Att välja rätt vandringsryggsäck är avgörande för att ha en bekväm och säker upplevelse under vandringar. Med så många olika alternativ på marknaden kan det dock vara svårt att veta vad man ska leta efter. I den här artikeln kommer vi att titta på vilken vandringsryggsäck som är bäst i test och några viktiga faktorer att tänka på när du väljer en vandringsryggsäck. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du hitta en ryggsäck som passar dina behov och gör vandringen så bekväm och säker som möjligt.

 • Justerbar längd på bakpanelen
 • Huvudfacket är tillgängligt via sidan såväl som ovanpå
 • Kompatibel med separat tillgänglig vätskepåse
 • Regnskydd ingår
 • Material: 210 denier nylontyg, Förstärkt med 500 denier nylontyg
 • Mått: 88 x 39 x 36 cm
 • Volym: 65
 • Vikt: 2.30 kg

Osprey Atmos AG 65 är en av de mest populära vandringsryggsäckarna på marknaden och det är lätt att förstå varför. Den är designad för att ge bästa möjliga komfort och prestanda för längre vandringar, vilket gör den till en idealisk följeslagare för både erfarna vandrare och nybörjare.

Ryggsäcken har en justerbar ryggpanel och justerbara axelremmar och höftbälte vilket säkerställer att ryggsäcken kan anpassas för att passa alla kroppsstorlekar och former.

Med en kapacitet på 65 liter har ryggsäcken gott om utrymme för allt som behövs för en längre vandring. Den är också utrustad med en rad smarta funktioner som gör det enkelt att organisera packningen, inklusive en stretchig “känguruficka” för utrustning eller en skaljacka, stora sidofickor och en toppficka med dragkedja.

 • Längden på ryggen är lätt att justera
 • Tre fickor på huven
 • Regnskydd ingår
 • Träram, gjord av finsk björk
 • Material: Vinylon F: 100% vinylal, 100% polyester 600D
 • Vikt: 3.45 kg
 • Volym: 85

Fjällräven Kajka 85 är en högkvalitativ och pålitlig vandringsryggsäck som är perfekt för flerdagarsvandringar och längre expeditioner. Ryggsäcken är utformad för att hålla i tuffa förhållanden och kan bära tunga laster med lätthet, vilket gör den till ett utmärkt val för allt från vandrings- och campingutflykter till expeditioner i avlägsna bergsområden.

En av de mest framträdande funktionerna i Kajka 85 är dess ryggpanel, som är utformad för att ge optimal ventilation och bekvämlighet under långa dagar på vandringsleder. Ryggpanelen är utrustad med ett justerbart bärarsystem som kan anpassas till användarens rygg längd, vilket ger en anpassad passform och optimal viktfördelning. Dessutom är Kajka 85 utrustad med en vadderad midjebälte som är utformat för att hjälpa till att lätta på vikten och avlasta belastningen på ryggen. Slutligen är Kajka 85 också miljövänlig, vilket är ett viktigt drag i Fjällrävens designfilosofi.

 • Huvudfackets åtkomst från toppen, frontpanelen och dragkedjan med sovpåse.
 • Avtagbar daypack
 • Två isyx- eller vandringsstavhållare
 • Regnskydd ingår
 • Material: 420HD Bluesign®-certifierad nylon
 • Volym: 70 L
 • Vikt: 2.70 kg

Osprey Aether plus 70 är en av de mest populära vandringsryggsäckarna på marknaden idag. Den är utformad för att vara rymlig och bekväm, samtidigt som den är slitstark och lätt att bära.

En av de stora fördelarna med Osprey Aether plus 70 är dess kapacitet. Med en volym på 70 liter har ryggsäcken tillräckligt med plats för allt du behöver för en flerdagars vandringstur. Det finns också gott om fickor och fack för att organisera dina saker, inklusive en stor ficka på framsidan av ryggsäcken som är perfekt för att förvara regnkläder och andra lättillgängliga saker.

Men det som verkligen skiljer Osprey Aether plus 70 från andra vandringsryggsäckar är dess komfort. Ryggsäcken har en rad funktioner som är utformade för att fördela vikten jämnt över din kropp, vilket minskar stressen på rygg och axlar. Dessutom kan du justera passformen på ryggsäcken för att passa din kroppsform, vilket ger en skräddarsydd och bekväm upplevelse.

Köpguide vandringsryggsäck

Att hitta rätt vandringsryggsäck är avgörande för en bekväm och lyckad vandringsupplevelse. När du väljer en vandringsryggsäck är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som passform, funktioner och hållbarhet. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt vandringsryggsäck.

Storlek och kapacitet på ryggsäcken

Storleken på ryggsäcken bör vara i proportion till din kropp och behovet av utrustning. En allmän tumregel är att ryggsäcken ska vara större för längre vandringar och mindre för kortare turer. Tänk också på att inte överpacka, eftersom det kan leda till obehag och skador.

Den rekommenderade storleken på ryggsäcken beror på flera faktorer, inklusive längden på din vandring och hur mycket utrustning du behöver bära. En allmän tumregel är att för en dagstur bör en ryggsäck rymma mellan 20-35 liter, medan en flerdagars tur kräver en ryggsäck på 35-70 liter. Det är dock viktigt att notera att detta endast är en riktlinje, och det är viktigt att du väljer en ryggsäck som passar din kroppsstorlek och form samt dina personliga behov. Det kan vara en bra idé att prova på ryggsäcken innan du köper den för att se till att den sitter bekvämt och passar för din vandring.

Ryggsäckens viktfördelning 

En bra vandringsryggsäck bör ha en bra viktfördelning mellan höftbältet och axelremmarna. Detta minskar belastningen på ryggen och gör det enklare att bära ryggsäcken under längre tidsperioder.

Viktfördelning är en avgörande faktor för att göra en vandring så bekväm som möjligt. Om du har en tung packning och den inte är ordentligt fördelad över kroppen, kan det orsaka obehag och till och med skador på kroppen. En jämn viktfördelning hjälper dig att hålla en stabil balans och förhindra att du tröttas ut snabbt.

En av de viktigaste delarna av viktfördelningen är att ryggsäcken ska sitta rätt på din rygg. Ryggsäcken ska sitta på höftbältet och vara tätt mot ryggen, för att ge stöd och stabilisering. Detta hjälper också till att säkerställa att vikten är jämnt fördelad över kroppen.

För att fördela vikten på ett jämnt sätt kan du också använda olika delar av ryggsäcken. Placera tunga föremål som tält, mat och köksutrustning närmast ryggen, för att minska momentarmen och skapa bättre balans. Lättare saker som sovsäck och extra kläder kan placeras längre ner i ryggsäcken.

En annan viktig faktor är att justera remmarna på ryggsäcken. Justera axelremmarna så att ryggsäcken sitter tight mot kroppen, utan att det känns för tungt. Höftremmarna ska också vara fastsatta på höfterna, och dra ryggsäcken tätt mot ryggen. Detta hjälper till att överföra vikten till dina höfter, vilket är starkare än dina axlar.

Vandringsryggsäckens komfort

En vandringsryggsäck bör passa bekvämt och följa din ryggrads form för att undvika tryckpunkter och skav. Det är viktigt att prova ut olika storlekar för att hitta rätt passform. De flesta ryggsäckar finns i flera storlekar, baserat på din kroppslängd och midjemått. En ryggsäck som är för stor eller för liten kan orsaka obalans och smärta i rygg och nacke.

Ryggsäcken bör ha vadderade axelremmar och höftbälte för att minska friktionen mot kroppen och undvika skav. Det är också viktigt att välja en ryggsäck med god ventilation, särskilt om du planerar att vandra i varmare klimat.

Vaddering och stöd är viktiga funktioner i en vandringsryggsäck eftersom de hjälper till att hålla ryggsäcken bekväm och säker att bära under längre perioder. Vaddering används för att minska friktionen och trycket på axlar och rygg, särskilt när ryggsäcken är fullpackad. De flesta moderna ryggsäckar har vadderade axelremmar och höftbälte för att ge extra stöd och minska obehag.

Hållbarhet och väderbeständighet

En vandringsryggsäck är en investering i din friluftsupplevelse och det är viktigt att välja en som är hållbar och tålig. Titta efter material som är slitstarka och vattenbeständiga, till exempel ripstop-nylon eller polyester. En annan faktor att tänka på är sömmarna – de bör vara kraftiga och sydda på ett sätt som minskar risken för att ryggsäcken går sönder.

En bra vandringsryggsäck bör vara tillverkad av material som är väderbeständiga och tål att utsättas för regn och vind. Det är också en bra idé att välja en ryggsäck med ett regnskydd som kan användas vid behov.

Ett regnskydd för ryggsäcken är en viktig utrustning för alla som vandrar eller är ute på en längre resa. Det skyddar din packning mot regn och fukt och hjälper till att hålla allt torrt och säkert. När du använder regnskyddet, se till att det är ordentligt fastsatt runt ryggsäcken. Dra åt remmarna och se till att det sitter tätt runt ryggsäcken för att skydda din packning mot regn och fukt. Om du har fickor på ryggsäcken, öppna dem inte under regnskyddet för att undvika att fukt tränger in.

Regnskydd är också bra för att öka synligheten under dåliga väderförhållanden. Många regnskydd kommer i olika färger, och en stark färg som röd eller gul kan göra det lättare för andra vandrare eller förare att se dig.

Funktioner

En bra vandringsryggsäck har flera funktioner som gör att den passar just dina behov. Tänk på vad du kommer att använda ryggsäcken till och vilka funktioner som är viktiga för dig. Till exempel kan det vara bra med en ryggsäck med många fickor och fack för att hålla ordning på dina saker eller en säkerhetsficka för att förvara viktiga dokument och pengar. Andra viktiga funktioner att överväga inkluderar stöd för vattenblåsa, höftbälte för att avlasta rygg och axlar, samt justerbara remmar för att anpassa ryggsäcken efter din kroppsform.

Tillgänglighet

Tänk på hur enkelt det är att nå dina saker i ryggsäcken. En ryggsäck med flera fickor och dragkedjor gör det lättare att organisera dina saker och nå dem när du behöver dem.

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer en vandringsryggsäck är dess tillgänglighet. Tillgänglighet handlar om hur lätt det är att nå din packning i ryggsäcken när du behöver det.

En ryggsäck med god tillgänglighet gör det enklare och snabbare att få tag i de saker du behöver under vandringen. Du vill inte behöva öppna hela ryggsäcken och gräva igenom allt för att hitta en sak längst ner.

En del ryggsäckar har en traditionell toppöppning där du behöver öppna hela locket för att komma åt din packning. Andra ryggsäckar har en frontöppning som gör att du enkelt kan komma åt dina saker utan att öppna hela locket. Vissa ryggsäckar har till och med en sidöppning som gör det möjligt att nå saker som ligger längst ner i ryggsäcken utan att du behöver tömma hela den först.

Tillgänglighet är också viktigt för att organisera din packning. Om din ryggsäck har flera fack och fickor, gör det det enklare att organisera dina saker och hitta dem snabbt när du behöver dem. Du kan också överväga att använda kompressionspåsar eller packpåsar för att organisera din packning ytterligare. När du packar din ryggsäck kan det vara bra att följa en packlista för vandring så att du med säkerhet får med allt du behöver. 

Pris

Priset på en vandringsryggsäck varierar kraftigt beroende på märke, funktioner och material. Det är viktigt att hitta en ryggsäck som passar din budget, men det är också viktigt att investera i en högkvalitativ ryggsäck som kommer att hålla länge. Tänk på hur ofta du kommer att använda ryggsäcken och vad du är villig att investera.

Vad ska jag titta efter när jag köper en vandringsryggsäck?

När du köper en vandringsryggsäck är det viktigt att titta på flera faktorer för att hitta en som passar dina behov. Här är några faktorer att tänka på:

 • Storlek: Välj en ryggsäck som passar din kroppsstorlek och form samt dina personliga behov. En allmän tumregel är att en dagstursryggsäck bör rymma mellan 20-35 liter, medan en flerdagars tur kräver en ryggsäck på 35-70 liter.
 • Passform: Prova på ryggsäcken för att se till att den sitter bekvämt på din kropp och fördelar vikten jämnt.
 • Material: Titta på vilket material ryggsäcken är tillverkad av. Nylon och polyester är vanliga material som är lätta och tåliga.
 • Fickor och fack: Titta på ryggsäckens fickor och fack och se till att det finns tillräckligt med utrymme för att organisera och lagra din utrustning.
 • Vaddering och stöd: Titta på vaddering och stöd som hjälper till att minska friktion och tryck på axlar och rygg.
 • Justerbarhet: Se till att ryggsäcken har justerbara remmar och bälten för att anpassa passformen efter dina behov.
 • Pris: Priset varierar beroende på storlek och funktioner. Sätt en budget och välj en ryggsäck som passar inom den.

Genom att titta på dessa faktorer kan du välja en vandringsryggsäck som passar dina behov och gör din vandring bekväm och säker.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *