Vad är vandringsstavar? Varför behöver du vandringsstavar? Vi kommer att gå igenom allt som du behöver veta om vandringsstavar! Stavar för camping, skidåkning med mera har funnits länge men vandringsstavar för stavgång utvecklades på 1970-talet. Vandringsstavar är lätta att använda, och ger dig ett roligt sätt att träna på. Dessutom ger de många hälsofördelar eftersom du använder i princip alla muskler i överkroppen, något gör att du får en effektivare träning samtidigt som du bygger muskler.

Bäst i test vandringsstavar 2024

Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, kan rätt vandringsstavar göra skillnaden för din komfort och prestation under vandringar.

Jag har utvärderat och jämfört olika modeller för att hjälpa dig att hitta de vandringsstavar som passar dina behov och preferenser. Från hållbarhet och ergonomi till justerbarhet och grepp, min guide ger dig all den information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut inför ditt nästa äventyr. Utforska mitt bäst i test urval av vandringsstavar och låt mig guida dig mot en mer bekväm och effektiv vandringserfarenhet.

Black Diamond Trail Trekking Poles

 • Material: 7075 Aluminium
 • Material grepp: EVA-skum
 • Vikt per par: Cirka 490 gram
 • Längdspann: 64-140 centimeter
 • Låsning: FlickLock
 • Ställbar längd: Ja
 • Hopfällbar: Ja

Black Diamond Trail Trekking Poles är högkvalitativa vandringsstavar som är utformade för att ge stöd och balans under vandringar i terräng. De har en lätt och stark aluminiumkonstruktion, och kan justeras i längd för att passa olika terräng och vandringsstilar. Deras ergonomiska handtag ger bra grepp och komfort under långa vandringar. Black Diamond Trail Trekking Poles är ett utmärkt val för vandrare som söker ett par pålitliga och hållbara vandringsstavar.

 • Material: 100% kolfiberkonstruktion
 • Material grepp: EVA-skum
 • Vikt per par: Cirka 273 gram
 • Längdspann: 33-130 centimeter
 • Låsning: FlickLock och Speed Cone
 • Ställbar längd: Nej
 • Hopfällbar: Ja

Black Diamond Distance Carbon Z Z-Poles är ett par ultralätta och kraftfulla vandringsstavar från Black Diamond. De är gjorda av kolfibermaterial, vilket gör dem väldigt lätta och starka samtidigt. Dessa vandringsstavar är utformade för att ge maximal prestanda och komfort under långa vandringar. De har ett unikt system som gör att de enkelt kan fällas ihop för packning och transport. Distance Carbon Z Z-Poles är också utrustade med ergonomiska handtag och utbytbara gummispetsar.

Dessa vandringsstavar är ett utmärkt val för vandrare som söker ett par lätta och kompakta vandringsstavar med hög prestanda och komfort.

 • Material: 7075 Aluminium
 • Material grepp: EVA-skum
 • Vikt per par: Cirka 240 gram
 • Längdspann: 62-125 centimeter
 • Låsning: FlickLock
 • Ställbar längd: Ja
 • Hopfällbar: Ja

Black Diamond Women’s Trail Trek Poles är ett par vandringsstavar speciellt utformade för kvinnor. De har en lätt och stark aluminiumkonstruktion, och kan justeras i längd för att passa kvinnors kroppslängd och vandringsstil. Deras ergonomiska handtag är utformade för att passa kvinnors handstorlek och ge bra grepp och komfort under långa vandringar.

Black Diamond Women’s Trail Trek Poles är ett utmärkt val för kvinnliga vandrare som söker ett par pålitliga och hållbara vandringsstavar som är anpassade för deras kroppslängd och handstorlek.

Vandringsstavens historia

Folk har använt sig utav stavar för att gå sedan medeltiden, men det var inte förens på 70-talet som vandringsstaven för stavgång uppfanns. Stavgång uppfanns dock på 1950-talet i Finland där skidåkare använde sina skidstavar för att gå på sommaren som en form av träning. Anledningen till att man uppfann speciella stavar för stavgång var att skidstavarna var för långa och de medförde en större risk för skador. I Sverige populariserades stavgång på 1990-talet som en form av motion, speciellt bland äldre människor. Sedan dess har stavarna utvecklats mycket och idag finns det väldigt lätta och slitstarka stavar, med många olika funktioner, till ett lågt pris.

Varför behöver du vandringsstavar?

Vandringsstavar ger ett bra stöd för ryggen eftersom stavarna fördelar trycket från ryggen ut på armarna. De hjälper även med att sänka belastningen på knäna i en nedförsbacke samtidigt som de ger dig bättre balans så att du inte ramlar. Stavarna kan också ge dig bättre grepp och balans när du går i svår terräng.

Vandringsstavar används även för motionsformen stavgång. Stavgång är, som det låter, när du går med stavar. Stavarna i stavgång gör att du använder överkroppen för att få mer träning. Vandringsstavar kan även användas för skidåkning, stavgång och andra aktiviteter. Den stora fördelen med gångstavar är dock att de är roliga och lätta att använda.

Användningsområden för vandringsstavar

Det finns många sporter och träningsövningar där du kan använda dina vandringsstavar, till exempel skidåkning, skogsvandring, stavgång och trailrunning. Trailrunning är löpning på mindre stigar, ofta i skogen eller på ställen där du kan ha stor hjälp av ett par stavar.

Om du vill använda dina stavar till skidåkning kan du köpa stavar med en speciell spets som liknar den på vanliga skidstavar och som går att täckas med gummi när du använder dem på asfalt eller andra hårda underlag. Självklart kan du även köpa stavar som går att höja och sänka, beroende på vilken aktivitet du ska utföra.

Hur långa ska mina vandringsstavar vara?

När du köper ett par de bästa vandringsstavarna för just dig är det viktigt att tänka på att din armbåge ska vara i 90 graders vinkel när du håller i handtaget. När du håller i staven ska du låta den vila på marken med ett avslappnat grepp och när du går med den ska du gå som du hade gjort utan staven.

Vissa stavar är justerbara och då kan du till exempel göra staven längre om du vill åka skidor eller kortare om du vill gå stavgång. Många gångstavar går även att fälla ihop så att du lättare kan bära med dig dem. Vandringsstavar för stavgång är betydligt kortare än skidstavar men många vandringsstavar idag är som sagt justerbara så att de kan användas till flera ändamål.

Material för vandringsstavar

Det finns stavar i flera olika material, men de två vanligaste materialen är aluminium och kolfiber. Aluminium väger lite mer men ger dig mer stadga. Kolfiber är lättare och spänstigare. Skillnaden i pris är rätt stor, aluminium är billigare än kolfiber.

Se också till att dina stavar passar för de ändamålen du tänker använda dem till. En ultralätt stav kanske inte går så bra att ta med på en vandringstur med tung packning, och en tyngre, stadigare stav kanske inte är optimal att springa med.

Fördelar med att använda vandringsstavar

Vandringsstavar fördelar vikten på ett bättre sätt så att du inte skadar dig på vare sig lång eller kort sikt. De hjälper dig även att hålla balansen vid svårare stigar eller om du går över ett vattendrag. Vi har alla gått på hal is och känt att vi har varit nära på att ramla men det behöver du inte känna om du har ett par stavar med bra spetsar.

En annan fördel med att använda vandringsstavar är att de hjälper dig att träna effektivare, då du använder musklerna i överkroppen också. En sista fördel är att de helt enkelt är lätta och roliga att använda!

Olika typer av vandringsstavar

Vandringsstavar kommer i flera olika sorter, till exempel stavar anpassade för vintern. Dessa stavar har spets, ungefär som på skidstavar. Stavar med spets har oftast ett gummiskydd som du kan använda när du inte går på is eller snö. Vissa stavar har band som du sätter runt handlederna så att du inte tappar stavarna. En del vandringsstavar har kolfiberspetsar som ger svängning och fäste och är specifikt anpassade för trailrunning. Det finns också vandringsstavar med utbytbara spetsar vilket ger dig möjlighet att använda dem till flera olika ändamål.

Snabba tips

Här kommer några snabba tips du kan använda dig av när du bestämmer dig för vilka stavar du vill köpa.

 • Använd bra skor. När du går långa avstånd är det viktigt att ha bekväma skor så att du inte skadar din kropp. Med stavarna kommer du kanske känna att du kan gå längre än utan, men om du har dåliga skor är detta inte en fördel.
 • Bestäm vad du vill använda staven till. Se till att du köper en stav som är bäst för det du vill använda den till, men som även passar till saker du skulle vilja testa på. Har du en stav som både passar till stavgång och trailrunning kan du testa på trailrunning med dina vanliga stavar och vem vet, du kanske hittar en ny hobby.
 • Köp inte de billigaste stavarna. Du får så klart vad du betalar för, du behöver inte köpa de dyraste stavarna men köp inte de billigaste heller. Ett sätt att få ner priset är att köpa aluminiumstavar, så länge du köper ett bra par från ett känt märke.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att lista ut vad du ska leta efter när du vill hitta de bästa vandringsstavarna för din livsstil. Hör gärna av dig om du har några frågor eller förslag.

Lycka till med vandringen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *