Sverige är känt för sina vackra och varierade städer, och denna lista presenterar landets 20 största städer med varierande historia, kultur och sevärdheter. Från den livliga huvudstaden Stockholm till den historiska staden Kalmar, från universitetsstaden Uppsala till den naturliga skönheten i Umeå, finns det något för alla att upptäcka i dessa svenska städer.

Alla städer i Sverige har sin egen unika kärna och karaktär, och det finns alltid något att uppleva, oavsett om det är historiska byggnader, kulturella evenemang, natursevärdheter eller ett växande utbud av shopping, restauranger och nöjen. Så packa väskan och bege dig ut på en resa för att utforska Sveriges största städer, som vi kommer gå igenom i denna artikel.

Sveriges största städer 2024

STADANTAL INVÅNAREYTA (kvadratkilometer)
Stockholm984 748188
Göteborg596 841447
Malmö357 37778
Uppsala242 14043
Linköping166 67337
Västerås158 65350
Örebro158 05755
Helsingborg150 97540
Norrköping145 12037
Jönköping145 11447
Umeå132 23535
Lund128 38426
Huddinge114 50460
Borås114 44529
Nacka109 486128
Eskilstuna107 91829
Halmstad105 14833
Gävle103 49341
Södertälje102 42625
Sundsvall99 36127

Datan i tabellen hämtades från Statistikmyndigheten SCB, 20-04-2023.

1. Stockholm

984 748 invånare

Stockholm är huvudstaden i Sverige och den största staden i landet med 984 748 invånare. Det är beläget på två skärgårdsöar vid den svenska östkusten, och är känt för sin pittoreska skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen.

Staden är också hem till många världsberömda museer, som Vasamuseet och Abba-museet, samt attraktioner som Gamla stan och Kungliga slottet. Stockholm är en internationell stad, där många språk talas. Det är en av Europas mest besökta städer och en plats där det alltid händer något, året runt.

Booking.com

2. Göteborg

596 841 invånare

Göteborg är Sveriges näst största stad med 596 841 invånare. Staden ligger vid västkusten och är känd för sin historia som handelsstad, sin vackra skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen. Staden är också hem till många världsberömda museer och attraktioner, som Göteborgs Konstmuseum, Liseberg och parken Slottsskogen.

Göteborg är också känt för sin livliga gastronomiska scen med ett brett utbud av restauranger och kaféer. Göteborg är en viktig hamnstad, med mycket frakt och industrier samt för sina många shoppingmöjligheter, med Avenyn som en av de mest populära shoppinggatan i Sverige. Staden är också känd för att vara en av de mest cykel- och fotgängarvänliga städerna i Sverige med en välutvecklad infrastruktur för detta syfte.

3. Malmö

357 377 invånare

Malmö är den tredje största staden i Sverige med 357 377 invånare. Staden ligger i södra Sverige, nära den danska gränsen och är en viktig hamnstad.

Malmö är en kulturellt mångsidig stad som är känd för sin livliga konst- och musikscen, samt sin arkitektur som kombinerar traditionella och moderna designstilar. Malmö har också flera landmärken, inklusive Turning Torso, en vridande skyskrapa som är en av de högsta byggnaderna i Skandinavien.

Malmö är en ung och vital stad med många olika kulturella evenemang och festivaler året runt, och är en av Sveriges mest spännande städer att besöka.

4. Uppsala

242 140 invånare

Uppsala är en stad i södra Sverige med 242 140 invånare. Staden är känt för sin historiska arkitektur och kulturella rikedom, inklusive Uppsala Domkyrka som är den största domkyrkan i Norden och Uppsala slott, som är ett av Sveriges mest imponerande slottsbyggnader. Staden är också hem till Uppsala universitet, som är ett av de äldsta och mest välrenommerade universiteten i Norden med en lång historia av akademiska framsteg.

Uppsala är en av Sveriges viktigaste kulturella centra med ett brett utbud av museer, som Upplandsmuseet och Gustavianum, samt en livlig musik- och konstscen. Det är även ett viktigt centrum för forskning och högre utbildning, med Uppsala universitet och Uppsala Science Park där många teknologi- och medicinska företag är belägna. Staden har också en lång historia som en viktig plats för kultur och lärande och är fortfarande en vital och livlig plats idag.

5. Linköping

166 673 invånare

Linköping är en stad belägen i Östergötland med 166 673 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, såsom domkyrkan och den gamla stadsdelen Valla. Linköping är också hem för Linköpings universitet, som är en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner. Utöver det finns det många teknologiska företag baserade i Linköping, såsom Saab och Ericsson. Linköping har också ett rikt kulturliv med musik- och teaterföreställningar, samt ett stort utbud av restauranger och caféer.

6. Västerås

158 653 invånare

Västerås är en stad i Västmanland med 158 653 invånare. Staden är känd för sin industri, sina parker och grönområden och sin närhet till Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Västerås är också känt för sin livliga kultur- och nöjesscen med många teatrar, musikaler och festivaler.

Staden har också en vacker natur med närliggande skogar och sjöar som gör det till ett utmärkt område för utomhusaktiviteter. Det är också hem till Mälardalen Universitet.

7. Örebro

158 057 invånare

Örebro är en stad vid Hjälmarens västra strand i Närke med 158 057 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, inklusive det imponerande slottet och den vackra gamla stadskärnan. Staden är också hem för Örebro universitet, som erbjuder utbildning inom en mängd olika områden. Örebro är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive Hjälmaren, den fjärde största sjön i Sverige.

Örebro har också ett rikt kulturliv, med många teater- och musikföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer. Örebro är känd för sin mysiga innerstad allt detta gör det till en plats värd att besöka.

8. Helsingborg

150 975 invånare

Helsingborg är en stad i södra Sverige, belägen vid Öresunds kust. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. En av stadens mest kända sevärdheter är bland annat slottet Sofiero, helsingborgs rådhus och kärnan ett medeltida torn kvar från helsingborgs slott.

Helsingborg är också en viktig hamnstad och har en livlig hamn där färjor avgår till Helsingör och andra destinationer i Danmark. Staden är känd för sin vackra arkitektur, sina grönområden, kultur och nöje, med ett brett utbud av teatrar, museer, konserthus och restauranger.

Med sin vackra hamn och pittoreska stadskärna är Helsingborg en stad som har mycket att erbjuda.

9. Norrköping

145 120 invånare

Norrköping är en stad belägen i Östergötland med 145 120 invånare. Det är den näst största staden i länet och har en lång historia inom textil- och pappersindustri. Staden är känd för sitt vackra kulturlandskap längs Motala ström och de många museer och konstgallerier, som är hem för viktiga kulturarv från området.

Innerstaden är fylld av historiska byggnader, shopping och restauranger, och det finns också många parker och grönområden att utforska.

10. Jönköping

145 114 invånare

Jönköping är en stad i Småland med 145 114 invånare. Staden är känd för sitt universitet, sin historia och sitt näringsliv, särskilt inom teknik och industri. Jönköping är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive sjön Vättern, den näst största sjön i Sverige.

11. Umeå

132 235 invånare

Umeå är en stad belägen i norra Sverige, i Västerbotten med 132 235 invånare. Det är hem för Umeå universitet, en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner inom områden som medicin, teknik och humaniora. Staden är också känd för sin rika kultur, med många musik- och teaterföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer.

Umeå är också känt för sin närhet till den svenska naturen och sina parker och grönområden längs älven Umeälven, som rinner genom staden. Umeå är också en populär plats för utomhusaktiviteter, såsom vandring, fiske och skidåkning.

12. Lund

128 384 invånare

Lund är en stad belägen i södra Sverige, i Skåne län. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, då den var en viktig religiös och kulturell plats. Idag är Lund känt för sin framstående universitet, Lunds universitet, som rankas som ett av de främsta i Sverige. Staden har också ett rikt kulturliv, med många museer, teatrar och konserthus. Lund har en vacker stadskärna med pittoreska gränder och torg, där man kan hitta många trevliga caféer och restauranger. Lund är också känd för sin cykelkultur, med många cykelvägar och cykelvänliga gator.

13. Huddinge

114 504 invånare

Huddinge är en stad belägen i södra delen av Stockholm, Sverige. Med en yta på cirka 140 kvadratkilometer och en befolkning på 114 504 invånare är Huddinge en av de större städerna i Stockholms län. Staden präglas av en blandning av stadsmiljöer och natursköna områden, med stora skogar, sjöar och grönområden.

Här finns även flera kända platser som exempelvis Karolinska Universitetssjukhuset, Kungens Kurva – ett av Nordens största köpcentrum, och Södertörns högskola. Huddinge erbjuder också ett rikt kulturliv med teatrar, museer och evenemang för invånare och besökare att ta del av.

14. Borås

114 445 invånare

Borås är en stad i Västra Götaland län med 114 445 invånare. Staden är känd för sitt textilindustri och ån viskan som rinner genom staden. Borås har också ett rikt utbud av butiker, restauranger och kultur. Staden är också hem till Högskolan i Borås, som är en av Sveriges ledande inom textil- och modeforskning.

Borås är en levande stad med en unik kombination av historia och modernitet. Det finns många museer att besöka, som Textilmuseet och Borås Konstmuseum, samt parker och grönområden att upptäcka. Staden är en populär destination för både affärsresenärer och turister.

15. Nacka

109 486 invånare

Nacka stad är en modern och växande stadsdel belägen i Nacka kommun, strax öster om Stockholm. Det är ett område med blandad bebyggelse, med både bostäder, kontor och affärslokaler. Nacka stad präglas av modern arkitektur och hållbar stadsplanering, med fokus på miljövänliga lösningar och gröna ytor.

Här finns även ett rikt utbud av butiker, restauranger och kulturella evenemang. Nacka stad är känt för sin livskvalitet och attraktiva läge vid vattnet, med fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Det är en plats där människor kan bo, arbeta och njuta av en urban miljö i en naturskön omgivning.

16. Eskilstuna

107 918 invånare

Eskilstuna är en stad och kommun i Södermanlands län i Sverige. Belägen vid ån Eskilstunaån är staden känd för sin rika industriella historia, med anor från 1600-talet. Eskilstuna är hem för flera kända industribolag, såsom Volvo Construction Equipment. Staden har också en levande kulturscen med teatrar, konserthus och museer, inklusive Eskilstuna konstmuseum och Munktellmuseet som hyllar stadens mekaniska arv.

Eskilstuna är även känt för sina vackra parker och natursköna omgivningar, vilket gör den till en attraktiv plats för naturälskare och utomhusaktiviteter. Med sitt rika kulturarv och moderna industri är Eskilstuna en spännande plats att utforska och leva i.

17. Halmstad

105 148 invånare

Halmstad är en kuststad belägen vid den svenska västkusten och är huvudorten i Hallands län. Staden har en rik historia och grundades på 1200-talet. Halmstad är känd för sina vackra stränder, som Tylösand, och är ett populärt resmål för turister och badentusiaster. Staden har även ett rikt kulturliv med teatrar, konserthus och museer, inklusive Halmstads slott och Hallands konstmuseum. Halmstad är även känt för sina utbildningsmöjligheter, med flera högskolor och universitet på plats.

Staden är också känd för sin idrottskultur, med flera framstående idrottsföreningar och evenemang som årligen lockar besökare från när och fjärran. Stadens rika historia och kulturella arv syns i dess välbevarade gamla stadskärna med pittoreska hus och kullerstensgator. Halmstad är en blomstrande stad som erbjuder en hög livskvalitet med sin natursköna omgivning, välutvecklade infrastruktur och rika kulturscen.

18. Gävle

103 493 invånare

Gävle är en stad belägen vid östkusten och huvudort i Gävle kommun. Staden har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Gävle är också känt för sin traditionella julbock, som varje år byggs upp på Slottstorget och har blivit en symbol för staden. Staden är också hem till Gävleborgs länsmuseum och Gävle konserthus, som erbjuder ett brett utbud av kulturella evenemang året runt.

Gävle ligger vackert vid havet och erbjuder möjligheter till aktiviteter som båtliv, fiske och vandring i den omgivande naturen. Staden har också en växande studentpopulation och flera utbildningsinstitutioner, inklusive Högskolan i Gävle.

19. Södertälje

102 426 invånare

Södertälje är en stad belägen i Stockholms län, i södra delen av Sverige. Med sin rika historia, mångkulturella samhälle och industriella verksamhet är Södertälje en dynamisk och diversifierad stad. Den är även känd för sitt vackra läge vid Mälarens kust, omgiven av grönområden och sjöar. Södertälje är hem för många olika kulturer och har en mångkulturell befolkning.

Staden är också en betydande industriell knutpunkt, med företag inom fordons- och läkemedelsindustrin. Södertälje är känt för sina kulturella evenemang, museer och kulturarv, inklusive Södertälje konsthall, Tom Tits Experiment och Torekällberget friluftsmuseum.

20. Sundsvall

99 361 invånare

Sundsvall är en stad i Västernorrland län med cirka 100 000 invånare, belägen vid älven Indalsälven. Det är den näst största staden i regionen och har en lång historia som industristad, men har också utvecklats till en modern och livlig stad med ett rikt utbud av kultur, utbildning och nöje. Det är hem till mittuniversitetet, som är en av Sveriges ledande inom teknisk utbildning.

Sundsvall har också ett brett utbud av museer, teatrar och konserter. Stadens centrum är känt för sina många butiker, restauranger och kaféer. Det finns även många utomhusaktiviteter att göra, som vandringar i närliggande skogar och fjäll. Sundsvall är en plats där det finns något för alla, oavsett om du är intresserad av kultur eller natur.

Sveriges 100 största städer 2024

Här nedan kan du se en lista på Sveriges 100 största städer efter invånarantal. Kan du hitta din stad i listan?

 1. Stockholm: 984 748 invånare
 2. Göteborg: 596 841 invånare
 3. Malmö: 357 377 invånare
 4. Uppsala: 242 140 invånare
 5. Linköping: 166 673 invånare
 6. Västerås: 158 653 invånare
 7. Örebro: 158 057 invånare
 8. Helsingborg: 150 975 invånare
 9. Norrköping: 145 120 invånare
 10. Jönköping: 145 114 invånare
 11. Umeå: 132 235 invånare
 12. Lund: 128 384 invånare
 13. Huddinge: 114 504 invånare
 14. Borås: 114 445 invånare
 15. Nacka: 109 486 invånare
 16. Eskilstuna: 107 918 invånare
 17. Halmstad: 105 148 invånare
 18. Gävle: 103 493 invånare
 19. Södertälje: 102 426 invånare
 20. Sundsvall: 99 361 invånare
 21. Växjö: 97 215 invånare
 22. Karlstad: 96 569 invånare
 23. Haninge: 92 095 invånare
 24. Solna: 84 429 invånare
 25. Luleå: 78 105 invånare
 26. Sollentuna: 73 857 invånare
 27. Bromma: 72 000 invånare
 28. Täby: 71 874 invånare
 29. Mölndal: 69 364 invånare
 30. Kungsholmen: 68 016 invånare
 31. Karlskrona: 66 675 invånare
 32. Trollhättan: 59 058 invånare
 33. Sundbyberg: 52 414 invånare
 34. Borlänge: 51 604 invånare
 35. Östersund: 49 806 invånare
 36. Lidingö: 48 123 invånare
 37. Trelleborg: 43 359 invånare
 38. Ängelholm: 42 131 invånare
 39. Upplands Väsby: 41 449 invånare
 40. Kristianstad: 40 145 invånare
 41. Nyköping: – 38 161 invånare
 42. Partille: 37 931 invånare
 43. Tumba: 37 852 invånare
 44. Falun: 37 291 invånare
 45. Kalmar: 36 392 invånare
 46. Varberg: 35 782 invånare
 47. Värnamo: 34 599 invånare
 48. Skövde: 34 466 invånare
 49. Landskrona: 33 308 invånare
 50. Örnsköldsvik: 32 953 invånare
 51. Skellefteå: 32 775 invånare
 52. Jakobsberg: 32 643 invånare
 53. Uddevalla: 31 212 invånare
 54. Motala: 29 823 invånare
 55. Vallentuna: 29 519 invånare
 56. Ystad: 28 985 invånare
 57. Åkersberga: 28 033 invånare
 58. Falkenberg: 27 813 invånare
 59. Karlskoga: 27 562 invånare
 60. Märsta: 27 034 invånare
 61. Lidköping: 25 644 invånare
 62. Alingsås: 24 482 invånare
 63. Visby: 24 330 invånare
 64. Katrineholm: 24 271 invånare
 65. Huskvarna: 24 097 invånare
 66. Boo: 24 052 invånare
 67. Vänersborg: 23 882 invånare
 68. Piteå: 23 350 invånare
 69. Sandviken: 22 965 invånare
 70. Kiruna: 22 906 invånare
 71. Kungälv: 22 768 invånare
 72. Kumla: 21 640 invånare
 73. Västervik: 21 140 invånare
 74. Enköping: 21 121 invånare
 75. Sjöbo: 20 000 invånare
 76. Karlshamn: 19 075 invånare
 77. Kungsbacka: 19 057 invånare
 78. Hässleholm: 18 500 invånare
 79. Floda: 18 021 invånare
 80. Kristinehamn: 17 839 invånare
 81. Eslöv: 17 748 invånare
 82. Köping: 17 743 invånare
 83. Härnösand: 17 556 invånare
 84. Råsunda: 17 382 invånare
 85. Norrtälje: 17 275 invånare
 86. Oskarshamn: 17 258 invånare
 87. Nässjö: 16 678 invånare
 88. Lerum: 16 855 invånare
 89. Boden: 16 847 invånare
 90. Falköping: 16 350 invånare
 91. Mariestad: 16 611 invånare
 92. Mölnlycke: 15 608 invånare
 93. Hudiksvall: 15 015 invånare
 94. Staffanstorp: 14 808 invånare
 95. Gustavsberg: 11 333 invånare
 96. Grums: 5 025 invånare
 97. Båstad: 5 146 invånare
 98. Björlanda: 1 587 invånare
 99. Sjövik: 905 invånare
 100. Årstad: 284 invånare

Hur många städer finns det i Sverige?

En exakt uppgift över antalet städer i Sverige kan vara svår att fastställa, eftersom definitionen av en stad kan variera beroende på olika kriterier och geografiska områden. Sverige har emellertid ett stort antal tätorter och mindre städer som tillsammans skapar en rik mångfald av platser att bo och besöka.

Om vi tittar på statistik från tidigare år, fanns det över 200 kommuner i Sverige. Varje kommun har vanligtvis en eller flera städer eller tätorter inom sina gränser. De mest kända städerna i Sverige inkluderar Stockholm, Göteborg och Malmö, som också är landets tre största städer. Dessa städer har stor befolkning och erbjuder ett brett utbud av kulturella och ekonomiska möjligheter.

Utöver de större städerna finns det många mindre städer och tätorter, var och en med sin egen unika charm och historia. Sverige är känt för sina välskötta småstäder och byar, och många av dem har bevarat sin traditionella karaktär och arkitektur.

Således, även om det inte är möjligt att ge en exakt siffra för Sveriges städer, kan vi säga att landet är hem för ett mångfaldigt urval av städer och tätorter, var och en med sin egen speciella karaktär och bidrag till den svenska kulturen och samhället.

Sammanfattning

Sveriges 20 största städer utmärker sig genom sin betydande befolkning och ekonomiska påverkan på landet. Dessa städer finns utspridda över hela landet och spelar en central roll i Sveriges samhällsliv. De är kända för sina historiska och kulturella skatter, såväl som för sina moderna innovationer. Dessa städer erbjuder en bred mångfald av arbetsmöjligheter, utbildningsinrättningar och fritidsaktiviteter.

De bidrar till Sveriges välstånd och är viktiga centra för handel, industri och kultur. Befolkningen i dessa städer kommer från olika bakgrunder och skapar en rik kulturell mosaik. Sammantaget utgör de 20 största städerna en avgörande del av Sveriges nationella identitet och ekonomiska framsteg.

Relaterade artiklar

7 kommentarer

 1. Statistiken för Stockholm och Göteborg missar målet ganska grovt. Det har nog inkluderats städer som ryms på listan ovan i båda fallen annars går inte matematiken ihop. Mer korrekta siffror från 2020 nedan:

  1. Stockholm 975 551 invånare (31 dec. 2020)
  2. Göteborg 607 882 (31 dec. 2020)

 2. Det här gäller befolkningen i hela kommunen inte i själva staden..Västerås stad är större än Linköpings stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *