Har du som många andra nyligen fått upp ögonen för vårt eget fantastiska land? Har du kanske börjat fundera på att utforska naturen bortom bilvägarna? Då har du säkert upptäckt att du kommer behöva ett par bra vandringskängor och då har du hamnat helt rätt. Vi kommer att gå igenom allt som du behöver veta för att hitta det bästa vandringskängorna för just dig!

meindl-kansas-lady-gtx
 • Foder i syntet och yttermaterial av skinn
 • Halvhögt skaft
 • Vattentätt Gore-Tex-membran
 • Sula med stabilt grepp

Meindl Kansas Lady GTX är en mångsidig och bekväm vandringssko för damer som är perfekt för alla dina utomhusäventyr. Med ett Gore-Tex-membran ger Kansas utmärkt vattentäthet och andningsförmåga, vilket håller dina fötter torra och bekväma även när det blir blött och lerigt. Med en Vibram-sula för utmärkt grepp är Kansas redo för allt du kan stöta på på vandringsleden. Och tack vare den dämpade mellansulan kommer dina fötter att vara bekväma även när du tar många kilometer. Oavsett om du är på väg ut på en dagsvandring eller om du ska ut på en längre backpackingtur är Meindl Kansas Lady GTX det perfekta valet.

Alfa-Berg-Advance-GTX-M
 • Yttermaterial av nubuckläder
 • Halvhögt skaft.
 • Gore-Tex-membran.
 • Gummiförstärkningar på tå och häl.

Alfa Berg Advance GTX M är en högpresterande vandringskänga för män som ger utmärkt stöd och stabilitet i tuff terräng. Den har ett Gore-Tex-membran för att hålla dina fötter torra och bekväma i alla väderförhållanden och en Vibram-yttersula för överlägset grepp. Kängan har också en slitstark ovandel i nubuckläder med en skyddande tåkant samt en vadderad krage och tunga för ökad komfort. Oavsett om du tar dig ut på stigarna eller utforskar backcountry hjälper Alfa Berg Advance GTX M dig att erövra vilken terräng som helst.

lundhags-professional-ii-high-opti-black
 • Foder i mikrofiber och skaft i fullnarvsskinn.
 • Högt skaft.
 • Unisexmodell med många storlekar.
 • Gummisula med extra tåskydd.

Lundhags Professional II High Opti är en högkvalitativ produkt som ger mycket valuta för pengarna. Den är perfekt för dem som vill köpa ett par hållbara och pålitliga vandringskängor. Med ett vattentätt och andningsbart membran ser den till att dina fötter förblir torra och bekväma även när du vandrar i våt terräng. Dessutom ger Vibram-sulan utmärkt grepp och dragkraft på alla typer av underlag.

Hur vill du vandra?

Det är kanske ingen nyhet att kängor som används för en promenad i svenska skogen inte passar för att bestiga Mount Everest. På samma gång är kängorna för Mount Everest inte helt lämpliga i de svenska skogarna. När du letar efter de bästa vandringskängorna för dig kommer steg ett därför vara att fundera på hur du vill vandra.

Även om du inte vet exakt vilken sorts vandring som du kommer att gilla har du antagligen en tanke om vad du är intresserad av. Vill du upp i svenska fjällen och vandra mellan stugor? Trivs du bättre på Sörmlandsleden eller vill du kanske bara gå på en promenad i skogen? Vad du vill göra kommer vara den absolut viktigaste faktorn när du väljer kängor.

Välja material för dina vandringskängor

När du har listat ut när och hur du kommer att använda dina vandringskängor är det dags att börja fundera på material. Det finns väldigt mycket valmöjligheter och det kan tyckas komplicerat först men ge inte upp. När du väl hittat de perfekta vandringsskorna kommer det vara värt det.

Ytterdelen av kängorna

Vi börjat med att titta på den delen av kängan som du kommer att se först, den delen av skon som är ytterst. Väldigt ofta använder man olika typer av läder för att skapa ett slitstark och vattentåligt ytterhölje.

Ett vanligt material i lättare kängor som ofta används för dagsturer är spaltläder. När man använder detta läder kan man skapa en lätt känga med bra ventilation. Nackdelen är att materialet inte är särskilt vattentätt.

På andra änden av skalan har vi fullnarvsläder. Det här materialet är väldigt slitstarkt och extremt vattentätt. Nackdelen? Att när du först köper kängan kan den kännas väldigt obekväm då den är väldigt styv. När du använt kängorna en period kommer dock lädret att mjukas upp och skapa en riktigt skön sko.

Om du inte vill ha ett par kängor gjorda av läder finns det också syntet. Dessa kängor brukar kosta mindre och de är ganska mjuka från början. Nackdelen är att de för det mesta inte håller lika länge som en känga i läder.

Insidan på kängorna

Lika viktigt som utsidan är insidan av din känga för det finns inget värre än att börja frysa när du är ute och vandrar. Det är därför det är så viktigt att fundera på när du kommer använda dina kängor. Ska du ha dem på vandringar mitt i vintern eller bara på sommaren? Detta avgör hur fodrade dina kängor bör vara.

Om du inte är helt säker brukar vi rekommendera att du tar ett par luftiga kängor med lite mindre foder. Då kan du alltid stoppa i en extra raggsocka om det är kallt ute och det förhindrar att du blir för varm när du vandrar på sommaren.

Sulan på dina kängor

Den sista delen av kängan som vi ska prata om är en av de allra viktigaste, sulan. I alla moderna vandringskängor används gummi för att skapa en bra sula. Gummi är ett bra material som hjälper sulan utföra sina två viktigaste uppgifter. Att vara stötdämpande och att ge dig bra fotfäste.

Under en längre vandring kommer det att bli väldigt påfrestande på dina knän om du inte har bra stötdämpande sulor. Därför är det bra med en ordentligt sula, antagligen kraftigare än du tror behövs. Dessutom är det viktigt att du kollar mönstret under skon för att kontrollera att du kommer få bra fotfäste. Du vill ha ett djupt och kraftigt mönster för att kunna ta dig fram även om det har regnat och det är halt ute.

Kontrollera alltid passformen

Nu har vi kommit fram till den viktigaste delen av vår artikel. Det spelar ingen roll vilket material din känga har, vad den kostar eller hur den ser ut om den inte passar bra. En känga som passar dåligt kommer aldrig kunna bli en bra vandringskänga. Därför är det extremt viktigt att du testar en känga innan du bestämmer dig.

Det som de flesta brukar göra är att åka till en friluftsbutik och testa olika kängor för att se vilken som fungerar bäst och det är absolut ett bra alternativ. Det du annars kan göra, och som blir allt vanligare, är att beställa ett par kängor online och testa hemma. Då kan du i lugn och ro testa så att de passar bra och gå omkring lite med dem hemma. Är du inte nöjd är det bara att skicka tillbaka dem igen. Tänk på att kängorna fortfarande måste vara i nyskick om du ska få pengarna tillbaka.

Snabba tips

Här kommer några sista tips som vi tycker kan vara bra att känna till när du letar efter de bästa vandringskängorna.

Gå in dem. Det är ingen bra idé att köpa ett par kängor dagen innan du ska använda dem för en vandring. Det bästa är att köpa kängorna några veckor innan och använda dem ett tag. Då anpassar de sig efter dina fötter och du kan förhindra skoskav
Du får vad du betalar för. Det är alltid roligt att hitta en bra deal men snåla inte när du köper ett par vandringskängor. Ett par ordentliga vandringskängor håller i flera år om du sköter om dem ordentligt och är en bra investering.
Design är inte allt. Ute på fjället är det ingen som bryr sig om hur du ser ut. Självklart är det viktigt att köpa ett par vandringskängor som du tycker ser bra ut men om valet står mellan komfort och design rekommenderar vi alltid komfort.
Det är inte enkelt att hitta de bästa vandringskängorna men vi hoppas att vi har hjälpt dig göra det lite enklare. Om du har några frågor eller förslag får du mer än gärna höra av dig till oss. Vi älskar att prata med er läsare.

Lycka till med vandringen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *