Funderar du på att resa till Bali, Indonesien? Bali är ett av de mest populära turistmålen i världen. Denna vackra ö ligger i Indonesien och erbjuder något för alla. Från de fantastiska stränderna, frodiga vegetationen till den livliga kulturen och det vänliga invånarna är Bali en verkligen unik plats att besöka.

Vare sig du är ute efter en avkopplande strandsemester eller ett actionfyllt äventyr har Bali något att erbjuda dig. Jag har själv bott på Bali i ca 3½ år och kan varmt rekommendera denna ö. I denna artikel kan du läsa om mina favorit sevärdheter och tips inför din resa.

När ska man åka till Bali?

Den bästa tiden att besöka Bali beror på vad du vill se och göra när du är här. Om du vill njuta av stränderna och den livliga atmosfären är den bästa tiden att komma mellan april och oktober. Det är då vädret är som torrast och varmast, vilket gör det perfekt för dagar som du kan spendera med att slappa på sanden eller bada i havet. Tänk dock på att detta också är den mest hektiska tiden på året, så det kan vara svårt att få ett boende i sista minuten.

Regnsäsongen i Bali
Regnsäsongen i Bali som infaller mellan slutet av november till mars.
Dry season i Bali
"Dry season" i Bali som infaller mellan mars till november.

Om du är mer intresserad av att utforska öns naturliga skönhet är den bästa tiden att komma mellan november och mars. Regnperioden infaller under dessa månader vilket innebär att det regnar mycket; framför allt på kvällen, däremot är oftast soligt under dagarna. Då temperaturerna är svalare är dessa månader perfekta för vandringar och utomhusaktiviteter. Tänk dock på att vissa turistattraktioner kan vara stängda under denna period på grund av det regniga vädret.

Vädret på Bali

Bali är känt för sitt varma och tropiska klimat med en medeltemperatur på ca 28-30 grader året runt. Detta gör det till en perfekt plats för sol- och strandälskare som vill njuta av behagliga temperaturer och avkopplande havsvattnet.

Det är viktigt att notera att regnsäsongen i Bali är från slutet av november till början av mars, vilket kan påverka vissa aktiviteter och utflykter. Men trots detta, kan du fortfarande ha en underbar upplevelse på Bali, oavsett vilken tid på året du besöker.

Medeltemperaturen:

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
Dag313131313030292930313231
Natt232324242323232322232323

Behöver man visum för Bali 2024?

Svenska turister som planerar en vistelse på Bali under 30 dagar behöver inte ansöka om visum i förväg. Du kan ansöka om ett elektroniska Visa on Arrival (e-VOA) online innan avresan eller ett vanligt Visa on Arrival (VOA) vid ankomst till Balis internationella flygplats (Ngurah Rai).

Fördelar om att ansöka om ett e-VOA

Jag rekommenderar alltid att du ansöker om ett e-VOA eftersom du sparar både tid när du anländer (eftersom du inte behöver köpa ett visum på plats) samt det underlättar om du vill stanna längre än 30 dagar då du kan förlänga det online.

Förlängning av VOA / e-VOA

Om du vill stanna längre än 30 dagar kan du ansöka om en förlängning av ditt e-VOA online på https://molina.imigrasi.go.id/ och för VOA (Visa On Arrival) på Balis immigrationskontor. Du kan förlänga ditt visum med maximalt 30 dagar, vilket ger dig en total vistelsetid på 60 dagar.

Stanna längre än 60 dagar?

Utöver Visa On Arrival så finns det även ett Tourist Visa (B211A) som gäller i 60 dagar. Du kan förlänga detta visum med maximalt 60 + 60 dagar, vilket ger dig en total vistelsetid på 180 dagar.

B211A visumet ansöker du om på samma ställe som e-VOA: https://molina.imigrasi.go.id/

Visumtyper

 • e-VOA: Elektroniskt visum vid ankomst, kan ansökas online eller vid ankomst till flygplatsen. Giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång med 30 dagar.
 • VOA: Visum vid ankomst, köps vid ankomst till flygplatsen. Giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång med 30 dagar.
 • B211A: Visum för turism, studier eller affärsverksamhet. Giltigt i 60 dagar och kan förlängas två gånger med 60 dagar vardera.

Ansökan om e-VOA

 • Ansök online via den indonesiska immigrationsmyndighetens webbplats: https://visa-online.imigrasi.go.id/
 • Ansökan kan göras upp till 60 dagar före inresa.
 • Kostnad: Runt 330 kr (betalas med kort eller kontanter).
 • Giltighetstid: 30 dagar från utfärdandedatumet.
  Förutsättningar: Giltigt pass med minst 6 månader kvar och utresebiljett från Indonesien.

Ansökan om VOA

 • Köp visum vid ankomst till Balis internationella flygplats (Ngurah Rai).
 • Kostnad: Runt 330 kr (betalas med kort eller kontanter).
 • Giltighetstid: 30 dagar från utfärdandedatumet.
  Förutsättningar: Giltigt pass med minst 6 månader kvar och utresebiljett från Indonesien.

Turistskatt i Bali (februari 2024)

Från och med den 14 februari 2024 måste alla turister som besöker Bali betala en turistskatt på ~100 kr per person. Skatten kan betalas online via Love Bali eller vid ankomst till flygplatsen.

Sedan 14:e februari 2024 är det krav på att betala turistskatt. Bilden är tagen från https://lovebali.baliprov.go.id/

Tips

 • Ansök om e-VOA online i förväg för att undvika köer vid immigrationskontrollen på flygplatsen.
 • Ta med kopior av ditt pass, visum och turistskattebevis under hela din vistelse.
 • Klä dig respektfullt när du besöker immigrationskontoret.
 • Ha tålamod, det kan vara långa köer vid immigrationskontoret.
 • Kontrollera helgdagar i Indonesien, då immigrationskontoret har stängt.

Sevärdheter och aktiviteter i Bali

Bali är känt för sin naturliga skönhet, sin rika kultur och sitt avslappnade sätt att leva. Det finns många sevärdheter som lockar besökare från hela världen, inklusive tempel, stränder, risfält och vattenfall. Några av de mest populära sevärdheterna inkluderar Uluwatu-templet, Ubud Monkey Forest, Tanah Lot-templet och Tegalalang Rice Terrace. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, natur eller bara vill koppla av på en vacker strand, finns det något för alla på Bali.

Här är mina rekommendationer för sevärdheter i Bali:

Tukad Cepung Waterfall

Tukad Cepung är ett magiskt vattenfall som ligger i en vacker grön kanjon med solljus som skiner in mellan all grönska. Du når detta vattenfall genom en kort vandring genom djungeln på ca 15 minuter från parkeringen beroende på hur snabbt du går. Här hittar du även en del restauranger och turistshoppar. Bästa tiden att besöka detta vattenfall är mellan klockan 12 – 14 när solen står som högs just för att få se solljuset skina in på vattenfallet.

Entréavgiften för detta vattenfall ligger kring 15 000 IDR ca 10 kr.

Mount Batur (Gunung Batur)

Mt Batur är Balis näst största berg och är perfekt för vandring. Vandringslederna upp till toppen av Mount Batur är lätta och passar perfekt för dig som är nybörjare. Däremot måste du ha en guide då vandringen sker mitt i natten. Om du inte vill vandra Mount Batur kan du istället njuta av berget som utsikt på ett av cafeerna eller restaurangerna som ligger i närheten eller campa vid sjön som ligger precis nedanför. Eller varför inte göra allt, börja med en härlig måltid vid en av restaurangerna, åk sedan ner till sjön och campa, för att till sist bestiga berget inför soluppgången.

Rekommenderad tid att börja vandringen är klockan 2 på natten.

Hidden Canyon (Beji Guwang)

Hidden Canyon är en av det bästa äventyren i Bali enligt mig. Denna plats är både vacker och rolig – Här vandrar, klättrar och simmar du runt bland otroliga klippor. Turen är guidad för din säkerhet då vattnet forsar kraftigt på vissa ställen och det är heller inte jättetydligt vars du kan gå och inte. Hidden Canyon kan göras i olika etapper antingen så kan du välja att bara gå första eller andra etappen eller båda på en gång. Jag rekommenderar att gå båda då d erbjuder lite olika äventyr. Exempelvis så kan du simma in i en grotta i andra etappen som har ett gömt vattenfall. Turen tar ca 3 timmar beroende på hur fysisk du är samt antalet pauser som görs.

Priset är 120 000 IDR vilket är ca 80 kr.

Forsränning i forsen Ayung

Spännande forsränningen på Balis längsta flod, Ayung. Här får du känna adrenalinet pumpa när du åker längst 29 forsar och blickar djupt in i Balis vilda djungel. Du kommer tillbringa ca två timmar ombord på din båt och kommer under turen passera risfält, vattenfall och en stenrelief av Ramayana. Forsränningen är ledd av erfarna guider så du alltid känner dig säker.

Forsränningen kostar 175 000 IDR vilket motsvarar ca 120 kr.

Besök Lovina och simma med delfiner

I Lovina som ligger i norra Bali kan du boka delfinturer där du har möjligheten att simma med delfinerna ute i havet. Denna tur är helt otrolig och något som jag starkt rekommenderar att göra. Vi åkte ut med en båt kring 7 tiden på morgonen och bara själva båtturen fram till det område där delfinerna befinner sig, var helt otrolig! När vi väl kom fram såg vi kring 100 delfiner, simma och hoppa i vattnet. Det finns snorkeling utrustning med på båten så du kan hoppa ner i vattnet för att simma med delfinerna. När vi var på väg tillbaka till stranden stannade även båten vid ett korallrev där vi dök ner för att kolla på korallen och alla fiskar som fanns där.

Turen kostade 300 000 IDR ca 200 kr

Risfält

I Bali hittar du vackra risfält överallt, om du har möjligheten hyr en motorcykel och åk runt i Bali och du kommer se hundratals vackra vyer. Om du däremot vill ha en exakt plats att kolla på risfälten rekommenderar jag Cafe Pomegranate i Ubud eller Tegalalang Rice Terrace.

Bra att veta inför resan

Skaffa simkort

När du anländer till Bali, är det en bra idé att skaffa ett simkort så att du har tillgång till internet under hela din resa. Du kan enkelt köpa ett simkort direkt på flygplatsen eller i en elektronik/mobilbutik. Tänk dock på att det kan vara dyrare att skaffa simkortet på flygplatsen så vill du spara pengar undvik att köpa det direkt.

Jag rekommenderar Telkomsel som operatör eftersom den är både billig och har bäst täckning på ön.

Ta dig runt Bali smidigt med hjälp av apparna Grab eller Gojek

När det gäller transport på Bali, rekommenderar vi att du laddar ner apparna Grab eller Gojek. Dessa appar är mycket användarvänliga och det är mycket billigare att boka transport genom dem jämfört med att ta en taxi från gatan.

Med dessa appar kan du boka både bil och motorcykel och du kan även beställa mat och andra livsmedel.

Kontanter och bankkort

På Bali används kontanter till en majoritet. Du kan hitta ställen där dom tar kort men de flesta restaurangerna och turist aktiviteterna tar bara kontanter så se till att du tar ut tillräckligt med pengar när du är vid en ATM.

Sammanfattning

Bali är en helt fantastisk plats med en mängd olika äventyr och upplevelser att välja mellan. Oavsett vad du är intresserad av eller vilken typ av resa du planerar, finns det något för alla på denna ö.

Från vackra stränder och natursköna vyer till historiska tempel och spännande vattensporter, finns det många saker att göra och se.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *