Funderar du på att åka till Tokyo? Tokyo är Japans huvudstad och en enorm stad där varje distrikt känns som en helt ny stad. Här finns det så mycket kultur och sevärdheter att se, allt i från shopping bland det färgglada skyskraporna till otroliga museum och mysiga kaféer och restauranger. 

Shibuya Crossing

Shibuya Crossing är ett ikonisk landmärke i Tokyo såväl som en populär fotoplats efter att ha visat sig i många medier. När du är här ser du turister med kameror som väntar på det bästa ögonblicket att fotografera korsningen. Shibuya Crossing är världens mest trafikerade korsning och passeras av cirka en halv miljon människor dagligen. ‘

Utsikten av trafikanter som kommer från alla håll samtidigt när trafikljusen blir gröna är helt enkelt fantastisk!

Shibuya är känt som Tokyos mest trendiga distrikt. Här finns många stora köpcentrum, små butiker, lågprisbutiker, barer, klubbar, kaféer och restauranger. Det är ett bra område för shopping, restauranger och utekvällar.

När det gäller speciella evenemang tenderar korsningen och det omgivande området bli platsen för inofficiellt gatufirande bland ungdomar. Den mest anmärkningsvärda är Shibuya Halloween, när tiotusentals människor i unika Halloween-kostymer samlas runt på Shibuyas gata hela natten.

Akihabara – centrum för otaku- och animekultur 

Akihabara (秋葉原) är ett distrikt i centrala Tokyo som är känt för sina många elektronikbutiker. På senare år har Akihabara fått erkännande som centrum för Japans otaku (diehard fan) kultur, och många butiker och anläggningar som ägnas åt anime och manga är nu utspridda bland de elektroniska butikerna i distriktet. På söndagar är Chuo Dori, huvudgatan genom distriktet, stängd för biltrafik från 13:00 till 18:00 (till 17:00 från oktober till mars).

Akihabaras har ständigt förändrats under decennierna och fortsätter att göra det. Under det senaste decenniet har Akihabara vuxit fram som ett centrum för japansk otaku- och animekultur, med dussintals butiker som specialiserat sig på anime, manga, retrovideospel, figurer, kortspel och andra samlarföremål har fyllt utrymmena mellan elektronikåterförsäljarna.

Förutom butiker har andra animationsrelaterade anläggningar blivit populära i området, särskilt maidkaféer där servitriser klär ut sig som maids eller animekaraktärer och mangakaféer (manga kissa), en typ av internetkafé där kunderna kan läsa serier och titta på DVD-skivor.

Akihabara korsning Tokyo

Konstmuseum TeamLab Borderless

TeamLab Borderless är ett av det häftigaste konstmuseum jag varit på, här finns det så mycket att utforska. Museet erbjuder en unik interaktiv konstupplevelse med den senaste teknologin. Här kan du se flera digitala konstutställningar visas i ett stort utrymme där konstverken projiceras över väggar och golv.  Ljus och ljud rör sig genom dina rörelser och beröringar.

I rummet The Crystal World vandrar du genom tätt hängande LED ljusslingor som speglar sig i golv, väggar och tak. Ladda ner TeamLab Exhibitions App till din telefon i förväg så att du kan stanna och skapa mönster i rummet med ett fingersvep. I Forest of Lamps rör du dig genom ett rum med färgglada växlande ljus.

Kom ihåg att äta innan du anländer eftersom det inte är tillåtet att äta i museumet. Försök att hitta de populära områdena först exempelvis Forest of Lamps och The Crystal World som är mina absoluta favoriter innan köerna till dem blir för långa.

Detaljer: Entrén kostar 3200 yen och det är viktigt att boka i förväg eftersom det ofta säljs slut. Du kan boka på TeamLab Borderless hemsida och visa e-biljetten på din telefon.

Det är öppet från 10:00 till 19:00 varje dag men öppnar för att kunna köa ca en timme i förväg. Det blir lätt väldigt hektiskt så undvik helger och helgdagar och kom tidigt. Vi anlände klockan 9 och kom in strax innan 10:00.

TeamLab Borderless ligger i Mori Building i Odaiba nära pariserhjulet. Det är fem minuters promenad från Tokyo Teleport Station på Rinkai Line.

Kitchen town

Kappabashi Street (かっぱ橋道具街, Kappabashi Dōgugai) är en shoppinggata med flera dussintals butiker som säljer allt som behövs av restaurangoperatörer, med undantag för färsk mat. Men för turister är området mest känt för sina knivar.

Japanska knivar är kända över hela världen för att skära igenom allt som om det vore smör. Så det är inte konstigt att Kappabashi har massor av butiker ägnade åt dem, varav många är familjeföretag med ett historia som sträcker sig flera decennier. Här hittar du hundratals knivar utställda för alla möjliga ändamål. Som tur talar personalen i de flesta butiker engelska och i vissa fall även andra språk. När du väljer din kniv kommer de att fråga dig vad den ska användas till, vilken typ av blad och handtag du föredrar, vilken typ av mat och så vidare.

Du hittar även specialiserade butiker för fat, kastruller, stekpannor, köksredskap, spisar, bord, stolar, skyltar, lyktor med mera. Det finns också några butiker som säljer matprover av plast och vax, som används av restauranger i sina skyltfönster.

Second hand område – Shimokitazawa

Är du intresserad av shoppa second-hand måste du åka till Shimokitazawa. Här hittar du mängder med second hand butiker bland mysiga små gator.   

Shimokitazawa ”Shimokita” för kort är känt för sin unika modestil och är en stadsdel med bra shopping, med många butiker med vintage- och begagnade kläder, söta interedningsbutiker och antikviteter. Här hittar du även massor med mysiga kaféer och restauranger. Letar du efter något unikt är detta ett måste i Tokyo!

Shimokitazawa har varit centrum för Japans subkulturscen sedan 1970-talet. Många av gallerierna och mötesplatserna här vänder sig till indiekonstnärer och lokala kreatörer. Shimokita är välkänt för sitt starka stöd för lokal konst.

Uogashi standing sushi bar (Uogashi Nihon-Ichi) – Den bästa sushin 

På restaurangen Uogashi standing sushi bar i Shibuya hittar du den bästa sushin enligt mig. Precis som namnet avslöjar så står du upp och äter sushi. Uogashi Nihon-Ichi är en kedja av stående sushibarer i Tokyo som är stolta över att erbjuda lyxig sushi till ett rimligt pris. 

Det kanske låter lite konstigt för dig, men restauranger eller barer utan sittplatser är relativt vanligt i Japan. Den största fördelen med att besöka dessa är att de är betydligt billigare än de flesta restauranger där du sitter ner, och de uppnår de låga priset utan att kompromissa med kvaliteten. 

Uogashi är särskilt noggrann med att välja några av de finaste kvalitetsingredienserna som kommer direkt från Toyosui-marknaden (den största fiskmarknaden i Japan). Det hämtar sina grönsaker från odlare i Japan för att säkerställa färskhet och kvalitet.

När jag var här fanns det två sushikockar som jobbade bakom disken. Sushimästarna tar emot dina beställningar direkt och lägger sushin framför dig serverad på ett bambublad. Uogashi har minst 10 olika typer av nigiri sushi (valen varierar beroende på säsong) att välja mellan med priser som sträcker sig från 75 till 150 yen. Dessutom får du två stycken sushibitar för det priset. Du kan hitta alla vanliga sushi sorter som tonfisk, lax, räkor, makrill, uni etc. Den billiga och läckra nigirisushin är utan tvekan anledningen till att Uogashi är så populärt! 

Golden Gai

Golden Gai är ett område undangömd i skuggorna av Shinjuku med smala gator med hundratals små barer med en handfull sittplatser. Det finns ingen ordning på detta område och barerna är staplade på varandra med vissa på marknivå, medan andra är belägna uppför branta, smala trappor. Det är otroligt fascinerande att vandra runt i detta område och när du är här – varför inte köra på att barhoppa och ta en drink på varje bar?  Många av barerna här kräver däremot en sittavgift, så kolla innan du beställer en drink. Albatross och Ace’s är välkomnande utrymmen som vänder sig till allt från lokala till turister, och det finns ingen sittavgift här.

Harajuku och gulligt mode

Är du intresserad av japanskt mode och specifikt Lolita och Kawaii-kultur? Då måste du helt klart ta dig förbi Harajuku. Här hittar du hundratals butiker, trendiga köpcentrum och kaféer. Takeshita Street är Harajukus huvudgata och här kan du hitta trendiga och färgglada kläder och accessoarer samt unika varor till förvånansvärt överkomliga priser. Dessutom finns det mängder av kaféer och gatumatställen att stanna till för en paus medan du handlar. Harajuku är också ett bra område för att utforska gatukonst och hitta coola fotoställen.

Det finns också mängder av klädbutiker på bakgatorna i Harajuku-området som Bape och Supreme. På huvudgatorna i Harajuku, Omotesando Street och Meiji Street finns stora köpcentrum som Laforet, Tokyu Plaza och Omotesando Hills. Harajuku ligger nära Shibuya-området som du enkelt kan gå emellan (tar cirka 20 minuter).

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *