Julen är en tid för gemenskap, glädje och att sprida värme i den kalla vintern. En av de mest älskade traditionerna under denna årstid är att besöka julmarknader. De charmiga stånden som fylls med hantverk, glögg, och julgodis, de gnistrande ljusen som lyser upp mörka kvällar och doften av nybakat bröd och kryddor är alla en del av det magiska som är julmarknader i Sverige. För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista över några av de bästa julmarknaderna i Sverige år 2023.

För exakta öppettider och datum kolla varje marknads officiella hemsida.

Jul på Liseberg, Göteborg

Jul på Liseberg är Sveriges största julmarknad och äger rum på nöjesparken Liseberg i Göteborg. Lisebergs julmarknad, som ligger mitt i centrala Göteborg, är en av de mest inbjudande julmarknaderna i Västra Götaland och i hela Sverige. Varje år drar den till sig tiotusentals hängivna besökare som vill uppleva en unik atmosfär och utforska spännande utställare.

Mellan marknadsbodarna, omringad av miljontals juleljus och till tonerna av förtrollande julklassiker, kan du upptäcka gediget hantverk samt njuta av alla delikatesser som julbordet har att erbjuda på Lisebergs julmarknad. Du kan även uppleva en isshow och en mängd andra aktiviteter för barn och vuxna.

Jul på Liseberg

Öppet

18 nov – 7 jan

Adress

Örgrytevägen 5,
402 22 Göteborg

Julmarknad på Skansen, Stockholm

Skansens Julmarknad på Djurgården i Stockholm är en imponerande plats med över 70 kvalitetsutställare som erbjuder unika mat- och hantverksprodukter, inklusive marsipan, bröd, praliner, glashantverk, kläder och mycket mer. Här finns något för alla, och det är den perfekta platsen att hitta julklappar.

Förutom shopping erbjuder marknaden aktiviteter som julkonserter, julpyssel, ljusstöpning, dans runt granen och sagostunder som utforskar julens traditioner. Skansens Julmarknad har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1903 och drar årligen tusentals besökare från hela Sverige. Det är en av Stockholms mest populära julmarknader och ett måste för alla som älskar högkvalitativa julmarknader i en charmig miljö.

Öppet

Fredag – Söndag
24 nov – 17 dec

Hemsida

skansen.se

Adress

Djurgårdsslätten 49-51
115 21 Stockholm

Stortorgets julmarknad, Gamla stan, Stockholm

Stortorgets Julmarknad i Gamla Stan, Stockholm, sprider en förstklassig och stämningsfull julatmosfär ända fram till julafton. Med 32 bodar och 41 säljare kan du välja bland svenska kvalitetsprodukter inom konstsmide, trä, keramik och genuint hantverk, samt frestelser som karameller, glögg, brända mandlar, bröd och viltkött. Här har du chansen att hitta årets mest uppskattade julklappar och allt du behöver för ett festligt julbord!

Denna julmarknad i Gamla Stan är Sveriges äldsta, med en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Den har arrangerats sedan 1915 av Stockholms-Gillet, en ideell förening som bevarar stadens traditioner och skapar en oförglömlig julupplevelse.

Öppet

25 nov – 23 dec

Adress

Stortorget 7,
111 29 Stockholm

Julmarknad på Tjolöholms slott, Kungsbacka

Julmarknaden på Tjolöholms Slott i Fjärås utanför Kungsbacka har varit en älskad tradition sedan 1987 och samlar årligen utställare inom mat och hantverk från hela Sverige. I de vackra lokalerna på godset kan du promenera bland dessa utställare och omfamna julens magi eller njuta av en måltid i Storstugan.

Tjolöholms Slotts julmarknad är den perfekta platsen för att hitta julklappar samtidigt som du fylls av den genuina julstämningen.

Öppet

Fredag – Söndag
17 nov – 3 dec

Adress

Tjolöholms Slott
439 74 Fjärås

Julmarknad på Falu Gruva, Falun

Julmarknad på Falu Gruva är en unik julmarknad som äger rum i den världsarvsklassade gruvan i Falun.

Falu Gruva Julmarknad är en av de mest älskade julmarknaderna i hela Dalarna och utgör en självklar del i det svenska julfirandet för många. Hit kommer besökare för att uppleva den genuina charmen och smaken av lokalproducerade hantverksprodukter, njuta av stämningsfulla julkörer och förtrollas av julens magi som omger marknaden. Som om detta inte vore nog, bjuds besökarna även på historiska skådespel som framförs varje timme under hela julmarknadens öppettider.

Öppet

10 dec

Adress

Gruvplatsen 1,
791 61 FALUN

Julmarknad på Huseby Bruk, Småland

Huseby julmarknad, belägen ungefär 2 mil söder om Växjö, är en magisk upplevelse som går bortom det vanliga. Varje kväll illumineras bruket av 500 sprakande marschaller och 200 vackert upplysta julgranar, vilket sprider en förtrollande atmosfär under de nio dagar som marknaden pågår.

Huseby julmarknad är en av Nordens största julmarknader och lockar årligen omkring 130 skickliga utställare som presenterar hantverk och delikatesser. Dessa utställare är fördelade i elva charmiga lokaler och lockar närmare 35 000 engagerade besökare varje år.

Öppet

11 – 19 nov

Adress

Huseby Bruk
340 32 , Grimslöv

Julmarknaden på Friluftsmuseet Hägnan, Luleå

Julmarknaden på Friluftsmuseet Hägnan är en traditionell julmarknad som äger rum i Gammelstad, Luleå, Sverige. Marknaden hålls under två dagar och är en av Sveriges mest populära och högst ansedda julmarknader i norr. Marknaden har ca 70 marknadsstånd med hantverk, julgodis och mat. Det finns också slädåkning, sagovandring och andra aktiviteter för hela familjen.

Öppet

9 – 10 dec

Adress

Gamla Hamngatan 21,
954 33 Gammelstad

Julmarknaden på Gunnebo slott, Mölndal

Julmarknaden på Gunnebo slott är en traditionell julmarknad som äger rum på det vackra 1700-talsslottet i Mölndal, Sverige. Köksträdgården, vagnsboden och hönshuset fylls med utställare som erbjuder högkvalitativt hantverk och läckerheter. Dessutom arrangeras familjevänliga aktiviteter inuti slottet, medan en live-kör skänker vacker sång till atmosfären. Det är verkligen en julmarknad som andas mys och gemenskap.

Öppet

Lördag – Söndag
18 – 26 nov

Adress

Christina Halls väg
431 36 Mölndal

Julmarknaden på Gräfsnäs Slottspark, Gräfsnäs

Julmarknaden på Gräfsnäs Slottspark är en traditionell julmarknad som äger rum i den vackra slottsparken. Marknaden har flera marknadsstånd med hantverk, julgodis och mat. Du kan hitta allt från handgjorda juldekorationer och keramik till julklappar och pepparkakor. Det finns också julmusik, luciatåg, dans kring granen, fiskedamm, lotterier och andra aktiviteter för hela familjen.

Julmarknaden på Gräfsnäs Slottspark är en perfekt plats att uppleva den svenska julstämningen. Det är en mysig och familjevänlig marknadsplats med något för alla.

Öppet

9 – 10 dec

Adress

Kungsallén 39,
Gräfsnäs

Julmarknad på Bosjökloster Slott, Höör

Första adventshelgen är en speciell tid då Bosjökloster öppnar sina portar för den årliga julmarknaden, som äger rum i en förtrollande slotts- och gårdsmiljö mitt i Skånes hjärta. Här finner du en imponerande mångfald av gediget hantverk och delikatesser.

För de yngsta besökarna väntar spännande aktiviteter, inklusive en julklappsjakt i labyrinten, möjligheten att åka häst och vagn, ett möte med julnissen och lek i halmen. Bosjöklosters julmarknad är en julmarknad som riktar sig till hela familjen!

Öppet

1 – 3 dec

Adress

Bosjökloster 111
243 95 Höör

Dessa är bara några av de många fantastiska julmarknaderna som finns i Sverige. Oavsett om du letar efter en traditionell julmarknad eller en mer unik upplevelse, är det säkert att du hittar något som passar dig i Sverige.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *