Japan är ett land likt inget annat, med över 127 miljoner invånare på en yta mindre än Sverige så är det lätt att känna sig liten när du går runt i huvudstaden Tokyo. Det är nog lätt att många personer associerar Japan till konstiga saker – vem har inte sett videoklipp på nätet med japanska game shows? Trots det så erbjuder Japan en rik kultur och historia med otroligt många intressanta saker att göra.

Genomsnittlig temperatur i Japan

 JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
°C56914182125262318128
°F414348576470777973645446

Var i Japan ska jag åka?

Det finns många ställen att åka i Japan men de populäraste resmålen är Tokyo, Osaka och Kyoto. Både Osaka och Tokyo är två storstäder med flera närliggande städer vilket gör dem attraktiva att ha som bas när man reser för att sedan ta tåg till de närliggande städerna under dagen. Osaka är exempelvis 30 minuter bort med tåg till Kyoto. Alla tre städer erbjuder sin egna kultur och charm och det är lite upp till dig som besökare vad du vill göra.

Tokyo

Tokyo är Japans huvudstad och är med 35,7 miljoner invånare ett av världens folktätaste storstadsområden. Inte föga förvånande så finns det otroligt mycket saker att göra där borta och är ett resmål alla bör besöka minst en gång i sitt liv.

Här finns det obegränsat med shopping, nöjen, kultur och nöjen. Ett känt område är Akihabara som ses vara ett mecka för elektronik/spel.

Akihabara korsning Tokyo

Osaka

Invånare i Osaka brukar anses vara lite mer avslappnade i sitt beteende gentemot invånarna i Tokyo och är väldigt enkla och trevliga att umgås med. För dig som vill åka runt i Japan så är Osaka en utmärkt bas med städer som Kyoto, Hiroshima och Nara i närheten. Osaka är även känt för sin mat och det kommer flera specialiteter därifrån. Varför inte testa takoyaki som är en dumpling med en bit bläckfisk i?

Takoyaki
20200529_052700

Här kan du läsa vår artikel om vad du kan göra i Osaka

Kyoto

Kyoto är känd som tempelstaden och är även den gamla huvudstaden och var det i över 1000 år innan Tokyo blev vald. Det finns mycket historia i Kyoto och för den som gillar att kolla in gamla tempelbyggnader så finns det gott om det. Staden har också en mängd museum och historiska platser, inklusive Kyoto Imperial Palace och Fushimi Inari Shrine. Kyoto är också känd för sin skönhet och är ett perfekt resmål för en mer traditionell upplevelse av Japan.

Kiyomizudera - Kyoto Tempel

Här kan du läsa vår artikel om vad du kan göra i Kyoto

Sevärdheter och aktiviteter i Japan

Japan är ett fascinerande land med en rik historia, kultur och natur. Landet har en mängd sevärdheter och aktiviteter som är värda att besöka, från livliga städer till vacker natur. Här är några av de mest populära sevärdheterna och aktiviteterna i Japan.

Mount Fuji

Mount Fuji är Japans högsta berg och är en av landets mest ikoniska sevärdheter. Bergets skönhet är speciellt spektakulär under sommaren när det är möjligt att bestiga bergets sluttningar. Bergets utsikt över Japans landskap är enastående och en viktig upplevelse för besökare till Japan.

Japanska trädgårdar

Japan är känt för sina vackra trädgårdar och parker, och det finns många sevärda trädgårdar att besöka i landet. En av de mest kända är Kenroku-en Garden i Kanazawa, som är en av Japans ”Sexton Stora Trädgårdar”. Andra populära trädgårdar inkluderar Koishikawa Korakuen i Tokyo och Korakuen i Okayama.

Shinto shrine och buddhistiska tempel

Shinto shrine och buddhistiska tempel är en viktig del av Japansk kultur och historia. Många av dessa platser är gamla och välbevarade, och de är en viktig del av Japansk kultur och historia. Tempel som Meiji Shrine och Tōdai-ji Temple i Nara är ett måste för besökare till Japan.

Tokyo Disneyland och DisneySea

Tokyo Disneyland och DisneySea är två populära nöjesparker som lockar besökare från hela världen. Parkerna har en mängd spännande attraktioner och shower, samt en mängd Disney-karaktärer som interagerar med besökare. Dessa parker är ett måste för familjer och Disney-fans.

Badhus

Japan är känt för deras traditionella badhus, speciellt onsen men det finns även annan typ som kallas för sento. Onsen är populärt bland både invånare och turister där man använder sig av en varmkälla för att värma upp vattnet och är ett mysigt sätt att tvätta rent kroppen från allt. Onsen finns både som öppna badhus och även mer privata om man som par är sugen på att sitta själva och slappna av. Sento är onsens tvilling och syftar alltid på ett öppet badhus och här är vattnet uppvärmt på vanligt sätt (elektricitet!) och brukar vara lite lägre temperatur än vad onsen ibland kan ha.

Tatueringar i Japan

Tatueringar i Japan är ett vanligt ämne som dyker upp och den tråkiga sanningen är att man fortfarande riskerar att bli specialbehandlad om man bär tatueringar även om Japan på senare år börja gå mot en mer liberal syn. Det är en lång historia bakom varför Japan har en sådan negativ syn men för att göra en lång historia kort så brukar man säga att förr i tiden associerades tatueringar med yakuzas (mafian).

Ett ställe där det är tyvärr vanligt att bli diskriminerad är just badhus där många badhus inte väljer att släppa in dig om du har en tatuering. Vissa kan släppa in dig om du har möjlighet att dölja den men badhus så är du naken så det är inte alltid enkelt!

Du kan också få en del blickar om du har en stor tatuering som syns utanpå dina kläder och kan mötas med fascination eller avsky. Yngre generation har mycket mer förståelse och öppnare syn mot tatueringar.

Priser i Japan 2023

Japan är som många andra länder både billigt och dyrt att vara i. Kollar vi på något som kallas Big Mac Index (https://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Mac-index) så ser vi att Japan är ungefär 40% billigare än i Sverige vilket stämmer bra i många avseenden. Detta gör det till ett ytterligt resmål som skiljer sig från något annat land i världen utan att behöva tömma din plånbok.

Flyg

Det som påverkar priset mest är säsongerna. Åker du valfritt datum i februari så kan du hamna på 4 800 kr t/r per person men åker du under sommaren så kan du vara glad att hamna som billigast runt 5 500 kr t/r. En annan sak att tänka på är att Japan har en del högtider och perioder som inte vi har där priserna kan gå upp i taket.

Ett exempel på detta är Golden Week som i slutet av April är en populär högtid där japaner själva brukar resa runt vilket påverkar allt ifrån flyg till boende och transport kostnader. Något annat som är värt att tänka på att under högsäsongen under sommaren så ökar många hotell/vandrarhem sina priser så det kan vara värt att åka lite senare på året.

Prisexempel

 

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang70.66 SEK (mellan 47.11-110.17 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)392.55 SEK (mellan 235.53-685.13 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)35.33 SEK (mellan 19.63-54.96 SEK)
Importerad öl (0.5L)39.26 SEK (mellan 23.55-62.81 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)11.18 SEK (mellan 8.64-17.89 SEK)
Vatten (33 cl burk)8.54 SEK (mellan 7.85-11.99 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett17.27 SEK (mellan 14.13-23.55 SEK)
Månadsbiljett785.10 SEK (mellan 471.06-1,358.23 SEK)
Taxi (starttaxa)49.46 SEK (mellan 34.54-57.31 SEK)
Taxi (1 km)31.40 SEK (mellan 18.84-40.83 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)235.53 SEK (mellan 188.42-423.95 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro39.26 SEK (mellan 35.33-47.11 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)507.19 SEK (mellan 235.53-785.10 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)340.66 SEK (mellan 157.02-628.08 SEK)

 

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *