Prag, även känd som ”den gyllene staden”, är en destination som har charmat besökare i århundraden. Denna pittoreska stad, som ligger vid floden Moldau i Tjeckiens hjärta, är ett utmärkt val för en weekendresa i Prag fylld med kultur, historia och romantik.

Mitt i Centraleuropa hittar man den pittoreska staden Prag, som ligger beläget i Tjeckien. Denna härliga huvudstad bjuder på både gammalt och nytt. Arkitekturen av de äldre och vackra byggnaderna lever vidare samtidigt som den moderna känslan finns kvar.

Staden är känd som en av Europas vackraste och mest välbevarade städer. För ölälskarna är detta ett paradis då man hittar utsökt lokal öl för en billig slant. Det är inte så konstigt att denna stad lockar så många besökare från världens alla hörn.

Sevärdheter i Prag – Att göra i Prag

Prag är en utmärkt promenadstad och gör sig perfekt för romantiska par utflykter eller en weekend. Att bara promenera omkring och kolla på de charmiga husen och gatorna är en upplevelse i sig. På gatorna hittar man en hel del konstnärer och musiker som gör en stor del av själva promenaden.

Vi på World Traveler rekommenderar att du besöker den gamla delen av staden som byggdes under 1200-talet där du har snäva gränder som är kullerstensbelagt. Det är extra fint om du väljer att åka nära inpå julen där inte bara gamla stan utan hela staden lyser upp med juldekorationer.

Mat och restauranger

Restauranger finnes med både lokala och internationella kök för de som söker efter spännande smakupplevelser. Här kan man både njuta av en mustig tjeckisk gryta eller helt enkelt en saftig köttbit. Det myllrar av små mysiga barer i denna stad.

Lokal tjeckisk öl är ett måste. Naturligtvis passar det lika bra att ta ett glas rött med sin käraste.

Kultur och historia

Museer finns det gott om. Om man är intresserad av kultur, historia och konst så är detta en guldgruva. Judiska museet är otroligt populärt. Många beskriver sitt besök som väldigt känslosamt då det är en stor kyrkogård med gravstenar överallt och i flera av rummen finns namnen på alla som dog under i kriget, från golv till tak.

Nattliv

Prag är inte bara känt för sina ölmärken utan har även ett sprudlande nattliv med alltifrån barer till nattklubbar. Vårat tips för er som ut till barer är T-Anker vilket är en undangömd bar i närheten av gamla stan (T-Anker) där de har över 60 sorter av öl i en mysig atmosfär med utsikt över gamla stan och den gamla borgen.

För nattklubbslivet så rekommenderar vi i stället Roxy som startade 1993 och erbjuder en nattklubb i toppklass. De har en väldigt varierande kalender när det kommer till musik och du kan ha allt ifrån rock till drum´n´bass från lokala till internationella DJs.

Staden och floden

Man kan ta en båttur på den vackra floden Moldau. Floden delar staden på mitten och det sägs att staden är som vackrast när den upplevs på vattnet. Många av dessa turer erbjuder även trevliga kvällsmiddagar med levande musik och konserter.

Den absolut populäraste sevärdheten är Karlsbron: Detta är nämligen bron som ligger över Moldau floden och är Prags kändaste monument. Bron byggdes 1357 och är dekorerad med fina statyer i brons.

Gamla stadens torg är ett annat populärt område. Här finns mycket av den gamla och historiske arkitekturen kvar. Torget uppskattas väldigt mycket av turister då det även är helt trafikfritt. Att avnjuta en kopp kaffe på någon av de dussintals uteserveringarna omkring torget är obligatoriskt under vistelsen.

Världens största slott finns på Pragborgen. Ett besök här är också ett måste och tillhör också en av de främsta turistattraktionerna. Slotten bär på otroligt mycket historia och är alltid proppfullt med turister. Pragborgen ligger beläget på toppen av en stor kulle i närheten av Vlatavafloden.

Priser i Prag 2024 – Hur mycket pengar behöver jag i Prag?

Som det skrevs tidigare – Prag är för öl-älskarna vilket reflekteras i priserna på alkohol. Det är väldigt billigt att besöka Prag, även under högsäsongen vilket gör det till ett ypperligt resmål för den med en låg budget.

Du kan för exempelvis ta en vecka i Prag under vintern för 2 800 kr med flyg och hotell per person. Det plus det korta flygavståndet gör det till ett lämpligt weekendresa hela året om!

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det (cirka)
Måltid vid en billig restaurang120 SEK 
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)575 SEK
Inhemsk öl (0.5L)26 SEK
Importerad öl (0.5L)34 SEK
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)20 SEK 
Vatten (33 cl burk)17 SEK
 TransportVad kostar det (cirka)
Enskild biljett15 SEK
Månadsbiljett265 SEK
Taxi (starttaxa)21 SEK
Taxi (1 km)15 SEK
Taxi (1 timme väntetid)195 SEK
 ÖvrigtVad kostar det (cirka)
Ett paket Marlboro71 SEK
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)1 000 SEK
1 sommarklänning (större butikskedja)590 SEK

(Aktuella priser Juli, 2023)

Relaterade artiklar

2 kommentarer

    1. Hej Helena,

      Du har helt rätt. Priserna är baserade från September 2021 (därav informationstexten nedanför). Har däremot uppdaterat dessa till juli 2023. Kolla gärna så det ser bra ut – tack för att du flaggar! 🙂

      Mvh/ Axel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *