Billiga semesterresor – När är det billigast att boka resan

Är du på jakt efter en resa? Här hittar du tips på hur du hittar den billigaste resan. Visste du att om du bokar vid rätt tillfälle så kan du spara en hel del pengar. Bokar du flyg en tisdagskväll om ca 60 dagar och bokar mitt i veckan så blir din flygbiljett billigast. Detta enligt resesajten Momondos årliga analys av flygpriser. 

Här är några av tipsen på hur du hittar de lägsta priserna:

  • Res på en tisdag –  Tisdag är den billigaste veckodagen att flyga på och lördagar och söndagar är ofta dyrast. Här kan du spara upp till 23% på flygbiljetten
  • Boka i förväg – Boka ca 60 dagar i förväg för billigaste biljetten och spara upp till 56%.
  • 18.00-00.00 är billigast – Kvällsavgångar mellan kl 18.00-00.00 är billigast. Eftermiddagar dyrast. Här finns 9 procent att spara.
  • Glöm sista minuten – Flygbiljetter är dyrast samma dag som avresan.
  • Jämför priser – Jämför alltid priser hos flera sökmotorer, resebyråer och flygbolag.
  • Olika flygbolag – Kombinera din avresa och hemresa med olika flygbolag.
  • Sommarsemester – Om du ska resa på sommaren, boka så tidigt som möjligt
  • Inkognito – Sök priser inkognito* (i en privat webbläsare)

* Många hemsidor exempelvis Momondo som har en sökmotor (inklusive resebyråer), kommer ihåg ditt besök och dina sökningar via en så kallad Cookie. Pågrund av detta är det lätt att du upplever att priset stiger när du kommer tillbaka till sidan för att boka din resa. Sök därför priser i inkognito.

Hur hittar du den billigaste resan?

Internet har gjort det enklare än någonsin att hitta bra semestererbjudande. Med lite möda kan du minska priset 30 % eller mer för flygresor, kryssning, hotell, måltider och mycket annat. Det finns en drös tjänster som hjälper dig hitta den billigaste tiden att flyga och är du lite flexibel så kan du spara in flera tusenlappar.

Vi rekommenderar Momondo och Google Flights där du kan ställa in flexibla datum och därefter få prisförslag för närliggande datum för att hitta den billigaste resan.

När är det billigast att flyga?

Tisdag är generellt den billigaste dagen att flyga på. Ett tips för att hålla nere priserna är att resa under de mest opopulära dagarna i veckan. Den billigaste dagen i veckan att resa är som sagt tisdag, medans dom dyraste dagarna att resa på är generellt lördagar och söndagar.

Om du har möjlighet att resa sent på dygnet, desto närmare midnatt desto bättre, alternativt väldigt tidigt på morgonen så är det ett bra sätt att dra ner på kostnaden – plocka tiderna som ingen annan vill resa.

Momondos siffror visar också att priserna skiljer sig baserat på din destination och den bästa tiden att boka beror på om ditt semestermål är beläget inom- eller utanför Europa.

Säsonger – när ska du åka?

Något som spelar större roll än vad man tror är när du väljer att resa. Vanliga högsäsonger hör till påsken, sommaren och vintern: med ordet högsäsong menas perioder under året då det är ett väldigt högt tryck på resebyråerna, flygbolagen m.m. något som reflekteras i priset på resorna.

Vilka månader ska du resa under?

Har du möjlighet så är hela januari fruktansvärt billigt, samma sak om du passar på med att ta en tidig sommar efter påsken runt april, maj och tidigt juni. På sådant sätt har du möjlighet att förlänga / smygstarta sommaren utan att resan kostar för mycket.

Största fördelarna med att resa under lågsäsong är att det blir så förvånansvärt mycket billigare på plats när det kommer till hotell och aktiviteter och då slipper ni även överfyllda flygplatser och köer till diverse ställen.

Men problematiken är oftast att man vanligtvis är ledig under högsäsonger, detta betyder nödvändigtvis inte att resan kommer bli en dyr historia.

Hur långt innan ska man köpa flygbiljetter för att få bästa pris?

För att få det billigaste priset på flygbiljetter ska du boka resan 63 dagar innan om du reser inom Europa. Om du reser utanför Europa ska du boka resan 51 dagar innan avresan.    

Var flexibel med datumen

Med flexibilitet så tänker vi på möjligheten till bl.a. anslutningsflyg (Ett byte eller fler) och att välja större flygplatser. När du kollar efter flygresor så rekommenderar vi att du alltid fyller i +/- 3 dagar på datumen för att jämföra vilka dagar som är billigast – Har du tur hittar du flygbolag som flyger vissa dagar i veckan enbart men för ett mycket bättre pris.

Hur långt innan ska man boka hotell för bästa pris?

Är du ute efter ett hotell i Europa hittar du vanligtvis det billigaste hotellrummen 118 dagar innan resan (cirka 4 månader). Genom att boka 118 dagar i förväg kan du i genomsnitt spara 49% på din bokning. Den dyraste dagen att boka är samma dag som ankomstdagen.      

När det kommer till hotell utanför Europa bör du boka 115 dagar i förväg för att hitta det billigaste hotellrummen. Här kan du spara upp till 69% i genomsnitt.  

Kombinationserbjudanden (charterbolag)

Lyckligtvis för resenärer som gillar kombinationserbjudanden är många resor inte bara billigare utan bjuder faktiskt nya och fascinerande sevärdheter. Föredrar du varmare nejder kan du fortfarande resa till t.ex. Grekland, Spanien och andra delar av världen och ändå få billigare pris på flygbiljetter och boende.

Det blir lätt billigare att boka charter än separat just för att resorna redan är bokade och flygbolagen sänker priserna för att bli av med se sista platserna.

I Sverige har vi flera charterbolag och de som vi rekommenderar är:

Har du möjlighet att boka kort inpå? Om du har tur kan du hittar sista-minuten resor och restplatser hos charterbolagen som kan gå ner till enstaka hundralappar dagarna innan avresa.

Kundklubbar och bonusprogram

Många flygbolag, hotell och biluthyrningsbolag har idag sina egna kundklubbar, där du kan samla bonuspoäng. Om du reser ofta med samma flygbolag eller bor på samma hotell kan du samla ihop många bonuspoäng som sedan kan användas för flera förmåner. 

Jag är personligen med i SAS Eurobonus där du kan tjäna poäng på dina flygresor och sedan använda poängen för att få fler reseupplevelser – flyg, hotell, tillgång till lounger och uppgraderingar.

Tänk smart när du bokar ditt resmål 

Ju längre bort destinationen ligger i regel dyrare blir flygbiljetterna. Genom att kolla hur mycket saker kostar i länderna så kan resan i slutändan bli billigare trots flygpriset om mat, hotell och leverne är billigt.

Australien, delar av Sydamerika, och liknande destinationer blir inte riktigt lika billiga eftersom de har sommar under vårt vinterhalvår men däremot så är det färre resenärer från Sverige som tar semester dessa månader och priserna är mer vettiga trots det. Många svenskar föredrar att ta sina semesterresor under sen vår till sommar, eftersom barnen är skollediga då.

Även om du bortser från timingen, finns det andra sätt att minska semesterkostnader och ändå hitta billigare resor.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *