Ayia Napas nattliv är vida känt för att vara livligt och pulserande. Många turister reser till orten just på grund av alla barer och uteställen. Du hittar alla möjliga typer av ställen, från traditionellt cypriotiska till trendigt moderna. Det är populärt att äta ute och särskilt de mindre tavernorna med lokala maträtter kan rekommenderas.

Den mest trendiga baren i Ayia Napa är troligen Guru Bar. Här finns en läcker loungebar och en fantastisk restaurang med lyxig meny. Vill du dansa natten lång bör du bege dig till Castle Club som tar över 1000 personer.

Nöjen och sevärdheter

Ayia Napas strand Nissi Beach är en av de mest populära på hela Cypern. Sanden är gyllene och här finns både parasoller och solstolar till uthyrning. Banana boats, jetski, dykning och många andra vattensporter går att pröva, och här finns många barer och caféer.

Många jämför Nissi med Bondi beach i Sydney. Vill du ha en lite lugnare strand rekommenderas att du tar dig till Konnos Bay, i östra Ayia Napa. Ett tips är att ta en tur med en utav flera båtar som tar dig runt Cyperns östra kust under tre timmar. Utsikten är mycket fin, bland annat får du se Ghost Town of Famagusta.

Ayia Napa har även en vattenpark som heter WaterWorld och en nöjes park Parko Paliatso Luna Park som passar utmärkt för barnfamiljer. Marine Life Museum är också populärt. Här kan du se samlingar av snäckor och vattendjur såsom hajar. Du hittar museet på nedersta våningen i Town Hall.

Varje år i september hålls Ayia Napa Festival. Festivalen började 1985 och håller till i Sepheris Square i Ayia Napas kloster. Festligheterna innehåller historiska och kulturella traditioner, som opera, uppträdanden i cypriotisk folkdans och konserter.

Besök den kända stranden Nissi Beach

Nissi Beach är en strand belägen i turistorten Aiya Napa på Cyperns östra sida. Stranden, som ligger endast tre kilometer från centrum, är en en välkänd strand som tack vare sitt rena vatten fått en blå flagg vilket är en internationell miljöutmärkelse som beviljas till badplatser som uppfyller en hel del kriterier gällande bland annat vattenkvaliteten, servicen, säkerheten och miljömedvetenheten på badplatsen.

Stranden i sig är 500 meter lång, och är belägen i en skyddad vik. Strax utanför stranden finns en liten holme, och strandens namn, Nissi, kommer från det grekiskans ord för holme.

På stranden finns bland annat en möjlighet att pröva på att åka med olika vattensporter som t.ex. vattenskidor, vattenskotrar eller vindsurfing. För personer som föredrar lugnare sysselsättningar, finns även trampbåtar att hyra.

Utöver bad

Om man inte vill ge sig ut i vattnet kan man till exempel spela beachvolleyboll på en av strandens två spelplaner.

  • Om man blir hungrig finns det förstås flera ställen där man kan äta på stranden.
  • Under sommaren ordnas strandfester varje dag med musik av lokala DJ’s och andra gästartister.
    • Programmet på festerna varierar förstås mycket, men till exempel gästande kändisar och danstävlingar hör till de saker man kan förvänta sig att se på dessa fester.

Efter strandbesöket kan man duscha och klä om sig i strandens omklädningsrum. Det finns dock även en hel del hotell på gångavstånd från stranden ifall man hellre vill bo nära stranden och byta om i sitt eget hotellrum.

Av dessa orsaker är stranden en av de mest populära stränderna på hela Cypern både bland turister och lokalbefolkningen. Det lönar sig dock inte att besöka stranden under vintern ifall man är ute efter allt program eftersom till och med solstolarna läggs undan på vintern.

Temperaturen kan nå 25 grader även på vintern, så med god tur kan man trots allt få en chans att sola sig i lugn och ro på vinterhalvåret.

Dykning

Ayia Napa och områdena i närheten är mycket kända för sina fina dykförhållanden. Det finns ett antal företag som erbjuder dykcertifikat och dykturer ut på havet. Undervattenslivet är fantastiskt med färgglada fiskar, stenformationer och vrak. För amatören är Ayia Napa idealiskt då många av sevärdheterna under vattnet inte kräver några större kunskaper.

Runt Cape Greco hittar du exempelvis ett flertal lavagrottor. Tar du dig till Senobea som ligger en dryg sjömil från Larnaca kan du hitta ett vrak med över 40 stycken lastbilar från Scania, men också föremål som är hundratals år gamla. Dyksäsongen sträcker sig mellan mars och november.

Ta dig runt i Ayia Napa och Cypern

Lokaltransporten på Cypern är begränsad, vilket även gäller Ayia Napa. Det finns dock ett bussystem som dels binder samman de största städerna, dels består av lokalbussar inom de större städerna och till sist bussar som går mellan de mindre byarna och de närmaste städerna. Bussystemet är inte speciellt konsekvent, men destinationen finns ofta på en skylt på framsidan av bussen. Tidtabeller går att få på turistinformationerna eller direkt från bussföretaget. Ofta slutar bussarna gå tidigt på kvällen, ibland går sista turen redan vid 18.00. På helgerna är det också begränsat med bussar och vissa områden har inga bussar alls på söndagar. Du betalar din biljett direkt hos föraren.

De bästa alternativen för att ta sig runt är därför antingen via taxi eller genom att hyra bil eller moped. Det är möjligt att såväl dela taxi som minibuss med andra. Om du ska hyra bil/moped bör du gå till en uthyrningsfirma med bra rykte så att fordonet är garanterat säkert.

Priser i Ayia Napa 2024

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang122.37 SEK (mellan 50.99 – 203.95 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)458.89 SEK (mellan 305.93 – 764.82 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)30.59 SEK (mellan 20.40 – 45.89 SEK)
Importerad öl (0.5L)40.79 SEK (mellan 30.59 – 52.57 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)15.73 SEK (mellan 10.20 – 30.59 SEK)
Vatten (33 cl burk)6.59 SEK (mellan 5.10 – 15.30 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett15.30 SEK (mellan 15.30 – 25.49 SEK)
Månadsbiljett407.91 SEK (mellan 305.93 – 611.86 SEK)
Taxi (starttaxa)50.99 SEK (mellan 35.69 – 81.58 SEK)
Taxi (1 km)10.20 SEK (mellan 7.44 – 30.59 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)178.46 SEK (mellan 122.37 – 305.93 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro49.97 SEK (mellan 45.89 – 59.20 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)774.80 SEK (mellan 305.93 – 1,223.72 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)388.6 SEK (mellan 203.95 – 611.86 SEK)

Priserna är baserade på Cypern som helhet då vi inte har tillräckligt med data för att visa priserna specifikt för Ayia Napa.

Planerar du en solsemester till Aiya Napa men behöver lite tips på vad du ska ta med dig så har vi gjort en packlista för solsemestern här.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *