Med internets framfart så har nya jobbtillfällen öppnat upp och nuförtiden så behöver man inte längre vara bunden av den fysiska arbetsplatsen.

Digitala nomader är personer som använder IT för att tjäna pengar men även för att kunna leva en lättare livsstil, oftast på resande fot. Exempel på detta är utvecklare som har sina klienter i ett annat land men själva ligger på en strand i Thailand när de utför sitt arbete.

Innehåll

När man syftar på “livsstil” så menar man en lättare tillvaro i länder där du får mer för dina pengar än i Sverige. Vanligtvis har man hela sitt liv i en resväska och saker som familj och nära och kära blir de som man träffar under resan. Det kan lätt bli ensamt men det kan också vara det mest sociala och personutvecklande du någonsin gjort.

Hur blir man en digital nomad?

Det finns flera saker som krävs innan man kan sticka iväg som är värt att tänka på. Du behöver till exempel en sparbuffert och ett startkapital för att ens kunna genomföra resan.

Som grund är allt du behöver en laptop, en internetanslutning och ett sätt för dig att kunna arbeta på distans. Inkomsten måste täcka ditt boende, eventuella försäkringar, visum, leverne och mycket mer.

Som start behöver du ett startkapital för att täcka de första flygbiljetterna, boende och andra levnadskostnader. Men när du väl kommit igång och stabiliserat din tillvaro kommer kostnaderna gå ner markant.

Du behöver även se över ditt liv här i Sverige innan då saker som fasta räkningar, hyra som exempel, måste ordnas. Det kan lösas genom andrahandsuthyrning eller att du säljer av allt du äger innan. Det bästa är att alltid ha en tå kvar i Sverige ifall livsstilen inte skulle passa dig – på sådant sätt så kan du alltid återvända utan att det kraschar totalt.

När allt detta är ordnat så krävs ordentlig research för att ta reda på var i världen du vill jobba. Vissa digitala nomader reser runt hela tiden medans andra fastnar på platser under längre perioder.

Ett av de populäraste resmålen för digital nomader är Thailand och då framförallt Chiang Mai där det finns en stort samhälle som bor och arbetar.

Vad är fördelarna med att jobba som en digital nomad?

Så vad är fördelarna med att jobba och leva utomlands? Det bästa med det hela är att man hela tiden kommer utmanas, både psykiskt och fysiskt. Vi lyfter ett par av fördelarna här men det är givetvis olika från person till person:

 1. Friheten – Att jobba som en digital nomad så sätter du dina egna arbetstider, hur ofta du vill arbeta och var i världen du vill bo någonstans. Det är sig själv som sätter sina egna gränser.
 2. Du får upptäcka världen – Livet handlar så mycket mer om erfarenheterna du får än pengarna som kommer in. Du kommer få en ny syn på livet och se olika kulturer, träffa nya människor och testa på saker du aldrig kunnat tänka dig innan.
 3. Motivation – “Jag ska bara göra klart det här projektet och sedan går jag till stranden”. Det är oerhört lätt att motivera sig själv och bara miljön runtomkring dig kommer stimulera arbetet.
 4. Träffa nya människor – En fördel kontra nackdelen att det är väldigt ensamt är att du får möjligheten att träffa människor från hela världen. Vissa likasinnade och andra med vanliga livsstilar som det du hade i Sverige. Det är lätt att träffa nya människor via din arbetsplats och med dessa nyvunna vänner kommer du få äventyr och upplevelser som bara en sådan här resa kan göra.

Vad är nackdelarna med att jobba som en digital nomad?

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Med fördelarna så kommer även nackdelarna och det är viktigt att man tänker igenom detta innan man drar iväg:

 1. Ensamheten – Såvida du inte åker iväg med en vän eller partner så kommer det bli väldigt ensamt stundvis. Med alla nya vänskaper du skapar så är det få som blir längre än ett par månader då alla är ute på sitt egna äventyr och chansen är stor att du själv inte kommer stanna på samma plats under hela resan.
 2. Mycket kan gå fel – Man tänker inte på det förrns man väl står där men det finns mycket som kan gå fel under resan, t.ex. sjukdomar, språkbarriärer, missade flyg: Du kan t.om. bli rånad utomlands om du har riktigt otur.
 3. Disciplin – Även om man lätt kan hitta motivation i det man gör så krävs det ändå att du har själv disciplin. Även om du lever livet i paradiset så har du fortfarande ett jobb att sköta, deadlines att hålla och därmed även hålla koll på din egna privatekonomi.
 4. Ingen permanent livsstil – Detta är ett äventyr som för vissa håller ett par månader och andra ett par år men däremot så kommer vi alla en dag vilja slå oss ner och ha en mer stabil vardag. Det är bra om man ser detta som ett utav många äventyr i ditt liv och inte det enda.

Vad finns för det för jobbmöjligheter?

Det är enbart din egna fantasi som sätter gränserna för vad du kan jobba med utomlands: Med det sagt så arbetar de flesta nomaderna med något inom IT.

Vanliga digitala nomader jobb

 • Driva sin egna blogg
 • Utvecklare inom webb eller IT
 • Youtube
 • Resejournalist
 • Distansjobb via ditt tidigare arbete
 • Digital marknadsföring
 • Konverteringsoptimering

Det man måste tänka på innan är egentligen bara, “Vad har jag för kunskaper och hur kan jag få betalt för det?”.

________

Vi rekommenderar att du redan innan kommer igång med ditt jobb innan du åker för att se om det är genomförbart. Det är viktigt att man är realistiskt över de jobbmöjligheter man har för att slippa hamna i ekonomiska problem. Vad händer t.ex. om du blir arbetslös under resans gång?

Research är det bästa och viktigaste du kan göra innan du beslutar dig helt.

Värt att tänka på

Att arbeta och leva som en digital nomad är ett stort äventyr som dessvärre inte är för alla. Det är viktigt att man kollar på sin nuvarande livssituation innan man beslutar sig för att ta steget ut i det okända.

Kolla upp redan innan var du vill jobba någonstans. Ett av de populäraste ställena är Chiang Mai i Thailand där det finns ett stort samhälle för digitala nomader, utöver det så är prisnivån i Thailand otroligt låg jämfört med andra länder vilket gör det till en bra destination. Stora delar av Asien är vanligt för nomader just på grund av prisläget.

Spara pengar inför resan. Du kommer behöva både en buffert men även ett startkapital för att ens kunna genomföra äventyret. Var smart och spara så mycket du kan så du är beredd på allt som kan tänkas dyka upp: Räkna ut vad ditt leverne kommer kosta på platsen redan innan.

Oroa dig inte för mycket. Njut av äventyret och fokusera inte alltför mycket på att tjäna pengar då syftet med resan är erfarenheten – inte inkomsten.

Har ni några frågor kring livet som en digital nomad? Tveka inte fråga så återkopplar vi till våra vänner som bor på Chiang Mai och lever som digitala nomader.

Uppdatering för min egna del 2018

Sedan i början av året har jag rest runt över hela världen. Har legat på stranden i Cypern, klättrat i bergen i Thailand till att arbeta framför poolen i Spanien. Från min egna erfarenhet kan jag nu säga att det är ensamt och oerhört spännande.

Detta är något jag rekommenderar för alla som har möjligheten – som minst testa på det. Jag är en person som behöver social kontakt vilket gör att jag tvingar mig själv till situationer att träffa personer: vare sig det är via co-working platser eller genom att öppna upp en diskussion på en valfri bar.

Categories: Resetips

0 kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *