Funderar du på att resa till Bali, Indonesien? Bali är ett av de mest populära turistmålen i världen. Denna vackra ö ligger i Indonesien och erbjuder något för alla. Från de fantastiska stränderna, frodiga vegetationen till den livliga kulturen och det vänliga invånarna är Bali en verkligen unik plats att besöka.

Vare sig du är ute efter en avkopplande strandsemester eller ett actionfyllt äventyr har Bali något att erbjuda dig. Jag har själv bott på Bali i ca 1½ år och kan varmt rekommendera denna ö. I denna artikel kan du läsa om mina favorit sevärdheter och tips inför din resa.

När är det bästa att åka till Bali?

Den bästa tiden att besöka Bali beror på vad du vill se och göra när du är här. Om du vill njuta av stränderna och den livliga atmosfären är den bästa tiden att komma mellan april och oktober. Det är då vädret är som torrast och varmast, vilket gör det perfekt för dagar som du kan spendera med att slappa på sanden eller bada i havet. Tänk dock på att detta också är den mest hektiska tiden på året, så det kan vara svårt att få ett boende i sista minuten.

Om du är mer intresserad av att utforska öns naturliga skönhet är den bästa tiden att komma mellan november och mars. Regnperioden infaller under dessa månader vilket innebär att det regnar mycket; framför allt på kvällen, däremot är oftast soligt under dagarna. Då temperaturerna är svalare är dessa månader perfekta för vandringar och utomhusaktiviteter. Tänk dock på att vissa turistattraktioner kan vara stängda under denna period på grund av det regniga vädret.

Medeltemperatur på Bali

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
Dag313131313030292930313231
Natt232324242323232322232323

Sevärdheter och aktiviteter i Bali

Tukad Cepung Waterfall

Tukad Cepung är ett magiskt vattenfall som ligger i en vacker grön kanjon med solljus som skiner in mellan all grönska. Du når detta vattenfall genom en kort vandring genom djungeln på ca 15 minuter från parkeringen beroende på hur snabbt du går. Här hittar du även en del restauranger och turistshoppar. Bästa tiden att besöka detta vattenfall är mellan klockan 12 – 14 när solen står som högs just för att få se solljuset skina in på vattenfallet.

Entréavgiften för detta vattenfall ligger kring 15 000 IDR ca 10 kr.

Mount Batur (Gunung Batur)

Mt Batur är Balis näst största berg och är perfekt för vandring. Vandringslederna upp till toppen av Mount Batur är lätta och passar perfekt för dig som är nybörjare. Däremot måste du ha en guide då vandringen sker mitt i natten. Om du inte vill vandra Mount Batur kan du istället njuta av berget som utsikt på ett av cafeerna eller restaurangerna som ligger i närheten eller campa vid sjön som ligger precis nedanför. Eller varför inte göra allt, börja med en härlig måltid vid en av restaurangerna, åk sedan ner till sjön och campa, för att till sist bestiga berget inför soluppgången.

Rekommenderad tid att börja vandringen är klockan 2 på natten.

Hidden Canyon (Beji Guwang)

Hidden Canyon är en av det bästa äventyren i Bali enligt mig. Denna plats är både vacker och rolig – Här vandrar, klättrar och simmar du runt bland otroliga klippor. Turen är guidad för din säkerhet då vattnet forsar kraftigt på vissa ställen och det är heller inte jättetydligt vars du kan gå och inte. Hidden Canyon kan göras i olika etapper antingen så kan du välja att bara gå första eller andra etappen eller båda på en gång. Jag rekommenderar att gå båda då d erbjuder lite olika äventyr. Exempelvis så kan du simma in i en grotta i andra etappen som har ett gömt vattenfall. Turen tar ca 3 timmar beroende på hur fysisk du är samt antalet pauser som görs.

Priset är 120 000 IDR vilket är ca 80 kr.

Forsränning i forsen Ayung

Spännande forsränningen på Balis längsta flod, Ayung. Här får du känna adrenalinet pumpa när du åker längst 29 forsar och blickar djupt in i Balis vilda djungel. Du kommer tillbringa ca två timmar ombord på din båt och kommer under turen passera risfält, vattenfall och en stenrelief av Ramayana. Forsränningen är ledd av erfarna guider så du alltid känner dig säker.

Forsränningen kostar 175 000 IDR vilket motsvarar ca 120 kr.

Besök Lovina och simma med delfiner

I Lovina som ligger i norra Bali kan du boka delfinturer där du har möjligheten att simma med delfinerna ute i havet. Denna tur är helt otrolig och något som jag starkt rekommenderar att göra. Vi åkte ut med en båt kring 7 tiden på morgonen och bara själva båtturen fram till det område där delfinerna befinner sig, var helt otrolig! När vi väl kom fram såg vi kring 100 delfiner, simma och hoppa i vattnet. Det finns snorkeling utrustning med på båten så du kan hoppa ner i vattnet för att simma med delfinerna. När vi var på väg tillbaka till stranden stannade även båten vid ett korallrev där vi dök ner för att kolla på korallen och alla fiskar som fanns där.

Turen kostade 300 000 IDR ca 200 kr

Risfält

I Bali hittar du vackra risfält överallt, om du har möjligheten hyr en motorcykel och åk runt i Bali och du kommer se hundratals vackra vyer. Om du däremot vill ha en exakt plats att kolla på risfälten rekommenderar jag Cafe Pomegranate i Ubud eller Tegalalang Rice Terrace.

Bra att veta inför resan

Skaffa simkort

När du anländer till Bali, skaffa ett simkort så du har tillgång till internet överallt. Du kan skaffa simkortet direkt på flygplatsen eller på en elektronik/mobilbutik. Det är dyrare att skaffa simkortet på flygplatsen så om du vill komma undan lite billigare köp det utanför flygplatsen.

Taxi och hur du tar dig runt i Bali – Ladda ner appen Grab eller Gojek

När det kommer till taxi på Bali rekommenderar vi att du laddar ner apparna Grab eller Gojek. Dessa två appar är supersmidiga att använda och det blir mycket billigare att boka taxi genom dessa appar än att ta en taxi vid vägen.

Med dessa appar kan du boka både bil och motorcykel och du kan även beställa mat och andra livsmedel.

Kontanter och bankkort

På Bali används kontanter till en majoritet. Du kan hitta ställen där dom tar kort men de flesta restaurangerna och turist aktiviteterna tar bara kontanter så se till att du tar ut tillräckligt med pengar när du är vid en ATM.

Sammanfattning

Bali är en helt otrolig plats med så många olika äventyr att välja mellan. Det finns något för alla och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Det här är några av mina tips och favoritaktiviteter men det finns oändliga möjligheter till saker att göra på denna vackra ö.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *