitta billiga resor till Cypern

För att hitta billiga flyg till Cypern kan du använda några strategier och söka på olika bokningssajter och flygbolag. Här är några tips för att hitta prisvärda flygbiljetter:

 • Använd flygsökmotorer: Använd sökmotorer som Google Flights, Skyscanner, Kayak, Momondo, och Expedia. Dessa webbplatser låter dig jämföra priser från olika flygbolag och bokningssajter för att hitta de bästa erbjudandena.
 • Var flexibel med dina datum: Flygpriser kan variera beroende på veckodag och säsong. Om du har möjlighet, försök att vara flexibel med dina resedatum. Det kan vara billigare att resa på vardagar istället för helger.
 • Boka i förväg: Flygpriserna tenderar att stiga ju närmare avresedatum du kommer. Försök att boka dina biljetter i förväg för att dra nytta av lägre priser.
 • Håll utkik efter erbjudanden och kampanjer: Prenumerera på nyhetsbrev från flygbolag och resewebbplatser för att hålla dig uppdaterad om aktuella erbjudanden och kampanjer.
 • Jämför olika flygplatser: Ibland kan det vara billigare att flyga till en närliggande flygplats istället för din ursprungliga destination på Cypern. Överväg att jämföra priser till olika flygplatser på ön.
 • Använd miles och lojalitetsprogram: Om du är medlem i ett lojalitetsprogram hos ett flygbolag, använd dina poäng eller miles för att få rabatt på din flygbiljett.
 • Håll koll på valutakurser: Om du kan betala för din biljett i en annan valuta, kolla upp valutakurserna för att se om det finns några fördelar att betala i en starkare valuta.
 • Boka enkelresa eller tur-och-retur separat: Ibland kan det vara billigare att boka enkelresa eller tur-och-returbiljetter separat istället för som en enda biljett. Jämför prisalternativen.
 • Överväg att använda budgetflygbolag: Budgetflygbolag kan erbjuda prisvärda alternativ, men se till att kolla deras bagageregler och eventuella extraavgifter noggrant.
 • Rensa webbläsarens cookies: Vissa webbplatser använder information om dina sökningar för att justera priserna. Rensa dina webbläsarens cookies eller använd inkognitoläge för att undvika detta.

Genom att använda dessa strategier och vara tålmodig när du söker kan du förhoppningsvis hitta billiga flyg till Cypern för din resa. Kom ihåg att jämföra priser noggrant och läsa villkoren innan du bokar din biljett.

Priser i Cypern 2023

Beroende på vad du söker och vart i landet du är så är olika saker billigare kontra dyrare. Ayia Napa är i regel dyrare (20-50% mer!) men bara ett kort avstånd därifrån har du Protaras och Pernera med betydligt lägre priser.

I.om. att bussar är billiga så är det lätt att ta sig dit och samtidigt upptäcka bergsklipporna Cape Greco längs vägen. En taxi mellan dessa städer kostar (beroende på om det är dag eller natt) cirka £10-20 vilket funkar väldigt bra för den som vill slappna av i Protaras för att sedan ge sig ut i nattlivet i Ayia Napa på kvällarna.

 MAT OCH DRYCK (RESTAURANG)VAD KOSTAR DET
Måltid vid en billig restaurang122.37 SEK (mellan 50.99 – 203.95 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)458.89 SEK (mellan 305.93 – 764.82 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)30.59 SEK (mellan 20.40 – 45.89 SEK)
Importerad öl (0.5L)40.79 SEK (mellan 30.59 – 52.57 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)15.73 SEK (mellan 10.20 – 30.59 SEK)
Vatten (33 cl burk)6.59 SEK (mellan 5.10 – 15.30 SEK)
 TRANSPORTVAD KOSTAR DET
Enskild biljett15.30 SEK (mellan 15.30 – 25.49 SEK)
Månadsbiljett407.91 SEK (mellan 305.93 – 611.86 SEK)
Taxi (starttaxa)50.99 SEK (mellan 35.69 – 81.58 SEK)
Taxi (1 km)10.20 SEK (mellan 7.44 – 30.59 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)178.46 SEK (mellan 122.37 – 305.93 SEK)
 ÖVRIGTVAD KOSTAR DET
Ett paket Marlboro49.97 SEK (mellan 45.89 – 59.20 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)774.80 SEK (mellan 305.93 – 1,223.72 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)388.6 SEK (mellan 203.95 – 611.86 SEK)

(Aktuella priser 2023)

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *