Sverige är känt för sina vackra och varierade städer, och denna lista presenterar landets 20 största städer med varierande historia, kultur och sevärdheter. Från den livliga huvudstaden Stockholm till den historiska staden Kalmar, från universitetsstaden Uppsala till den naturliga skönheten i Umeå, finns det något för alla att upptäcka i dessa svenska städer.

Alla städer i Sverige har sin egen unika kärna och karaktär, och det finns alltid något att uppleva, oavsett om det är historiska byggnader, kulturella evenemang, natursevärdheter eller ett växande utbud av shopping, restauranger och nöjen. Så packa väskan och bege dig ut på en resa för att utforska vare sig det är Sveriges 10, 15 eller 20 största städer, som vi kommer gå igenom i denna artikel.

Sveriges största städer 2023:

STADANTAL INVÅNAREYTA (kvadratkilometer)
Stockholm984 748188
Göteborg596 841447
Malmö357 37778
Uppsala242 14043
Linköping166 67337
Västerås158 65350
Örebro158 05755
Helsingborg150 97540
Norrköping145 12037
Jönköping145 11447
Umeå132 23535
Lund128 38426
Huddinge114 50460
Borås114 44529
Nacka109 486128
Eskilstuna107 91829
Halmstad105 14833
Gävle103 49341
Södertälje102 42625
Sundsvall99 36127

Datan i tabellen hämtades från Statistikmyndigheten SCB, 20-04-2023.

Stockholm är huvudstaden i Sverige och den största staden i landet med 984 748 invånare. Det är beläget på två skärgårdsöar vid den svenska östkusten, och är känt för sin pittoreska skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen.

Staden är också hem till många världsberömda museer, som Vasamuseet och Abba-museet, samt attraktioner som Gamla stan och Kungliga slottet. Stockholm är en internationell stad, där många språk talas. Det är en av Europas mest besökta städer och en plats där det alltid händer något, året runt.

Booking.com

2. Göteborg – Historisk handelsstad vid västkusten

Göteborg är Sveriges näst största stad med 596 841 invånare. Staden ligger vid västkusten och är känd för sin historia som handelsstad, sin vackra skärgård, historiska kvarter och livliga kultur- och nöjesscen. Staden är också hem till många världsberömda museer och attraktioner, som Göteborgs Konstmuseum, Liseberg och parken Slottsskogen.

Göteborg är också känt för sin livliga gastronomiska scen med ett brett utbud av restauranger och kaféer. Göteborg är en viktig hamnstad, med mycket frakt och industrier samt för sina många shoppingmöjligheter, med Avenyn som en av de mest populära shoppinggatan i Sverige. Staden är också känd för att vara en av de mest cykel- och fotgängarvänliga städerna i Sverige med en välutvecklad infrastruktur för detta syfte.

3. Malmö – En mångkulturell hamnstad i söder

Malmö är den tredje största staden i Sverige med 357 377 invånare. Staden ligger i södra Sverige, nära den danska gränsen och är en viktig hamnstad.

Malmö är en kulturellt mångsidig stad som är känd för sin livliga konst- och musikscen, samt sin arkitektur som kombinerar traditionella och moderna designstilar. Malmö har också flera landmärken, inklusive Turning Torso, en vridande skyskrapa som är en av de högsta byggnaderna i Skandinavien.

Malmö är en ung och vital stad med många olika kulturella evenemang och festivaler året runt, och är en av Sveriges mest spännande städer att besöka.

4. Uppsala – Kulturstaden med nordens äldsta universitet

Uppsala är en stad i södra Sverige med 242 140 invånare. Staden är känt för sin historiska arkitektur och kulturella rikedom, inklusive Uppsala Domkyrka som är den största domkyrkan i Norden och Uppsala slott, som är ett av Sveriges mest imponerande slottsbyggnader. Staden är också hem till Uppsala universitet, som är ett av de äldsta och mest välrenommerade universiteten i Norden med en lång historia av akademiska framsteg.

Uppsala är en av Sveriges viktigaste kulturella centra med ett brett utbud av museer, som Upplandsmuseet och Gustavianum, samt en livlig musik- och konstscen. Det är även ett viktigt centrum för forskning och högre utbildning, med Uppsala universitet och Uppsala Science Park där många teknologi- och medicinska företag är belägna. Staden har också en lång historia som en viktig plats för kultur och lärande och är fortfarande en vital och livlig plats idag.

5. Linköping – Den historiska teknikstaden

Linköping är en stad belägen i Östergötland med 166 673 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, såsom domkyrkan och den gamla stadsdelen Valla. Linköping är också hem för Linköpings universitet, som är en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner. Utöver det finns det många teknologiska företag baserade i Linköping, såsom Saab och Ericsson. Linköping har också ett rikt kulturliv med musik- och teaterföreställningar, samt ett stort utbud av restauranger och caféer.

6. Västerås – Den naturnära industristaden vid Mälaren

Västerås är en stad i Västmanland med 158 653 invånare. Staden är känd för sin industri, sina parker och grönområden och sin närhet till Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Västerås är också känt för sin livliga kultur- och nöjesscen med många teatrar, musikaler och festivaler.

Staden har också en vacker natur med närliggande skogar och sjöar som gör det till ett utmärkt område för utomhusaktiviteter. Det är också hem till Mälardalen Universitet.

7. Örebro – Historisk och kulturell stad vid Hjälmaren

Örebro är en stad vid Hjälmarens västra strand i Närke med 158 057 invånare. Staden är känd för sin historiska arkitektur, inklusive det imponerande slottet och den vackra gamla stadskärnan. Staden är också hem för Örebro universitet, som erbjuder utbildning inom en mängd olika områden. Örebro är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive Hjälmaren, den fjärde största sjön i Sverige.

Örebro har också ett rikt kulturliv, med många teater- och musikföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer. Örebro är känd för sin mysiga innerstad allt detta gör det till en plats värd att besöka.

8. Helsingborg – Gammal historisk stad med sin gräns till Danmark

Helsingborg är en stad i södra Sverige, belägen vid Öresunds kust. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. En av stadens mest kända sevärdheter är bland annat slottet Sofiero, helsingborgs rådhus och kärnan ett medeltida torn kvar från helsingborgs slott.

Helsingborg är också en viktig hamnstad och har en livlig hamn där färjor avgår till Helsingör och andra destinationer i Danmark. Staden är känd för sin vackra arkitektur, sina grönområden, kultur och nöje, med ett brett utbud av teatrar, museer, konserthus och restauranger.

Med sin vackra hamn och pittoreska stadskärna är Helsingborg en stad som har mycket att erbjuda.

9. Norrköping – Textilstaden längst Motala ström

Norrköping är en stad belägen i Östergötland med 145 120 invånare. Det är den näst största staden i länet och har en lång historia inom textil- och pappersindustri. Staden är känd för sitt vackra kulturlandskap längs Motala ström och de många museer och konstgallerier, som är hem för viktiga kulturarv från området.

Innerstaden är fylld av historiska byggnader, shopping och restauranger, och det finns också många parker och grönområden att utforska.

10. Jönköping – Historisk stad vid sjön Vättern

Jönköping är en stad i Småland med 145 114 invånare. Staden är känd för sitt universitet, sin historia och sitt näringsliv, särskilt inom teknik och industri. Jönköping är också känt för sin närhet till den svenska naturen, inklusive sjön Vättern, den näst största sjön i Sverige.

11. Umeå – Friluftsstaden ledande inom medicin, teknik och humaniora

Umeå är en stad belägen i norra Sverige, i Västerbotten med 132 235 invånare. Det är hem för Umeå universitet, en av Sveriges främsta forskningsinstitutioner inom områden som medicin, teknik och humaniora. Staden är också känd för sin rika kultur, med många musik- och teaterföreställningar, samt ett brett utbud av restauranger och caféer.

Umeå är också känt för sin närhet till den svenska naturen och sina parker och grönområden längs älven Umeälven, som rinner genom staden. Umeå är också en populär plats för utomhusaktiviteter, såsom vandring, fiske och skidåkning.

12. Lund – Historisk stad med Sveriges mest prestigefyllda universitet

Lund är en stad belägen i södra Sverige, i Skåne län. Staden har en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden, då den var en viktig religiös och kulturell plats. Idag är Lund känt för sin framstående universitet, Lunds universitet, som rankas som ett av de främsta i Sverige. Staden har också ett rikt kulturliv, med många museer, teatrar och konserthus. Lund har en vacker stadskärna med pittoreska gränder och torg, där man kan hitta många trevliga caféer och restauranger. Lund är också känd för sin cykelkultur, med många cykelvägar och cykelvänliga gator.

13. Huddinge – Känt för sitt framstående medicinska centrum

Huddinge är en stad belägen i södra delen av Stockholm, Sverige. Med en yta på cirka 140 kvadratkilometer och en befolkning på 114 504 invånare är Huddinge en av de större städerna i Stockholms län. Staden präglas av en blandning av stadsmiljöer och natursköna områden, med stora skogar, sjöar och grönområden.

Här finns även flera kända platser som exempelvis Karolinska Universitetssjukhuset, Kungens Kurva – ett av Nordens största köpcentrum, och Södertörns högskola. Huddinge erbjuder också ett rikt kulturliv med teatrar, museer och evenemang för invånare och besökare att ta del av.

14. Borås – Studentstaden ledande inom textil- och modeforskning

Borås är en stad i Västra Götaland län med 114 445 invånare. Staden är känd för sitt textilindustri och ån viskan som rinner genom staden. Borås har också ett rikt utbud av butiker, restauranger och kultur. Staden är också hem till Högskolan i Borås, som är en av Sveriges ledande inom textil- och modeforskning.

Borås är en levande stad med en unik kombination av historia och modernitet. Det finns många museer att besöka, som Textilmuseet och Borås Konstmuseum, samt parker och grönområden att upptäcka. Staden är en populär destination för både affärsresenärer och turister.

15. Nacka – Där storstad och ö möts

Nacka stad är en modern och växande stadsdel belägen i Nacka kommun, strax öster om Stockholm. Det är ett område med blandad bebyggelse, med både bostäder, kontor och affärslokaler. Nacka stad präglas av modern arkitektur och hållbar stadsplanering, med fokus på miljövänliga lösningar och gröna ytor.

Här finns även ett rikt utbud av butiker, restauranger och kulturella evenemang. Nacka stad är känt för sin livskvalitet och attraktiva läge vid vattnet, med fantastisk utsikt över Stockholms inlopp. Det är en plats där människor kan bo, arbeta och njuta av en urban miljö i en naturskön omgivning.

16. Eskilstuna – Känd för sin rika industriella historia

Eskilstuna är en stad och kommun i Södermanlands län i Sverige. Belägen vid ån Eskilstunaån är staden känd för sin rika industriella historia, med anor från 1600-talet. Eskilstuna är hem för flera kända industribolag, såsom Volvo Construction Equipment. Staden har också en levande kulturscen med teatrar, konserthus och museer, inklusive Eskilstuna konstmuseum och Munktellmuseet som hyllar stadens mekaniska arv.

Eskilstuna är även känt för sina vackra parker och natursköna omgivningar, vilket gör den till en attraktiv plats för naturälskare och utomhusaktiviteter. Med sitt rika kulturarv och moderna industri är Eskilstuna en spännande plats att utforska och leva i.

17. Halmstad – Historisk kuststad känd för sina vackra stränder

Halmstad är en kuststad belägen vid den svenska västkusten och är huvudorten i Hallands län. Staden har en rik historia och grundades på 1200-talet. Halmstad är känd för sina vackra stränder, som Tylösand, och är ett populärt resmål för turister och badentusiaster. Staden har även ett rikt kulturliv med teatrar, konserthus och museer, inklusive Halmstads slott och Hallands konstmuseum. Halmstad är även känt för sina utbildningsmöjligheter, med flera högskolor och universitet på plats.

Staden är också känd för sin idrottskultur, med flera framstående idrottsföreningar och evenemang som årligen lockar besökare från när och fjärran. Stadens rika historia och kulturella arv syns i dess välbevarade gamla stadskärna med pittoreska hus och kullerstensgator. Halmstad är en blomstrande stad som erbjuder en hög livskvalitet med sin natursköna omgivning, välutvecklade infrastruktur och rika kulturscen.

18. Gävle – Staden med den kända julbocken

Gävle är en stad belägen vid östkusten och huvudort i Gävle kommun. Staden har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Gävle är också känt för sin traditionella julbock, som varje år byggs upp på Slottstorget och har blivit en symbol för staden. Staden är också hem till Gävleborgs länsmuseum och Gävle konserthus, som erbjuder ett brett utbud av kulturella evenemang året runt.

Gävle ligger vackert vid havet och erbjuder möjligheter till aktiviteter som båtliv, fiske och vandring i den omgivande naturen. Staden har också en växande studentpopulation och flera utbildningsinstitutioner, inklusive Högskolan i Gävle.

19. Södertälje – Mångkulturell industristad

Södertälje är en stad belägen i Stockholms län, i södra delen av Sverige. Med sin rika historia, mångkulturella samhälle och industriella verksamhet är Södertälje en dynamisk och diversifierad stad. Den är även känd för sitt vackra läge vid Mälarens kust, omgiven av grönområden och sjöar. Södertälje är hem för många olika kulturer och har en mångkulturell befolkning.

Staden är också en betydande industriell knutpunkt, med företag inom fordons- och läkemedelsindustrin. Södertälje är känt för sina kulturella evenemang, museer och kulturarv, inklusive Södertälje konsthall, Tom Tits Experiment och Torekällberget friluftsmuseum.

20. Sundsvall – Modern industristad ledande inom teknisk utbildning

Sundsvall är en stad i Västernorrland län med cirka 100 000 invånare, belägen vid älven Indalsälven. Det är den näst största staden i regionen och har en lång historia som industristad, men har också utvecklats till en modern och livlig stad med ett rikt utbud av kultur, utbildning och nöje. Det är hem till mittuniversitetet, som är en av Sveriges ledande inom teknisk utbildning.

Sundsvall har också ett brett utbud av museer, teatrar och konserter. Stadens centrum är känt för sina många butiker, restauranger och kaféer. Det finns även många utomhusaktiviteter att göra, som vandringar i närliggande skogar och fjäll. Sundsvall är en plats där det finns något för alla, oavsett om du är intresserad av kultur eller natur.

Hur många städer finns det i Sverige?

En exakt uppgift över antalet städer i Sverige kan vara svår att fastställa, eftersom definitionen av en stad kan variera beroende på olika kriterier och geografiska områden. Sverige har emellertid ett stort antal tätorter och mindre städer som tillsammans skapar en rik mångfald av platser att bo och besöka.

Om vi tittar på statistik från tidigare år, fanns det över 200 kommuner i Sverige. Varje kommun har vanligtvis en eller flera städer eller tätorter inom sina gränser. De mest kända städerna i Sverige inkluderar Stockholm, Göteborg och Malmö, som också är landets tre största städer. Dessa städer har stor befolkning och erbjuder ett brett utbud av kulturella och ekonomiska möjligheter.

Utöver de större städerna finns det många mindre städer och tätorter, var och en med sin egen unika charm och historia. Sverige är känt för sina välskötta småstäder och byar, och många av dem har bevarat sin traditionella karaktär och arkitektur.

Således, även om det inte är möjligt att ge en exakt siffra för Sveriges städer, kan vi säga att landet är hem för ett mångfaldigt urval av städer och tätorter, var och en med sin egen speciella karaktär och bidrag till den svenska kulturen och samhället.

Sammanfattning

Sveriges 20 största städer utmärker sig genom sin betydande befolkning och ekonomiska påverkan på landet. Dessa städer finns utspridda över hela landet och spelar en central roll i Sveriges samhällsliv. De är kända för sina historiska och kulturella skatter, såväl som för sina moderna innovationer. Dessa städer erbjuder en bred mångfald av arbetsmöjligheter, utbildningsinrättningar och fritidsaktiviteter.

De bidrar till Sveriges välstånd och är viktiga centra för handel, industri och kultur. Befolkningen i dessa städer kommer från olika bakgrunder och skapar en rik kulturell mosaik. Sammantaget utgör de 20 största städerna en avgörande del av Sveriges nationella identitet och ekonomiska framsteg.

Relaterade artiklar

7 kommentarer

  1. Statistiken för Stockholm och Göteborg missar målet ganska grovt. Det har nog inkluderats städer som ryms på listan ovan i båda fallen annars går inte matematiken ihop. Mer korrekta siffror från 2020 nedan:

    1. Stockholm 975 551 invånare (31 dec. 2020)
    2. Göteborg 607 882 (31 dec. 2020)

  2. Det här gäller befolkningen i hela kommunen inte i själva staden..Västerås stad är större än Linköpings stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *