Har du som många andra nyligen fått upp ögonen för vårt eget fantastiska land? Har du kanske börjat fundera på att utforska naturen bortom bilvägarna? Då har du säkert upptäckt att du kommer behöva ett par bra vandringskängor och då har du hamnat helt rätt. Vi kommer att gå igenom allt som du behöver veta för att hitta det bästa vandringskängorna 2024 för just dig!

meindl-kansas-lady-gtx
 • Skafthöjd cirka: 10 cm
 • Foder: Syntet
 • Yttermaterial: Skinn
 • Yttersula: Gummi
 • Varmfodrade: Nej
 • Membran: Gore-Tex

Meindl Kansas Lady GTX, utsedda till de bästa vandringskängorna dam, är en mångsidig och bekväm vandringssko som passar perfekt för alla dina utomhusäventyr. Med ett Gore-Tex-membran erbjuder Kansas utmärkt vattentäthet och andningsförmåga, vilket håller dina fötter torra och bekväma även under blöta och leriga förhållanden. Utrustade med en Vibram-sula för enastående grepp är Kansas redo för alla utmaningar du kan stöta på längs vandringsleden. Tack vare den dämpade mellansulan kan du gå långa sträckor med bekväma fötter. Oavsett om du planerar en dagsvandring eller en längre backpackingtur är Meindl Kansas Lady GTX det optimala valet för dig som äventyrare.

Alfa-Berg-Advance-GTX-M
 • Skafthöjd: ca 16.5 cm
 • Yttermaterial: Nubuck
 • Foder: Syntet
 • Yttersula: Vibram Grip AMG
 • Varmfodrade: Nej
 • Membran: Gore-Tex

Alfa Berg Advance GTX M, de bästa vandringskängorna herr, är en högpresterande vandringskänga för män som ger utmärkt stöd och stabilitet i tuff terräng. Den har ett Gore-Tex-membran för att hålla dina fötter torra och bekväma i alla väderförhållanden och en Vibram-yttersula för överlägset grepp. Kängan har också en slitstark ovandel i nubuckläder med en skyddande tåkant samt en vadderad krage och tunga för ökad komfort. Oavsett om du tar dig ut på stigarna eller utforskar backcountry hjälper Alfa Berg Advance GTX M dig att erövra vilken terräng som helst.

F02059010_1
 • Skafthöjd: Medel
 • Yttersula: Vibram Curcuma
 • Yttermaterial: Skinn/Gummi
 • Varmfodrade: Nej
 • Membran: 3-lagers

Lundhags Tjakke är en utmärkt vandringskänga som kombinerar bekvämlighet, hållbarhet och prestanda. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare på vandringsleder, kan denna känga möta dina behov och ge dig en pålitlig och bekväm känsla under dina äventyr i naturen.

En av de främsta egenskaperna hos Lundhags Tjakke är dess överlägsna kvalitet och hållbarhet. Kängan är tillverkad av högkvalitativt nubuckläder och har förstärkningar på strategiska platser för att klara av tuffa terrängförhållanden. Med rätt skötsel och underhåll kan denna känga vara din följeslagare under lång tid och många vandringar.

Köpguide: Vandringskängor 2024

Att välja rätt vandringskängor är avgörande för att få en bekväm och säker upplevelse när du ger dig ut i naturen. Här är en köpguide som hjälper dig att välja rätt vandringskängor för dina behov.

Känn efter rätt passform

Det är viktigt att hitta kängor som passar din fot ordentligt. Prova flera olika märken och modeller för att hitta en som passar din fotform och ger tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig. Se till att det finns tillräckligt med utrymme i hälen för att undvika skav.

En korrekt passform för vandringskängor är avgörande för komfort och prestation. Kängorna bör ge tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig och samtidigt hålla foten stadig. Hälen bör vara ordentligt låst för att undvika skav och blåsor. Kängorna bör vara anpassade efter din fotform och ha en bra balans mellan stöd och flexibilitet. En bra passform minimerar risken för skador och gör att du kan vandra längre utan obehag. Ta dig tid att prova flera modeller och märken för att hitta de vandringskängor som passar just din fot bäst.

Välj rätt kängtyp

Det finns olika typer av vandringskängor, beroende på terräng och aktivitet. Valet av rätt kängtyp är viktigt för att matcha terräng och aktivitetsnivå. Lågskurna kängor är lätta och passar för enklare vandringar på välmarkerade stigar. Mellanhöga kängor ger extra stöd för fotleden och fungerar bra på ojämn terräng. De är mångsidiga och passar för både kortare och längre vandringar. Höga kängor ger maximalt stöd och stabilitet och passar för krävande terräng och tung packning. De ger skydd åt fotleden och fungerar bra på branta och steniga stigar. Välj rätt kängtyp baserat på dina behov och terrängförhållanden för att optimera din vandringserfarenhet.

Tänk på material

Vandringskängor kan vara tillverkade av olika material, inklusive läder och syntetiska material. Läderkängor är vanligtvis mer hållbara och erbjuder bättre skydd mot väder och vatten, men de kan vara tyngre och ta längre tid att bryta in. Syntetiska material är lättare och torkar snabbare, vilket kan vara fördelaktigt om du ofta vandrar i våta förhållanden.

Vandringskängornas material spelar en viktig roll för komfort, hållbarhet och prestanda. Vanliga materialval inkluderar läder och syntetiska material som nylon eller polyester.

 • Läderkängor är populära på grund av deras hållbarhet och naturliga vattentäthet. Lädret erbjuder godt skydd mot väder och terräng samtidigt som det formar sig efter foten över tid. Det kan dock ta längre tid att bryta in och kräver regelbunden skötsel för att bibehålla sin kvalitet.
 • Syntetiska material har också sina fördelar. De är vanligtvis lättare än läder, vilket kan minska vikten på dina fötter under längre vandringar. Syntetiska kängor torkar snabbare än läderkängor och har oftast en bättre andningsförmåga, vilket minskar risken för fukt och svett. De kan vara mer kostnadseffektiva än läderkängor och kräver oftast mindre underhåll.
 • Det finns också hybridalternativ som kombinerar läder och syntetiska material för att kombinera fördelarna från båda världarna. Dessa kängor kan erbjuda en bra balans mellan hållbarhet, vattentäthet och vikt.

Valet av material beror på dina individuella preferenser, budget och användningsområden. Det är viktigt att överväga vilken typ av terräng du vanligtvis vandrar i och vilken nivå av vattentäthet och andningsförmåga du behöver. Oavsett vilket material du väljer är det viktigt att regelbundet underhålla och rengöra dina vandringskängor för att säkerställa deras långvariga prestanda.

Vattentäthet och andningsförmåga

Vattentäthet och andningsförmåga är viktiga egenskaper att överväga när du väljer vandringskängor. En vattentät känga, vanligtvis med hjälp av membran som Gore-Tex, håller fötterna torra genom att förhindra att vatten tränger igenom kängan. Detta är särskilt viktigt vid vandringar i fuktiga eller regniga förhållanden. Samtidigt är det också viktigt att kängorna har god andningsförmåga för att släppa ut fukt och svett från insidan. Detta hjälper till att hålla fötterna torra och bekväma, vilket minskar risken för blåsor och irritation under långa vandringar.

Stötdämpning och sulans grepp

En bra vandringskänga bör erbjuda tillräcklig stötdämpning för att minska belastningen på fötterna och lederna under vandringen. En slitstark sula med ett bra grepp är också viktigt för att undvika halkningar och ge stabilitet på olika typer av terräng.

Stötdämpning och sulans grepp är avgörande faktorer för vandringskängors prestanda och komfort. En bra stötdämpning absorberar stötar och minskar påfrestningen på fötter och leder under vandringen, vilket minskar risken för skador och trötthet. En slitstark sula med ett bra grepp ger stabilitet och förhindrar halkningar på olika typer av terräng, inklusive vått och ojämnt underlag. En grov och mönstrad sula med gummigrepp ger utmärkt dragkraft och tillit på både klippor och leriga stigar. Detta bidrar till att öka din säkerhet och förtroende under vandringen.

Tänk på din vandringstyp

Ta hänsyn till den typ av vandring du vanligtvis utför när du väljer vandringskängor. Om du främst vandrar på jämn mark kan du välja lättare och mer flexibla kängor. Om du däremot ofta utforskar kuperad terräng eller bärande tung packning kan du behöva kängor med mer stabilitet och stöd.

Det är viktigt att välja rätt typ av vandringskängor baserat på den typ av vandring du planerar att göra. Det är kanske ingen nyhet att kängor som används för en promenad i svenska skogen inte passar för att bestiga Mount Everest. På samma gång är kängorna för Mount Everest inte helt lämpliga i de svenska skogarna.

När du letar efter de bästa vandringskängorna för dig är det avgörande att överväga vilken typ av vandring du är intresserad av. Om du planerar att vandra i svenska fjällen behöver du kängor som kan hantera ojämn terräng och erbjuder stabilitet. Om du föredrar promenader eller enklare vandringar i skogen kan du välja bekvämare och lättare kängor. Att förstå dina specifika vandringsbehov är den viktigaste faktorn för att göra rätt val av kängor.

Bryt in kängorna

När du har valt dina vandringskängor är det viktigt att bryta in dem innan du ger dig ut på en längre vandring. Börja med att använda dem under kortare promenader eller dagsturer för att låta dina fötter anpassa sig och för att undvika obehag eller blåsor när du ger dig ut på längre äventyr.

Tänk på underhåll

Vandringskängor kan vara en investering, och det är viktigt att ta hand om dem för att förlänga deras livslängd. Rengör och impregnera dem regelbundet för att hålla dem i gott skick. Följ tillverkarens instruktioner för skötsel och underhåll.

Att ordentligt underhålla dina vandringskängor är viktigt för att förlänga deras livslängd och säkerställa att de fortsätter att leverera optimal prestanda. Här är några viktiga underhållstips att tänka på:

 • Rengöring: Efter varje vandring, ta bort smuts och lera från kängorna. Använd en mjuk borste eller trasa och ljummet vatten för att noggrant rengöra dem. Undvik att använda starka kemikalier som kan skada materialet.
 • Torkning: Se till att kängorna torkar helt efter användning. Ta ut innersulorna och låt dem lufttorka separat. Undvik att utsätta kängorna för direkt värme, som från en värmekälla eller direkt solljus, då detta kan skada materialet.
 • Impregnering: Använd en vatten- och fläckavvisande spray eller impregneringsmedel för att förbättra kängornas vattentäthet. Applicera impregneringen enligt tillverkarens instruktioner, och upprepa processen regelbundet för att bibehålla skyddet.
 • Skosnören: Kontrollera och byt ut slitna skosnören vid behov för att se till att kängorna sitter ordentligt på fötterna.
 • Sulor: Inspektera sulorna regelbundet för slitage och sprickor. Om sulorna är utslitna och tappar greppet bör de bytas ut för att upprätthålla säkerheten och prestandan.
 • Förvaring: Förvara dina vandringskängor på en torr och ventilerad plats, helst i rumstemperatur. Undvik att förvara dem i trånga utrymmen eller i direkt solljus.

Genom att följa dessa enkla underhållstips kan du förlänga livslängden på dina vandringskängor och säkerställa att de fortsätter att vara bekväma, funktionella och pålitliga under dina framtida äventyr.

Kom ihåg att alla fötter är olika, så det är viktigt att hitta de vandringskängor som passar just dig och dina behov. Genom att använda denna köpguide och testa olika modeller kommer du att vara väl rustad för dina kommande vandringar och äventyr i naturen.

Snabba tips

Här kommer några sista tips som vi tycker kan vara bra att känna till när du letar efter de bästa vandringskängorna.

 • Gå in dem. Det är ingen bra idé att köpa ett par kängor dagen innan du ska använda dem för en vandring. Det bästa är att köpa kängorna några veckor innan och använda dem ett tag. Då anpassar de sig efter dina fötter och du kan förhindra skoskav
 • Du får vad du betalar för. Det är alltid roligt att hitta en bra deal men snåla inte när du köper ett par vandringskängor. Ett par ordentliga vandringskängor håller i flera år om du sköter om dem ordentligt och är en bra investering.
 • Design är inte allt. Ute på fjället är det ingen som bryr sig om hur du ser ut. Självklart är det viktigt att köpa ett par vandringskängor som du tycker ser bra ut men om valet står mellan komfort och design rekommenderar vi alltid komfort.
  Det är inte enkelt att hitta de bästa vandringskängorna men vi hoppas att vi har hjälpt dig göra det lite enklare. Om du har några frågor eller förslag får du mer än gärna höra av dig till oss. Vi älskar att prata med er läsare.

Lycka till med vandringen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *