Tidzoner är ett viktigt verktyg för att hålla koll på tiden runt om i världen. Eftersom jorden roterar runt sin egen axel och det tar 24 timmar för den att göra en hel rotation, skapas det en skillnad i tid baserat på var du befinner dig på planeten. Detta har lett till behovet av att dela upp världen i tidzoner, så att vi alla kan vara överens om vad klockan är på olika platser runt om i världen.

Hur fungerar tidzoner?

Jorden roterar runt sin egen axel en gång varje 24 timmar. För att spegla denna rotation har man skapat 24 tidszoner. Inom varje zon är klockslaget i stort sett detsamma, men det är upp till varje enskilt land att besluta hur det vill anpassa sig till dessa zoner.

Ett intressant exempel på detta är Ryssland, som med sin enorma landyta sträcker sig över flera tidszoner, men har valt att endast använda några av dem. Ett annat exempel är Indien, som trots att det ligger 5 timmar och 30 minuter före Greenwich Mean Time (GMT), har valt en unik halvtimmesjustering.

Greenwich-meridianen är en viktig linje i London som hjälper oss att sätta tider runt om i världen. Den kallas också för nollmeridianen och visar GMT-tid, som är basen för alla tidszoner. Om klockan är 09:00 vid Greenwich-meridianen, skulle det vara 15:00 på en plats som är 6 timmar före, det vill säga i tidszonen GMT+6.

Vad är klockan just nu?

För att hålla koll på tiden runt om i världen så har vi byggt ett verktyg som visar klockan för de mest populära städerna i varje världsdel.

Klockan i Sverige är just nu: 00:00

Vad är klockan i olika tidszoner? Här nedan kan du se vad klockan är just nu i det största städerna i det olika världsdelarna:

Europa

Europa har flera tidzoner, där GMT används som referenstidzon. Västeuropa ligger i GMT-tidzonen medan Centraleuropa och Östeuropa använder CET respektive EET. Ryssland och Vitryssland använder Moskvatiden, medan Turkiet använder FET. Vissa länder använder tidzoner som inte matchar deras longitud på grund av historiska och politiska faktorer.

LandStadTid just nuUTC +/-
🇷🇺Moscow02:27+03:00
🇸🇪Stockholm01:27+02:00
🇩🇪Berlin01:27+02:00
🇫🇷Paris01:27+02:00
🇬🇧London00:27+01:00

Asien

Asien sträcker sig över flera tidzoner. De vanligaste tidzonerna i Asien inkluderar Indiska Oceanen Time (IOT), Arabisk Standard Time (AST), Gulf Standard Time (GST), Western Indonesia Time (WIB), Indokinesisk tid (ICT), Kinesisk tid (CST), Japan Standard Time (JST) och Australisk Central Standard Time (ACST). Vissa länder i Asien sträcker sig över flera tidzoner och använder egna tidszoner som ligger utanför de vanliga tidzonsgränserna.

LandStadTid just nuUTC +/-
🇭🇰Hong Kong07:27+08:00
🇨🇳Shanghai07:27+08:00
🇯🇵Tokyo08:27+09:00
🇰🇷Seoul08:27+09:00
🇮🇳Mumbai04:57+05:30

Nordamerika

Nordamerika sträcker sig över flera tidzoner. Eastern Standard Time (EST) används i östra delen av Nordamerika och Pacific Standard Time (PST) används i västra delen. Andra tidszoner inkluderar Central Standard Time (CST), Mountain Standard Time (MST), Alaska Standard Time (AKST) och Hawaii-Aleutian Standard Time (HAST). Vissa områden i Nordamerika följer inte sommartid och håller istället en konstant tidszon året runt.

LandStadTid just nuUTC +/-
🇲🇽Mexico City17:27-06:00
🇺🇸Chicago18:27-05:00
🇨🇦Toronto19:27-04:00
🇺🇸New York19:27-04:00
🇺🇸Los Angeles16:27-07:00

Sydamerika

Sydamerika sträcker sig över flera tidzoner, där Brasiliens tidszon är den mest utbredda. Brasiliansk tidszon (BRT) används i stora delar av landet, inklusive Rio de Janeiro och São Paulo. Argentina använder Argentina Standard Time (ART), vilket är 3 timmar efter Greenwich Mean Time (GMT). Chile använder Chile Standard Time (CLT) och Peru använder Peru Standard Time (PET). Andra tidszoner som används i Sydamerika inkluderar Venezuela Standard Time (VET), Ecuador Time (ECT) och Bolivia Time (BOT).

LandStadTid just nuUTC +/-
🇵🇪Lima18:27-05:00
🇨🇴Bogotá18:27-05:00
🇦🇷Buenos Aires20:27-03:00
🇧🇷São Paulo20:27-03:00
🇨🇱Santiago19:27-04:00

Afrika

Afrika sträcker sig över flera tidzoner, där Västafrikansk tid (WAT) och Östafrikansk tid (EAT) är de mest utbredda. WAT används i länder som Nigeria, Senegal och Kamerun och är en timme före Greenwich Mean Time (GMT). EAT används i länder som Kenya, Tanzania och Uganda och är 3 timmar före GMT.

Andra tidszoner som används i Afrika inkluderar Centralafrikansk tid (CAT) som används i länder som Kongo-Kinshasa och Zambia och är 2 timmar före GMT. Sydafrikansk standardtid (SAST) används i länder som Sydafrika och Namibia och är 2 timmar före GMT.

Det finns också länder i Afrika som har egna tidszoner som ligger utanför de vanliga tidzonsgränserna, till exempel Ekvatorialguinea som använder Centraleuropeisk tid (CET).

LandStadTid just nuUTC +/-
🇲🇦Casablanca00:27+01:00
🇳🇬Lagos00:27+01:00
🇪🇬Cairo02:27+03:00
🇰🇪Nairobi02:27+03:00
🇿🇦Johannesburg01:27+02:00

Australien

Australien sträcker sig över flera tidzoner. Eastern Standard Time (EST) används i de östra delarna av Australien, inklusive städer som Sydney och Melbourne, och är 10 timmar före Greenwich Mean Time (GMT). Central Standard Time (CST) används i områden som Darwin och Adelaide, och är en halvtimme före EST.

Western Standard Time (WST) används i de västra delarna av Australien, inklusive städer som Perth, och är 8 timmar före GMT. Australiens yttersta öar, Norfolk Island och Lord Howe Island, använder egna tidszoner.

LandStadTid just nuUTC +/-
🇦🇺Perth07:27+08:00
🇦🇺Adelaide08:57+09:30
🇦🇺Brisbane09:27+10:00
🇦🇺Sydney09:27+10:00
🇦🇺Melbourne09:27+10:00

Tidzoner har blivit alltmer viktiga i en globaliserad värld där människor reser, samarbetar och kommunicerar över gränserna. Det är viktigt att förstå tidzoner och hur de fungerar för att kunna planera möten och kommunikation över tidszongränser. Genom att ha en grundläggande förståelse för tidzoner kan vi göra vår globala kommunikation och samarbete mer effektiv och lättare att hantera.

Undantag i tidzoner

Det finns några undantag från denna standardtidszon. Till exempel är Indien endast 30 minuter före Pakistan, trots att de skulle förväntas vara en hel timme isär. Dessutom använder vissa länder inte GMT som sin referenstidszon.

Andra undantag

  1. Indien och Nepal: Medan Indien ligger 5 timmar och 30 minuter före GMT, har Nepal valt en unik justering och ligger 5 timmar och 45 minuter före GMT. Detta innebär att Nepal är 15 minuter före sin stora granne.
  2. Kina: Trots att det sträcker sig över fem tidszoner använder Kina bara en tidszon, den kinesiska standardtiden. Detta leder till att solen kan gå upp och ner vid mycket olika tider i olika delar av landet.
  3. Ryssland: Ryssland sträcker sig över 11 tidszoner, men använder endast nio av dem. Detta har lett till att vissa regioner har valt att ändra sin officiella tid för att bättre matcha den faktiska soltiden.
  4. Australien: Landet har tre huvudsakliga tidszoner, men på grund av delstaternas olika beslut om sommartid kan det ibland vara upp till fem olika tider samtidigt i landet.
  5. Kiribati: För att undvika förvirring över datumlinjen, valde Kiribati att flytta sin tidszon så att hela landet skulle vara på samma dag. Detta innebär att de tekniskt sett ”hoppade över” en dag 1994.
  6. Spanien: Geografiskt sett borde Spanien ligga i samma tidszon som Storbritannien och Portugal, men på grund av historiska och politiska skäl ligger det i Central European Time, en timme före GMT.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *