Vilka är de bästa vandringskorna för herrar och är det några egentliga skillnader mellan vandringsskor för herrar och vandringsskor för damer? Det och mycket mer ska vi kolla på i den här artikeln som kommer att hjälpa dig hitta de bästa vandringsskorna för dina framtida turer i naturen. Det finns mycket att tänka på men vi kommer göra vårt allra bästa för att hjälpa dig hitta helt rätt. Är du redo att testa? Då är det bara att fortsätta läsa!

Vandringsskor eller vandringskängor?

Det första vi bör kolla på är vad skillnaden mellan dessa två är för något. Egentligen kan man säga att det inte är särskilt stora skillnader över huvud taget. Den stora skillnaden är att vandringsskor är lägre än vandringskängor och att vandringskängor är kraftigare men även detta kan variera.

Däremot är det stor skillnad på vandringsskor och vanliga skor eftersom vandringsskor är designade för att vara ute i naturen med. De brukar därför vara vattentåliga samtidigt som de ger foten bra stöd även i tuff terräng. Ska du ut på en riktigt långvandring är dock ett par kraftiga vandringskängor att rekommendera. De kommer att ta ännu bättre hand om din fot under långa turer i tuff miljö.

Material på dina vandringsskor

Det första som både herrar och damer bör kolla på när de väljer vandringsskor är materialet. Det är nämligen materialet som kommer avgöra vilken typ av sko det är, till exempel hur bra den andas och hur bra den stöter bort vatten.

Vandringsskor i läder

Läder är ett material som har använts i tusentals år och som fortfarande är ett av de allra bästa materialen för skotillverkning. Det är därför inte konstigt att några av de mest populära vandringsskorna för herrar är gjorda i just läder. Läder kommer att göra skorna robusta och ge dem lång livslängd men det andas inte riktigt lika bra som vissa andra material. Dessutom brukar vandringsskor i läder kräva lite mer skovård för att hålla sig fräscha och i bra skick.

Vandringsskor i syntet

Ett mer modernt material som också används ofta är syntet. Den stora fördelen med syntet, och anledning till att många väljer det, är att det är billigare än läder. Det brukar också vara mjukt direkt när du köper skon vilket gör det lätt att komma i gång direkt. Nackdelen är att det inte håller lika länge som läder.

Sulan

En annan viktig del på dina vandringsskor är sulan. Nästan alla vandringsskor har en sula i gummi. Mängden gummi som används avgör hur bra grepp du får av sulan. En sula som innehåller mycket gummi ger dig bra grepp men den tål inte lika mycket som en sula med mindre gummi.

I de flesta vandringsskor finns det också en mellansula vars syfte är att verka stötdämpande. Densiteten på mellansulan brukar skilja sig mellan skor designade för herrar och skor designade för damer. Det beror på att killar för det mesta väger mer än tjejer.

Passformen på vandringsskorna

Nu har vi kommit till den viktigaste delen i hela artikeln och den del där vandringsskor för herrar skiljer sig från vandringsskor för damer. Det spelar ingen roll vad dina vandringsskor kostar eller vilket material de är gjorda av om de inte är sköna att ha på sig.

Generellt sätt kan man säga att vandringsskor för herrar är bredare i hälen och lite bredare över lag än vad vandringsskor för damer är. Den stora anledning till detta är att herrar och damer generellt sätt har olika fötter.

Självklart finns det dock undantag till denna regel och du bör inte titta dig blind på herr och dam modeller. Om du testar vandringsskor i en butik och upptäcker att en dammodell passar dig bättre än en herrmodell, då är det inget fel med det. Det absolut viktigaste är att du tycker att skorna är skön eftersom det är du och ingen annan som ska använda dem.

Hur du vårdar dina vandringsskor

För att dina vandringsskor ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du vet hur man tar väl om hand om dem. Om du har köpt ett par vandringsskor i läder behöver du använda skovax med jämna mellanrum för att de ska hålla sig fina. Det brukar också rekommenderas att du fettar in dem för att de inte ska torka ut.

Har du ett par vandringskängor i syntet är det inte lika viktigt med vård men det kan ändå förlänga deras livslängd. Vi brukar rekommendera att du använder en impregneringssprej med jämna mellanrum. Det kommer att skydda skorna från vatten och smuts.

För att din innersula ska hålla så länge som möjligt att är det viktigt att du tar ut den från skon och låter den torka ordentligt med jämna mellanrum. Detta är självklart extra viktigt om den har blivit blöt under en vandring.

Bra tips när du köper vandringsskor

För att göra det ännu lite enklare för dig har vi satt ihop en liten lista med några bra saker att tänka på när du köper ett par vandringsskor.

  • Ha inte bråttom. Det värsta du kan göra är att ha bråttom och köpa ett par vandringsskor som inte är helt rätt. Det kommer att straffa sig i längden. Se därför till att du har gott om tid när du tittar på vandringsskor.
  • Stirra dig inte blind på priset. Visst är priset en bra indikator för hur bra kvalité det är på dina vandringsskor men det är inte det enda du bör kolla på. Det finns många fall där ett par billiga vandringsskor är bättre än ett par dyra.
  • Se till att ta hand om dina skor. Genom att ta väl hand om dina vandringsskor kommer de hålla mycket längre och du kommer därmed att spara pengar.

Nu har vi nått slutet på vår artikel och vi hoppas att du ni känner dig redo för att ge dig ut och hitta ett par egna vandringsskor. Om du har några som helst frågor eller önskemål får du mer än gärna höra av dig. Annars önskar vi dig lycka till!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *