Polen är ett land beläget i centrala Europa med huvudstaden Warszawa. Grannländerna är Litauen och Kaliningrad oblast i norr, Ukraina och Vitryssland i öst, Tyskland i väst samt Tjeckien och Slovakien i söder. Med Sverige nära så är Polen ett väldigt vanligt weekendmål för den som vill shoppa eller bara slappna av.

I och med att landet ligger vid Östersjön räknas även Sverige och Danmark som grannländer i vissa fall. Befolkningsmängden i landet är omkring 40 miljoner personer, och valutan är polsk zloty.

Klimatet

Klimatet i Polen är tempererat. Norr- och västerut är det ett mildare klimat, och söder- och österut är det inlandsklimat vilket innebär att det är varmare under sommaren och kallare under vintern.

Medeltemperaturen ligger mellan 0 och -5 grader på vintern och går upp till 15 och 25 grader på sommaren. Årstiderna är desamma som i Sverige och infaller samtidigt.

Populära destinationer

Warszawa

Warszawa är en populär destination att resa till på grund av dess historia och läge, då staden påverkats väldigt mycket av krig och dylikt. Det är huvudstaden i landet och den är bland annat känd för sina färgglada hus, spännande arkitektur, kyrkor, sitt operahus, kulturpalatset, museum och slott som ligger en bit utanför staden.

Några av de populära museerna som finns i staden är Museet för polska judars historia, Warswawaupprorets museum och Chopinmuseumet.

Usedom

Vid Östersjökusten finns ön Usedom mellan Polen och Tyskland. Den är 445 km2 stor och den östra delen av ön tillhör Polen. Ön är känd för bland annat sina vackra stränder, sina vita hus med spetsiga tak och sina många hotell som har väldigt vackra utseenden. Här går det bland annat att hyra båtar och åka på äventyr i Östersjön, bada eller ligga på stranden och ta det lugnt.

Kraków

Kraków är den näst största staden i Polen sett till befolkningsmängd. Staden är belägen i södra Polen och har nästan 1,5 miljoner invånare. I Kraków kan man bland annat besöka Mariakyrkan, där det finns ett vackert gotiskt altare, slottet Wawel och dess katedral, renässansbyggnaden Sukiennice och marknadsplatsen Stare Miasto som ligger i den gamla stadskärnan.

Aktiviteter och äventyr

Polen är ett stort land med varierande geografi vilket gör att Polen passar för de flesta personer.

Tatrabergen

Om man gillar berg och skog är en fin plats att besöka Tatrabergen. De är belägna på gränsen mellan Polen och Slovakien. På platsen brukar folk ägna sig åt bland annat vintersport. Det går även att vandra i bergen och kolla utsikt, gå till sjöar som är belägna i närheten av platsen och bada eller vandra runt i omgivningarna.

Lubomir Astronomical Observatory

Polen är bland annat känt för sin rymdforskning, och i staden Weglowka finns Lubomir Astronomical Observatory. Staden är belägen en bit utanför Kraków och observatoriet är beläget högt upp på ett berg. Det är utrustat med bland annat teleskop med speciella filter. Det går att ta sig upp till observatoriet på flera olika sätt och om det är fint väder ute brukar omgivningarna ofta anses vara oerhört vackra. Byggnaden är väldigt konstruerad på ett spännande sätt med många olika former.

Weekendspa i Sopot

Det finns många span i Polen, och det är vanligt att personer från Sverige reser dit på weekend: En stad som är känd för sina span är Sopot. Spa anses ibland vara ett billigare aktivitetsalternativ, och kan kosta runt 1 600 kronor för en helg. I Sopot finns det dock mycket mer än spa, såsom stränder och fina byggnader.

Här finns även ”Krokiga huset”, eller Krzywy Domek som det heter på polska, vilket är ett hus med lustig form. Innan huset byggdes var det tvunget att ha en folkomröstning i staden där invånarna fick godkänna bygget. Majoriteten röstade ja till att bygga huset.

Idag är det populärt för turister att resa dit och fotografera sig bredvid huset, vilket ger en rolig effekt då det ser ut som fotografier på huset är tagna med filter. Huset har bland annat ansetts vara den konstigaste byggnaden i hela världen.

Golfresor

Om man gillar, eller vill testa på, golf är Polen ett perfekt land att göra en golfresa till. Med sina vackra landskap och många golfbanor är det ett bra sätt att kunna ha kvalitetstid utomhus. Golf anses av många vara en avslappnande aktivitet, och om man tröttnar på att spela golf kan man alltid gå och kolla på andra sevärdheter som finns i närheten av golfbanorna.

De mest besökta golfbanorna i polen är Postołowo Golf Club, Sierra Golf Club, Golf Club Zajączkowo, Golf Park City Lech Sokołowski, Hotel Wieniawa SPA & Wellness och Tokary Golf.

Priser i Polen 2024

Då Polen är i snitt 45 % billigare än Sverige så får man verkligen valuta för sina pengar och är en stor anledning bakom den stora mängd turister som kommer varje år.

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang56.38 SEK (mellan 33.83-101.48 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)270.62 SEK (mellan 180.42-451.04 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)18.04 SEK (mellan 11.28-27.06 SEK)
Importerad öl (0.5L)18.04 SEK (mellan 11.28-33.83 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)10.55 SEK (mellan 6.77-18.04 SEK)
Vatten (33 cl burk)8.44 SEK (mellan 4.51-15.79 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett8.12 SEK (mellan 4.51-10.82 SEK)
Månadsbiljett225.52 SEK (mellan 180.42-315.73 SEK)
Taxi (starttaxa)15.79 SEK (mellan 9.02-22.55 SEK)
Taxi (1 km)9.07 SEK (mellan 7.26-14.52 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)90.21 SEK (mellan 56.38-112.76 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro40.59 SEK (mellan 36.08-45.10 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)884.16 SEK (mellan 338.28-1,150.15 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)384.10 SEK (mellan 202.97-518.70 SEK)

(Aktuella priser September, 2024)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *