Japan är ett land likt inget annat, med över 127 miljoner invånare på en yta mindre än Sverige så är det lätt att känna sig liten när du går runt i huvudstaden Tokyo. Det är nog lätt att många personer associerar Japan till konstiga saker – vem har inte sett videoklipp på nätet med japanska game shows? Trots det så erbjuder Japan en rik kultur och historia med otroligt många intressanta saker att göra. Funderar du på att åka till Japan? I denna artikel går vi igenom var i Japan du kan åka, olika sevärdheter i Japan och mycket mer.

HuvudstadTokyo
Etniska grupperJapaner 98.1%, koreaner 0.5%, kineser 0.4%, andra 1%
SpråkJapanska
ReligionShintoism 70.4%, Buddhism 69.8%, Kristendom 1.5%, andra 7.8%
Befolkningsantal125, 7 miljoner
StatsskickKonstitutionell monarki
Area377 975 kvadratkilometer
ValutaJapansk yen
VisumVisa on Arrival 90 dagar
Nationaldag11 februari

Genomsnittlig temperatur i Japan

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
°C56914182125262318128

Var i Japan ska jag åka?

Det finns många ställen att åka i Japan men de populäraste resmålen är Tokyo, Osaka och Kyoto. Både Osaka och Tokyo är två storstäder med flera närliggande städer vilket gör dem attraktiva att ha som bas när man reser för att sedan ta tåg till de närliggande städerna under dagen. Osaka är exempelvis 30 minuter bort med tåg till Kyoto. Alla tre städer erbjuder sin egna kultur och charm och det är lite upp till dig som besökare vad du vill göra.

Boka resa till Japan

Städer i Japan – Japans 10 Största Städer

Japan förenar gamla traditioner med modern innovation på ett sätt som få andra platser kunnat. Här nedan kommer vi att fördjupa oss i Japans 10 största städer, var och en med sin unika charm och mångsidighet.

1. Tokyo

Tokyo är Japans huvudstad och är med 35,7 miljoner invånare ett av världens folktätaste storstadsområden. Inte föga förvånande så finns det otroligt mycket saker att göra här och ett resmål alla bör besöka minst en gång i sitt liv.

Tokyo är en världsstad av episka proportioner. Staden är hem för flera stadsdelar, var och en med sin egen unika personlighet. I Shinjuku pulserar det med neonljus och nattliv, medan Ginza är Japans mest exklusiva shoppingområde.

Asakusa erbjuder en inblick i det traditionella Japan med sin gamla tempelbyggnad Senso-ji. Tokyo är också hem för Tsukiji Fish Market, som är världens största grossistfiskmarknad och en kulinarisk pärla. Ett annat känt område är Akihabara som ses vara ett mecka för elektronik/spel. Här finns det obegränsat med shopping, nöjen, kultur och nöjen.

Akihabara korsning Tokyo

2. Yokohama

Som Japans näst största stad är Yokohama en pittoresk stad som stoltserar med sin hamnfront längs Tokyo Bay. Den ikoniska Yokohama Landmark Tower sträcker sig mot skyn och erbjuder spektakulär utsikt över staden. Yokohamas Chinatown är den äldsta i Japan och erbjuder en smak av kinesisk kultur i hjärtat av Japan.

3. Osaka

Känd som ”Japans kök”, är Osaka en gastronomisk himmel. Den berömda Dotonbori-området är hem för oändliga matstånd och restauranger som serverar läckra lokala rätter som takoyaki (bläckfiskbollar) och okonomiyaki (en slags japansk pannkaka). Osaka Castle är en ikonisk historisk plats som skvallrar om stadens stolta förflutna.

Invånare i Osaka brukar anses vara lite mer avslappnade i sitt beteende gentemot invånarna i Tokyo och är väldigt enkla och trevliga att umgås med. För dig som vill åka runt i Japan så är Osaka en utmärkt bas med städer som Kyoto, Hiroshima och Nara i närheten.

Takoyaki
20200529_052700

Här kan du läsa vår artikel om vad du kan göra i Osaka

4. Nagoya

Nagoya är en stad som spelar en viktig roll inom industri och tillverkning. Men det är inte bara arbete och teknik som definierar staden. Nagoya är också fylld med kulturellt arv och spännande smaker att utforska.

Nagoyas stolthet är dess imponerande slott och det historiska Osu Kannon-templet, som är värda ett besök för att uppleva stadens rika kultur och historia.

När det kommer till mat, måste du prova Nagoyas speciella delikatess – hitsumabushi. Det är en spännande rätt som består av grillad ål, serverad på tre olika sätt. Denna läckerhet ger en smak av stadens unika matkultur och är en upplevelse som inte får missas när du besöker Nagoya.

5. Sapporo

Sapporo är känt för sin storslagna vintersportscen, inklusive Sapporo Snow Festival som lockar besökare från hela världen med sina imponerande snoskulpturer. Staden är också känd för sitt öl, särskilt Sapporo-öl, och många besöker Sapporo Brewery Museum för att lära sig mer om ölframställningens konst.

6. Fukuoka

Beläget på Kyushu-ön, är Fukuoka en mångkulturell stad med en rik historia. Hakata-området är känt för sin ramen (nudelsoppa) och yatai (matstånd) kultur. Detta är en av de bästa platserna i Japan att prova autentisk ramen. Fukuoka är också hem för vackra tempel som Kushida-jinjashrine och Shofukuji Temple.

7. Kobe

En kosmopolitisk stad med en romantisk känsla, Kobe är känd för sitt delikata Kobe-biff, som är känt för sin mörhet och smak. Staden har också en vacker hamnfront, en blomstrande konstscen och en unik arkitektonisk stil med en blandning av västerländska och japanska influenser.

8. Kyoto

Kyoto är känd som tempelstaden och är även den gamla huvudstaden och var det i över 1000 år innan Tokyo blev vald. Det finns mycket historia i Kyoto och för den som gillar att kolla in gamla tempelbyggnader så finns det gott om det. Staden har också en mängd museum och historiska platser, inklusive Kyoto Imperial Palace och Fushimi Inari Shrine. Kyoto är också känd för sin skönhet och är ett perfekt resmål för en mer traditionell upplevelse av Japan.

Kiyomizudera - Kyoto Tempel

Här kan du läsa vår artikel om vad du kan göra i Kyoto

9. Kawasaki

En del av Tokyos storstadsområde, har Kawasaki en modern atmosfär med skyskrapor och shoppingcentra som Lazona Kawasaki Plaza. Staden har också flera intressanta museer, inklusive Fujiko F. Fujio Museum, som hyllar skaparen av Doraemon, en av Japans mest älskade tecknade figurer.

10. Saitama

Trots att det ligger i Tokyos närområde har Saitama ett landskap som är helt annorlunda. Staden har en charmig och lummig omgivning med kullar, floder och parker, inklusive Omiya Park, som är hem för flera botaniska trädgårdar och templet Hikawa Shrine. Saitama är också en populär destination för sportevenemang och konserter på Saitama Super Arena.

Japans 10 största städer representerar en fascinerande mångfald av kultur, ekonomi och landskap. Från det pulserande och ultramoderna Tokyo till det historiska och traditionella Kyoto, erbjuder dessa städer besökare och invånare en rik upplevelse av Japans kontrasterande själ. Oavsett om du är intresserad av mat, historia, natur eller teknologi, finns det något för alla i dessa städer, och de bidrar alla till att forma det unika ansiktet av Japan.

Sevärdheter och aktiviteter i Japan

Japan är ett fascinerande land med en rik historia, kultur och natur. Landet har en mängd sevärdheter och aktiviteter som är värda att besöka, från livliga städer till vacker natur. Här är några av de mest populära sevärdheterna och aktiviteterna i Japan.

Mount Fuji

Mount Fuji är Japans högsta berg och är en av landets mest ikoniska sevärdheter. Bergets skönhet är speciellt spektakulär under sommaren när det är möjligt att bestiga bergets sluttningar. Bergets utsikt över Japans landskap är enastående och en viktig upplevelse för besökare till Japan.

Japanska trädgårdar

Japan är känt för sina vackra trädgårdar och parker, och det finns många sevärda trädgårdar att besöka i landet. En av de mest kända är Kenroku-en Garden i Kanazawa, som är en av Japans ”Sexton Stora Trädgårdar”. Andra populära trädgårdar inkluderar Koishikawa Korakuen i Tokyo och Korakuen i Okayama.

Shinto shrine och buddhistiska tempel

Shinto shrine och buddhistiska tempel är en viktig del av Japansk kultur och historia. Många av dessa platser är gamla och välbevarade, och de är en viktig del av Japansk kultur och historia. Tempel som Meiji Shrine och Tōdai-ji Temple i Nara är ett måste för besökare till Japan.

Tokyo Disneyland och DisneySea

Tokyo Disneyland och DisneySea är två populära nöjesparker som lockar besökare från hela världen. Parkerna har en mängd spännande attraktioner och shower, samt en mängd Disney-karaktärer som interagerar med besökare. Dessa parker är ett måste för familjer och Disney-fans.

Badhus

Japan är känt för deras traditionella badhus, speciellt onsen men det finns även annan typ som kallas för sento. Onsen är populärt bland både invånare och turister där man använder sig av en varmkälla för att värma upp vattnet och är ett mysigt sätt att tvätta rent kroppen från allt. Onsen finns både som öppna badhus och även mer privata om man som par är sugen på att sitta själva och slappna av. Sento är onsens tvilling och syftar alltid på ett öppet badhus och här är vattnet uppvärmt på vanligt sätt (elektricitet!) och brukar vara lite lägre temperatur än vad onsen ibland kan ha.

Tatueringar i Japan

Tatueringar i Japan är ett vanligt ämne som dyker upp och den tråkiga sanningen är att man fortfarande riskerar att bli specialbehandlad om man bär tatueringar även om Japan på senare år börja gå mot en mer liberal syn. Det är en lång historia bakom varför Japan har en sådan negativ syn men för att göra en lång historia kort så brukar man säga att förr i tiden associerades tatueringar med yakuzas (mafian).

Ett ställe där det är tyvärr vanligt att bli diskriminerad är just badhus där många badhus inte väljer att släppa in dig om du har en tatuering. Vissa kan släppa in dig om du har möjlighet att dölja den men badhus så är du naken så det är inte alltid enkelt!

Du kan också få en del blickar om du har en stor tatuering som syns utanpå dina kläder och kan mötas med fascination eller avsky. Yngre generation har mycket mer förståelse och öppnare syn mot tatueringar.

Priser i Japan 2024

Japan är som många andra länder både billigt och dyrt att vara i. Kollar vi på något som kallas Big Mac Index (https://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Mac-index) så ser vi att Japan är ungefär 40% billigare än i Sverige vilket stämmer bra i många avseenden. Detta gör det till ett ytterligt resmål som skiljer sig från något annat land i världen utan att behöva tömma din plånbok.

Flyg till Japan

Det som påverkar priset mest är säsongerna. Åker du valfritt datum i februari så kan du hamna på 4 800 kr t/r per person men åker du under sommaren så kan du vara glad att hamna som billigast runt 5 500 kr t/r. En annan sak att tänka på är att Japan har en del högtider och perioder som inte vi har där priserna kan gå upp i taket.

Ett exempel på detta är Golden Week som i slutet av April är en populär högtid där japaner själva brukar resa runt vilket påverkar allt ifrån flyg till boende och transport kostnader. Något annat som är värt att tänka på att under högsäsongen under sommaren så ökar många hotell/vandrarhem sina priser så det kan vara värt att åka lite senare på året.

Prisexempel

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang70.66 SEK (mellan 47.11-110.17 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)392.55 SEK (mellan 235.53-685.13 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)35.33 SEK (mellan 19.63-54.96 SEK)
Importerad öl (0.5L)39.26 SEK (mellan 23.55-62.81 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)11.18 SEK (mellan 8.64-17.89 SEK)
Vatten (33 cl burk)8.54 SEK (mellan 7.85-11.99 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett17.27 SEK (mellan 14.13-23.55 SEK)
Månadsbiljett785.10 SEK (mellan 471.06-1,358.23 SEK)
Taxi (starttaxa)49.46 SEK (mellan 34.54-57.31 SEK)
Taxi (1 km)31.40 SEK (mellan 18.84-40.83 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)235.53 SEK (mellan 188.42-423.95 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro39.26 SEK (mellan 35.33-47.11 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)507.19 SEK (mellan 235.53-785.10 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)340.66 SEK (mellan 157.02-628.08 SEK)

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *