Är du på jakt efter en ny sovsäck? Marknaden för sovsäckar är enorm och det kan ibland vara svårt att lista ut vilken sovsäck som kommer att passa bäst för just dina behov. Som tur är har du hittat vår artikel, vars mål är att hjälpa dig hitta den bästa sovsäcken för just dig. Fortsätt bara läsa så kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om sovsäckar!

 • Temperatur: – 28 °C till -3 °C
 • Vikt: 1310 g
 • Kroppslängd: 183 cm
 • Bredd (axel / höft / fot): 162 / 150 / 124 cm
 • Packmått (längd / diameter): 19 / 41 cm
 • Material: 100% återvunnen nylonripstop
 • Isolering: 650+ Fill Power RDS-dun med Down Defender

Marmot Sawtooth är en sovsäck som är utformad för att klara kalla nätter. Den har en fyllning av 650+ Fill Power RDS-dun med Down Defender som ger en mycket bra värmeisolering och håller dig varm i temperaturer ner till -9 grader. Sovsäcken har även en robust yttermaterial av nylon, som gör den tålig mot slitage och väder.

Sawtooth har en komfortabel passform med en rymlig fotände och en justerbar dragsko i halsen, så att du kan anpassa luftcirkulationen efter dina behov. Sovsäcken har även en integrerad ficka för förvaring och en inbyggd påse för att förvara sovsäcken i när den inte används.

Overall, Marmot Sawtooth är en mycket bra sovsäck för den som söker en tålig och varm sovsäck för kalla nätter.

 • Tre storlekar kroppslängd: 175 cm, 190 cm, 205 cm
 • Temperaturer: -14°C till +6ºC
 • Paketstorlek: 36 x 18 cm
 • Vikt: 1.34 kg
 • Material: Syntetisk

Haglöfs Tarius är en sovsäck som är utvecklad för att ge maximal komfort vid kallt väder. Den har en fyllning av syntet med god värmeisolering. Säcken har en komforttemperatur på +1 grader, vilket innebär att du kan använda den i de flesta milda väderförhållanden. Den har även en utmärkt andningsförmåga, vilket gör att du kan hålla dig torr och behaglig inuti säcken.

Säcken är tillverkad av robust och slitstarkt material, vilket gör att den tål att användas under hårda förhållanden. Den har även en dragkedja med 3/4 längd som gör att den är lätt att komma in och ut ur säcken. Isoleringsrör vid blixtlås förhindrar värmeläckage.

Allt som allt är Haglöfs Tarius en bra sovsäck som är perfekt för de som vill ha en bekväm och varm sovsäck vid milda väder.

 • Vikt: 1430 g
 • Temperatur: -40°C till -10°C
 • Material: Pertex Quantum© 100% återvunnen nylon Plain Weave
 • Isolering: RDS-dun med Down Defender
 • Invändig längd: 206 cm
 • Bredd (axel / höft / fot): 155 / 142 / 113 cm
 • Packmått: 19 x 41 cm

Marmot Lithium är en högkvalitativ sovsäck som är utformad för att hålla dig varm och bekväm under kalla vintrar. Den är fylld med högpresterande dunsovsäck vilket ger en utmärkt värmeisolerande förmåga. Sovsäcken har också en mycket tålig yttertygskonstruktion, gjord av Pertex® Quantum, som håller dig torr och skyddad mot elementen.

Marmot Lithium är också utrustad med en mängd praktiska funktioner, inklusive en mycket luftig huva som kan justeras för att passa perfekt över huvudet, samt en inbyggd fotvärmareficka som håller fötterna varma och sköna under långa nätter i kallt väder.

Den har också en mycket rymlig interiör, med plats för att röra på dig och värma upp kroppen under natten.

Allt som allt är Marmot Lithium en mycket bra sovsäck för den som vill ha en högkvalitativ produkt som kan hålla dig varm och bekväm under kalla vintrar.

Köpguide för sovsäckar 2024

Att välja rätt sovsäck är avgörande för att få en bekväm och varm natts sömn under camping- eller vandringsturer. Här är en köpguide som hjälper dig att hitta den perfekta sovsäcken för dina behov:

Temperaturklassificering

En av de viktigaste faktorerna att överväga är temperaturklassificeringen på sovsäcken. Det finns tre huvudtyper att tänka på:

 • Sommarsäckar (till +5 °C): Dessa är lätta och har enkel isolering. De passar bra för varmare väderförhållanden eller inomhusbruk.
 • Tresäsongssäckar (-5 °C till +5 °C): Dessa är mångsidiga och passar bra för vår, sommar och höst. De ger tillräcklig isolering för svalare nätter.
 • Vintersäckar (till -10 °C): Om du planerar att campa under vinterförhållanden behöver du en vintersäck som ger extra värmeisolering.

Välj en sovsäck som passar de förhållanden du förväntar dig att använda den i. Det är alltid bättre att välja en sovsäck som är något varmare än vad du tror att du kommer att behöva, för att vara på den säkra sidan.

Isolering i sovsäcken

Isoleringen i en sovsäck är vad som håller dig varm under natten. Det finns två huvudtyper av isolering att välja mellan:

 • Dunisolering: Dun är lätt, komprimerbart och har utmärkt värmeisolering. Sömnäckar med dunisolering har vanligtvis en högre prislapp, men de ger också en överlägsen värme-vikt-förhållande.
 • Syntetisk isolering: Syntetiska material som polyester används för att skapa isolering i dessa sovsäckar. De är oftast billigare än dunisolering och behåller värme även om de blir våta. De är därför ett bra val för fuktiga eller våta förhållanden.

Båda typerna har sina fördelar och nackdelar. Dunisolering ger vanligtvis bättre värme och komprimerbarhet, medan syntetisk isolering är mer hållbar och kostnadseffektiv. Välj en isoleringstyp som passar dina behov och budget.

Storlek och form

Sovsäckar finns i olika storlekar och former för att passa olika kroppstyper och preferenser. Här är några aspekter att överväga:

 • Längd: Välj en sovsäck som är tillräckligt lång för att rymma din längd. De flesta sovsäckar finns i standardstorlekar för män och kvinnor.
 • Bredd: Om du föredrar mer utrymme att röra dig, välj en sovsäck med mer bredd. Vissa sovsäckar har också en mummiformad design som är smalare runt fötterna och bredare vid axlarna.
 • Packstorlek: Om du planerar att bära sovsäcken under vandringar är det viktigt att välja en som är lätt och komprimerbar för att passa i din ryggsäck.

Komfort och funktioner

Tänk på följande komfortfunktioner när du väljer en sovsäck:

 • Dragkedja: Vissa sovsäckar har dragkedjor på båda sidor, vilket gör det enklare att komma in och ut. Det kan också vara praktiskt om du behöver ventilera sovsäcken under varma nätter.
 • Huva: En justerbar huva hjälper till att hålla huvudet varmt och kan vara användbar under kalla förhållanden.
 • Fickor: Vissa sovsäckar har inbyggda fickor där du kan förvara små föremål som telefon eller ficklampa.
 • Kompressionspåse: En kompressionspåse gör det enklare att packa ner och bära sovsäcken.
 • Yttertyg: Kontrollera att yttertyget på sovsäcken är slitstarkt och vattenavvisande för att skydda mot fukt och slitage.

Budget

Sovsäckar finns i olika prisklasser. Bestäm din budget och välj en sovsäck som ger bästa möjliga prestanda inom ditt prisintervall.

Det är alltid bra att läsa recensioner och få rekommendationer från andra campare eller vandrare innan du gör ditt slutliga köpbeslut. Genom att överväga ovanstående faktorer och testa olika alternativ kan du hitta en sovsäck som passar dina behov och ger en bekväm och varm sömnupplevelse under dina äventyr.

Välj sovsäck utifrån dina behov

Det första du behöver titta på när du ska välja en sovsäck är vilka behov du har. Vill du gå på en tur i fjällen och tälta eller vi du sova på en camping? Ska du tälta mitt i vintern när det är 20 grader kallt eller under sommaren när det är 20 grader varmt? Det är dina behov som först och främst kommer att styra vilken sovsäck som kommer att passa dig bäst och därför är det viktigt att du funderar noga på den här punkten innan du går vidare.

Hur varm sovsäck behöver du?

Nu kommer vi till en annan väldigt viktigt punkt, nämligen värmen hos din sovsäck. Om du ska tälta mitt i vintern förstår du säkert att du kommer behöva en varm sovsäck. Ska du däremot tälta på sommaren kan du välja en lite svalare sovsäck. För att göra det lite enklare för dig som kund brukar de flesta sovsäckar har temperaturangivelser som visar vilken temperatur de ska klara.

Komforttemperatur och extremtemperatur

För det mesta brukar det finnas två angivna temperaturer, komforttemperatur och extremtemperatur. Komforttemperatur står för den temperaturen som du kan sova komfortabelt i sovsäcken, alltså en hel natt utan att vakna av kyla. Extremtemperaturen anger vilken temperatur som du kan sova i säcken och överleva. Detta kan tyckas onödigt men om du blir överraskad i vildmarken kan det kännas väldigt skönt att veta vad din utrustning klarar.

Många sovsäckar har också angivelser beroende på om du är kvinna eller man, detta då de olika könen för det mesta klarar kyla olika bra. Självklart kommer detta också variera mycket från person till person. Vet du om att du är frusen av dig bör du ta en varmare sovsäck och vice versa.

Hur sover du med din sovsäck?

En annan sak som kommer påverka hur varm sovsäck du behöver är hur du sover med den. Sover du i ett vindskydd, i ett tält eller i en stuga? Har du underställ i sovsäcken eller vill du ha så lite kläder som möjligt? Hur väl isolerande är ditt liggunderlag eller madrass? Desto bättre isolerad du är underifrån och desto bättre skyddad du är från väder och vind, desto kallare sovsäck kan du använda.

Om du känner dig osäker brukar vi alltid rekommendera att du tar en sovsäck som är lite varmare än du tror att du kommer behöva. Du kan alltid dra ner dragkedjan och använda sovsäcken som en filt om det skulle bli för varmt.

Välj rätt storlek på din sovsäck

Den tredje punkten som vi ska ta upp är också väldigt individuell. Olika personer behöver olika sovsäckar, helt enkelt för att de är olika stora. Det finns till exempel sovsäckar designade specifikt för barn då de inte behöver en fullstor sovsäck. Det brukar också finnas sovsäckar designade för kvinnor och män eftersom de ofta har olika kroppsbyggnad. De flesta sovsäckar är dock könsneutrala och passar bra för både kvinnor och män.

En sovsäck som passar bra ska vara ungefär en decimeter längre än du själv är. Då har du gott om plats för fötterna och den blir lite luftig, vilket faktiskt gör att den håller värmen bättre. Om du ligger och pressar fötterna mot isoleringen kommer du märka att du snabbt kommer att bli kall. Det är också viktigt att du har ordentligt med plats för huvudet i sovsäckens huva. Att hålla huvudet varmt är nästan lika viktigt för din kroppsvärme som att hålla fötterna varma.

Det enklaste sättet att hitta en sovsäck som passar din kroppsbyggnad är att testa dig fram. Köp en sovsäck som du tror kommer fungera och testa lite snabbt hemma. Är du inte nöjd kan du alltid lämna tillbaka den, så länge den fortfarande är i nyskick. Om butiken tillåter det an det också vara en bra idé att testa sovsäcken ute en natt för att se om den klarar de temperaturer och förhållande som du vill använde den i.

Material i din sovsäck

Det viktigaste materialet i din sovsäck är det material som används i isoleringen. De allra flesta kommer inte märka någon skillnad mellan de olika syntetmaterialen men du kommer säkerligen märka skillnad mellan syntet och dun.

Ska du välja syntet eller dun?

Vi människor är uppfinningsrika och vi har lyckats skapa otroliga saker. Trots det har vi ännu inte hittat ett syntetmaterial som värmer och komprimeras lika bra som dun. Naturen har under tusentals år skapat ett fantastiskt material som är nästintill omöjligt att återskapa. En sovsäck med isolering av dun värmer bättre och väger mindre.

Vad är då nackdelen med att välja dun? För det första är det dyrare. Om priset är det viktigaste för dig när du väljer sovsäck är syntet antagligen ett bättre alternativ. För det andra isolerar dun inte bra om det blir vått. Därför kan det bli jobbigt om det bildas kondens i sovsäcken under natten , något som inte är ovanligt på vintern.

Trots detta brukar vi rekommendera alla som har råd att köpa en sovsäck med isolering i dun. Ska du och tälta på vintern eller om du ska vandra så kommer du inte att ångra dig. Om du däremot ska tälta på en camping under sommaren kommer antagligen en sovsäck med syntetisolering att räcka bra.

Vi hoppas att du är nöjd med vår guide över hur du ska hitta den bästa sovsäcken.  Med tanke på det enorma utbudet är det verkligen inget lätt val men vi hoppas att vi hjälpt dig lite på traven. Om du har några frågor eller förslag får du mer än gärna hörna av dig till oss. Vi älskar att prata med våra läsare!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *