Sevärdheter Osaka – Saker att göra i Osaka

Funderar du på att resa till Osaka? Osaka är en fantastisk stad i Kansai-regionen i Honshu i Japan. Här hittar du allt från mysiga parker och trädgårdar, historiska sevärdheter till skyskrapor och färgglada neonskyltar. I den här artikeln kan du läsa om våra favorit ställen att besöka i Osaka.

Osaka Castle

Ett otroligt vackert slott med en lång historia. Osaka Castle (大阪 城, Ōsakajō) började byggas 1583 och har sedan dess byggts om ett flertal gånger på grund av olika krig.

Slottstornet är omgivet av imponerande stenmurar och vallgravar. I slottsområdet hittar du även Nishinomaru Garden, en trädgård med 600 körsbärsträd och fin utsikt över slottet.

Osaka Castle hittar du i Osaka Castle Park som täcker cirka två kvadratkilometer med massor av grönt utrymme, sportanläggningar, en mångsidig arena (Osakajo Hall) och en helgedom tillägnad Toyotomi Hideyoshi. Parken är en av Osakas mest populära hanami-platser under körsbärsblomssäsongen, som vanligtvis äger rum i början av april.

Promenera runt i Osakas Rose garden

Nakanoshima Park (中 之 島 公園 Nakanoshima koen) är den första offentliga parken som öppnades i Osaka 1891, efter att Osaka grundades som en stad. Parken ligger i Kita ward, vid sandbanken Nakanoshima (中 之 島), som ligger mellan floderna Dōjima och Tosabori.

Här hittar du den största rosenträdgården i Osaka, med nästan 3700 rosor av 310 sorter. Njut av en 1,5 km promenad i trädgården omgiven av underbara blommor eller slå dig ner på en bänk eller en gräsplätt för en liten picknick. 

Abeno harukas

Abeno Harukas (あ べ の ハ ル カ) i Osaka är 300 meter lång och är den högsta skyskrapan i Japan. Byggnaden ligger ovanpå Kintetsu Osaka Abenobashi Station och är bekvämt beläget mittemot JR Tennoji Station. Här finns ett varuhus, ett konstmuseum, ett hotell och ett observationsdäck.

Observationsdäcket heter ”Harukas 300” och upptar byggnadens tre översta våningar (våningar 58 till 60). Du når observationsdäcket med hiss från 16: e våningen. Med stora glaspaneler från golv till tak överallt erbjuder 60: e våningen 360 graders utsikt över Osaka, medan 58: e våningen har en vackert utformad innergård med ett trädäck och café. Här kan du sätta dig och njuta av utsikten över en fika. Du hittar även en souvenirbutik och toaletter här. Inträde till Harukas 300 kostar 1500 yen.

Osaka zoo

Tennoji Zoo öppnade i januari 1915 som det tredje zooet i Japan. Djurparkens ungefär 11 hektar rymmer 1000 djur av 200 olika typer, inklusive allt från lejon och schimpanser, till de alltid populära koalorna, Nya Zeelands kiwi (som bara kan ses i Tennoji-zoo), och svarta huvudövningar . Förutom att försöka reproducera djurens naturliga livsmiljöer så nära som möjligt, fungerar Tennoji Zoo också som en ekologisk utställning som bjuder in allmänheten till hur dessa djur lever.

Osakas eiffeltorn Tsutenkaku

En symbol för Naniwa, även känd som Eiffeltornet i Osaka. På 5: e våningen hittar du ett observatorium med en vacker utsikt över Osaka och staty av Biriken, en gud som sägs ge lycka till dem som klappar på botten av fötterna. Inträde kostar 900 yen. 

Sumiyoshi taisha temple

Osakas Sumiyoshi Taisha (住 吉 大 社, ”Sumiyoshi Grand Shrine”) även kallat sumiyossan är en av Japans äldsta heliga platser. Varje år, från 1 till 3 januari, välkomnar “sumiyossan” mer än 2 miljoner människor för Hatsumode, årets traditionella första helgedomsbesök. 

Sumiyoshi Taisha grundades på 300-talet före införandet av buddhismen vilket visas genom en unik stil av tempel arkitektur, kallad Sumiyoshi-zukuri. En stil som är fri från inflytande från det asiatiska fastlandet.  Att be till gudarna här tros säkerställa sjösäkerhet, lycka med jordbruk, waka-poesi, kampsport och sumobrottning samt avvärja katastrofer av alla slag.

På området hittar du även den vackra bron Sorihashi även kallad Taikohashi. Denna bro byggdes medvetet som en hög båge för att minnas regnbågen som överbryggar jorden och himlen. 

Besök det färgglada området Dotonbori 

Det livliga nöjesområdet i Dotonbori är Osakas mest kända turistmål och känt för sina glänsande neonljus, extravaganta skyltar och det enorma utbudet av restauranger och barer.

Namnet ”Dotonbori” hänvisar till både Dotonbori-kanalen och till Dotonbori-gatan som går parallellt med kanalens södra strand. Det är ett av de mest färgglada områdena i Osaka och ett absolut måste att besöka i Osaka.

Här hittar du även den kända neonskylten Glico man, som tillhör det kända japanska företaget Glico, som bland annat gör chokladpinnarna Pocky. Det är vanligt att folk tar bilder på bron med Glicos skylt i bakgrunden.

Kolla på fiskar i Osaka aquarium 

Osaka Aquarium Kaiyukan (海 遊 館, Kaiyūkan) ligger i Tempozan Harbour Village och är ett av Japans mest spektakulära akvarier. Här kan du titta på olika livsformer som bor i Stillahavsområdet på ett välorganiserat och imponerande sätt.

Marint liv visas i 15 tankar, där var och en representerar en specifik region vid Stilla havet. Den centrala tanken, som representerar Pacifc Ocean, är nio meter djup och hem för en valhaj, akvariets huvudattraktion.

Besökare startar sin rundtur i akvariet på åttonde våningen och går långsamt ner för golvet runt den centrala tanken. Några av tankarna sträcker sig över flera våningar, vilket gör det möjligt att observera djuren från olika djup och perspektiv. 

Kema Sakuranomiya Park

Besöker du Osaka under körsbärsblomssäsongen är Kema Sakuranomiya Park helt klart ett ställe du måste besöka.  Denna park sträcker sig över fyra kilometer längs Ogawa-floden som kryllar med körsbärsträd. 

Här kan du njuta av den underbara utsikten under en picknick eller en promenad. Många både lokala och turister kommer hit årligen för Hanami. Hanami (花 見) är en japanska tradition där du kollar på blommans skönhet framförallt körsbärsblomman. I dagens Japan firas Hanami oftast genom att ha en picknick eller fest under körsbärsträden. 

Den gömda trädgården Keitakuen Garden

Keitakuen garden är verkligen som klicheen säger en oas i en betongdjungel. Du hittar denna vackra trädgård bakom Osaka City Museum of Fine Art i Tennoji Park. 

Trädgården är en traditionell Chisen-kaiyushiki-trädgård, en slags japansk trädgård där en damm ligger i mitten av den. Trädgården har ett otroligt vackert landskap, med 3 konstgjorda kullar som går ut i tre riktningar, en damm med en central ö och många vackra stigar som gör att du kan promenera runt i trädgården. 

Trots att detta är en av det vackraste trädgårdarna i Osaka är den väldigt okänd och får därför relativt få besökare. Inträde till Keitakuen Garden ligger på 150 yen.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *