Internet har revolutionerat arbetsmarknaden och skapat nya möjligheter för arbete på distans. Idag behöver du inte längre vara bunden till en fysisk arbetsplats för att tjäna pengar eller utveckla din karriär. Den snabba tillväxten av teknik och kommunikationsverktyg har gett upphov till en helt ny livsstil för yrkesverksamma – att vara en digital nomad.

Så vad är egentligen en digital nomad? Digitala nomader är personer som använder IT för att tjäna pengar men även för att kunna leva en lättare livsstil, oftast på resande fot. Exempel på detta är utvecklare som har sina klienter i ett annat land men själva ligger på en strand i Thailand när de utför sitt arbete.

När man syftar på “livsstil” så menar man en lättare tillvaro i länder där du får mer för dina pengar än i Sverige. Vanligtvis har man hela sitt liv i en resväska och saker som familj och nära och kära blir de som man träffar under resan. Det kan lätt bli ensamt men det kan också vara det mest sociala och personutvecklande du någonsin gjort.

Hur blir man en digital nomad?

Det finns flera saker som krävs innan man kan sticka iväg som är värt att tänka på. Du behöver till exempel en sparbuffert och ett startkapital för att ens kunna genomföra resan.

 1. Som grund är allt du behöver en laptop, en internetanslutning och ett sätt för dig att kunna arbeta på distans. Inkomsten måste täcka ditt boende, eventuella försäkringar, visum, leverne och mycket mer.
 2. Som start behöver du ett startkapital för att täcka de första flygbiljetterna, boende och andra levnadskostnader. Men när du väl kommit igång och stabiliserat din tillvaro kommer kostnaderna gå ner markant.
 3. Du behöver även se över ditt liv här i Sverige innan då saker som fasta räkningar, hyra som exempel, måste ordnas. Det kan lösas genom andrahandsuthyrning eller att du säljer av allt du äger innan. Det bästa är att alltid ha en tå kvar i Sverige ifall livsstilen inte skulle passa dig – på sådant sätt så kan du alltid återvända utan att det kraschar totalt.
 4. När du har ordnat upp de praktiska detaljerna är det dags att börja forska om var du vill jobba som digital nomad. Vissa nomader väljer att ständigt resa runt medan andra väljer att stanna på en plats under en längre period.

  Att hitta rätt plats att arbeta på som digital nomad är en personlig process som kan ta tid och kräva en del forskning. Du kanske vill söka efter en plats med ett aktivt digitalt nomad-community, god internetuppkoppling och ett lågt levnadskostnad. Eller så kanske du är intresserad av att utforska en specifik kultur eller språk och vill bo på en plats där du kan utveckla dina kunskaper.

  Oavsett vilken plats du väljer är det viktigt att du känner dig bekväm och säker på platsen. Det kan vara till hjälp att läsa recensioner och rekommendationer från andra digitala nomader för att få en bättre förståelse av platsens möjligheter och utmaningar.

Ett av de populäraste resmålen för digital nomader är Thailand och då framförallt Chiang Mai där det finns en stort samhälle som bor och arbetar.

Vad är fördelarna med att jobba som en digital nomad?

Så vad är fördelarna med att jobba och leva utomlands? Det bästa med det hela är att man hela tiden kommer utmanas, både psykiskt och fysiskt. Vi lyfter ett par av fördelarna här men det är givetvis olika från person till person:

 1. Friheten – Att jobba som en digital nomad så sätter du dina egna arbetstider, hur ofta du vill arbeta och var i världen du vill bo någonstans. Det är sig själv som sätter sina egna gränser.
 2. Du får upptäcka världen – Livet handlar så mycket mer om erfarenheterna du får än pengarna som kommer in. Du kommer få en ny syn på livet och se olika kulturer, träffa nya människor och testa på saker du aldrig kunnat tänka dig innan.
 3. Motivation – “Jag ska bara göra klart det här projektet och sedan går jag till stranden”. Det är oerhört lätt att motivera sig själv och bara miljön runtomkring dig kommer stimulera arbetet.
 4. Träffa nya människor – En fördel kontra nackdelen att det är väldigt ensamt är att du får möjligheten att träffa människor från hela världen. Vissa likasinnade och andra med vanliga livsstilar som det du hade i Sverige. Det är lätt att träffa nya människor via din arbetsplats och med dessa nyvunna vänner kommer du få äventyr och upplevelser som bara en sådan här resa kan göra.
 5. Flexibilitet – Som digital nomad har du möjlighet att arbeta var som helst och när som helst, vilket ger dig en stor flexibilitet i ditt arbete och liv. Detta kan också ge dig möjligheten att anpassa din arbetsdag efter dina personliga behov och önskemål.
 6. Ökad kreativitet – Genom att arbeta från olika platser och utsätta dig för nya kulturer och miljöer kan du öka din kreativitet och hitta nya inspirationer för ditt arbete.
 7. Lägre kostnader – Genom att arbeta som digital nomad kan du ofta spara pengar på boende, transport och levnadskostnader eftersom du kan välja billigare alternativ på platser där det är billigare att leva.
 8. Ökad självständighet – Att arbeta som digital nomad kräver en hög grad av självständighet och ansvarstagande, vilket kan bidra till att utveckla dina färdigheter och självförtroende.
 9. Möjlighet att utforska nya karriärmöjligheter – Som digital nomad har du möjlighet att utforska nya karriärmöjligheter och skapa kontakter på olika platser i världen, vilket kan öppna nya dörrar för din framtida karriär.

Vad är nackdelarna med att jobba som en digital nomad?

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Med fördelarna så kommer även nackdelarna och det är viktigt att man tänker igenom detta innan man drar iväg:

 1. Ensamheten – Såvida du inte åker iväg med en vän eller partner så kommer det bli väldigt ensamt stundvis. Som digital nomad träffar du ständigt nya människor och lämnar platser, vilket kan göra det svårt att bygga långsiktiga relationer både på arbetsplatsen och i ditt personliga liv.
 2. Mycket kan gå fel – Man tänker inte på det förrns man väl står där men det finns mycket som kan gå fel under resan, t.ex. sjukdomar, språkbarriärer, missade flyg: Du kan t.om. bli rånad utomlands om du har riktigt otur.
 3. Disciplin – Även om man lätt kan hitta motivation i det man gör så krävs det ändå att du har själv disciplin. Även om du lever livet i paradiset så har du fortfarande ett jobb att sköta, deadlines att hålla och därmed även hålla koll på din egna privatekonomi.
 4. Ingen permanent livsstil – Detta är ett äventyr som för vissa håller ett par månader och andra ett par år men däremot så kommer vi alla en dag vilja slå oss ner och ha en mer stabil vardag. Det är bra om man ser detta som ett utav många äventyr i ditt liv och inte det enda.
 5. Svårt att få arbete eller skapa en karriär – Att jobba som digital nomad kan göra det svårt att skapa en stabil karriär eller att få arbete på längre sikt, särskilt om du har en specialiserad kompetens eller om du vill arbeta inom vissa branscher som kräver att du är på plats.

Vad jobbar digitala nomader som?

När det gäller att jobba utomlands är möjligheterna oändliga och det enda som begränsar dig är din egen fantasi. Dock är det vanligt att digitala nomader arbetar inom IT-branschen.

Vanliga jobb för digitala nomader

 • Webbutvecklare eller IT-utvecklare
 • Grafisk formgivare eller UX-designer
 • Skribent eller innehållsskapare
 • Sociala medier-manager eller digital marknadsförare
 • Kundtjänstagent eller virtuell assistent
 • E-handelsexpert eller Amazon FBA-säljare
 • Affiliate-marknadsförare eller SEO-konsult

Innan du bestämmer dig för att bli en digital nomad är det viktigt att reflektera över dina egna färdigheter och hur du kan dra nytta av dem för att tjäna pengar. Fråga dig själv: ”Vad är mina färdigheter och hur kan jag få betalt för det?”


Vi rekommenderar att du redan innan kommer igång med ditt jobb innan du åker för att se om det är genomförbart. Det är viktigt att man är realistiskt över de jobbmöjligheter man har för att slippa hamna i ekonomiska problem. Vad händer t.ex. om du blir arbetslös under resans gång?

Research är det bästa och viktigaste du kan göra innan du beslutar dig helt.

Värt att tänka på

Att arbeta och leva som en digital nomad är ett stort äventyr som dessvärre inte är för alla. Det är viktigt att man kollar på sin nuvarande livssituation innan man beslutar sig för att ta steget ut i det okända.

 • Fundera på var du vill arbeta innan du reser iväg. Chiang Mai i Thailand är ett av de populäraste platserna för digitala nomader eftersom det finns en stor gemenskap där. Dessutom är prisnivån i Thailand mycket lägre än i andra länder, vilket gör det till en attraktiv destination. Många delar av Asien är också populära bland digitala nomader på grund av de låga levnadskostnaderna.
 • Spara pengar inför resan. Du kommer behöva både en buffert men även ett startkapital för att ens kunna genomföra äventyret. Var smart och spara så mycket du kan så du är beredd på allt som kan tänkas dyka upp: Räkna ut vad ditt leverne kommer kosta på platsen redan innan.
 • Oroa dig inte för mycket. Fokusera inte för mycket på att tjäna pengar utan njut av äventyret. Syftet med resan är att få en unik upplevelse, inte att maximera din inkomst.

Har ni några frågor kring livet som en digital nomad? Tveka inte fråga så svarar jag till min bästa förmåga. 🙂

Uppdatering för min egna del 2023

Nu har det gått 5 år sedan jag drog iväg på mitt äventyr och sitter för närvarande i Osaka sedan 1.5 månader tillbaka. Det har varit ett stort äventyr med resor över hela världen med min bas i Asien. Har träffat tusentals med människor genom åren, nätverkat, sett otroliga vyer och förlovat mig med min flickvän.

Har besökt dussintals länder men några av mina favoriter har varit: Osaka i Japan, Chiang Mai i Thailand, Bali i Indonesien och Pafos i Cypern.

Att vara en digital nomad är en spännande och berikande livsstil, men det kräver också mod, anpassningsförmåga och uthållighet. Jag är så tacksam för alla erfarenheter jag har fått och alla människor jag har mött på vägen. Mitt äventyr har gett mig minnen för livet och har förändrat mig som person på så många sätt.

För dig som vill följa min resa eller träffa mig ute i världen kan spana in Nomadlist där jag uppdaterar mina resplaner.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *