Kyoto är en kulturell vagga med flertalet sevärdheter, vilket har gjort Kyoto till en av Japans största turistorter . Kyoto är Japans gamla huvudstad mellan åren 794 – 1868 och har ett invånarantal på 1 474 570 personer. Med över 1 600 tempel i den gamla huvudstaden så är det i särklass ett av de bästa ställena att åka till om du är intresserad av det mer gamla Japan.

Fushimi inari taisha – Vandra genom tusentals torii gates 

Fushimi Inari Shrine (伏 見 稲 荷 大 社, Fushimi Inari Taisha) är en viktig Shinto -helgedom i södra Kyoto och en av de mest kända sevärdheterna inte bara i Kyoto utan i Japan. Känd för sina tusentals torii gates som går uppför det 233 meter höga berget Mt Inari. För många som inte känner till så mycket om Japan har nog någon gång i sitt liv sett en bild på Fushimi inari. Fushimi Inari är den viktigaste av flera tusen helgedomar tillägnade Inari, Shinto -risguden. Rävar tros vara Inaris budbärare, vilket resulterar i många rävstatyer över helgedomarna. 

Halvvägs upp på berget Mt Inari finns det en plattform som tar cirka en timme att nå. Om du vill gå hela vägen till toppen och ner får du räkna med att det kan ta upp till en heldag beroende på hur snabbt du går. 

Ett tips är att åka hit tidig morgon eller sena eftermiddagar så blir platsen lugnare och roligare att bestiga än att behöva trängas med alla andra turister.

Det berömda templet Kiyomizudera

Kiyomizudera (清水寺) är ett av de mest berömda templen i Japan och en otroligt vacker plats att besöka. Templet grundades 780 på platsen för Otowa -vattenfallet i de skogsklädda kullarna öster om Kyoto och härleder sitt namn från höstens rena vatten. Templet förknippades ursprungligen med Hosso -sekten, en av de äldsta skolorna inom den japanska buddhismen, men bildade sin egen Kita Hosso -sekt 1965. År 1994 lades templet till listan över Unescos världsarv.

Kiyomizudera är mest känd för sin träscen som sticker ut från sin stora hall, 13 meter ovanför sluttningen nedanför. När du står på scenen har du en otrolig utsikt över de många körsbärs- och lönnträden nedanför som bryter ut i ett hav av färg på våren och hösten, liksom över staden Kyoto i fjärran.

Den ikoniska gatan Sannenzaka

På väg upp mot Kiyomizudera kan du vandra upp för den ikoniska gatan Sannenzaka som representerar Japans gamla dagar. När du väl kommit hit kan du inte låta bli att ta bilder av detta nostalgiska och drömmande landskap.

De historiska stenbelagda gatorna kantas av traditionella japanska byggnader, mysiga butiker, kaféer och värdshus. Gatan omges också av flera kända landmärken som Yasaka Shrine (八 坂 神社), Maruyama Park (円 山 公園), Yasaka-no-to Pagoda (八 坂)の 塔), Kodaiji Zen Temple (高 台 寺). 

Besök Monkey Park Iwatayama

Parken ligger i Arashiyama, ett av Kyotos mest trafikerade turistområden. Här hittar du cirka 120 snöapor, som också kallas ”japansk makak”. Det är den här typen av apor som ses på ikoniska foton där de badar vid varma källor på vintern.

Även fast aporna matas av människor och du får även själv möjligheten att mata aporna så är det viktigt att komma ihåg att aporna fortfarande är vilda. Varningarna ”stirra inte” och vidrör ej bör därför följas.

Parken är öppet från 9:00 till 16:30 under sommarsäsongen och fram till 16:00 under vintersäsongen, inträde kostar 550 yen.

Arashiyama – bambuskog

Om du aldrig hört talas om bambuskogen utanför Kyoto så har du missat ut på något. Kyoto har en lång historia och ett flertal intressanta turistmål men detta är lite av de ovanligare. Det finns inga bilder som kan beskriva känslan av detta stället utan är ett måste för den som vill utforska naturen.

Det är som att gå in i en ny värld och är en sagolik upplevelse för alla åldrar. Vi rekommenderar om du har möjlighet att besöka området tidigt på morgonen för att du skall ha så mycket egentid som möjligt utan att behöva trängas med andra besökare.

Du kan hyra en cykel vid stationen för cirka 80 kr som gör att du kan hinna med mer saker under din vistelse. Det är också väldigt skönt som en omväxling i ett land där du ofta går runt väldigt mycket.

I Arashiyama så finns det mycket annat och göra och är ett väldigt populärt resmål under april och november när körsbärsträden blommar och när höstfärgerna kommer. Om du planerar åka under dessa tider så kommer du tyvärr behöva trängas med många andra besökare.

Du hittar hit genom en 10 minuters gång från Saga Arashiyama Station eller en15 minuters gång från Arashiyama Station.

Gyllene paviljongens tempel (Kinkakuji)

Med på UNESCOs världsarvslista och en viktig byggnad för invånarna i Kyoto och kan jämföras med t.ex. Eiffeltornet i Paris. Byggdes ursprungligen på 1300-talet och klarat sig undan både bränder och krig. Tyvärr efter andra världskriget så bestämde sig en psykiskt störd munk att bränna ner byggnaden. Trots svält och dålig ekonomi så skramlade Japan snabbt ihop pengar nödvändiga för att bygga upp byggnaden igen och stod klar 1955 bara 5 år efter händelsen.

Entrékostnaden till templet är 33 kr för vuxna och 25 kr för barn.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *