Är du på jakt efter en billig resa? Här hittar du tips på hur du hittar den billigaste semesterresan. Visste du att om du bokar vid rätt tillfälle så kan du spara en hel del pengar. Bokar du flyg en tisdagskväll om ca 60 dagar och bokar mitt i veckan så blir din flygbiljett billigast. Detta enligt resesajten Momondos årliga analys av flygpriser.

Tips på hur du hittar billiga flygresor:

 • Flyg billigt på tisdag –  Tisdag är den billigaste veckodagen att flyga på och lördagar och söndagar är ofta dyrast. Här kan du spara upp till 23% på flygbiljetten
 • Boka i förväg – Boka ca 60 dagar i förväg för billigaste biljetten och spara upp till 56%.
 • 18.00-00.00 är billigast – Kvällsavgångar mellan kl 18.00-00.00 är billigast. Eftermiddagar dyrast. Här finns 9 procent att spara.
 • Glöm sista minuten – Flygbiljetter är dyrast samma dag som avresan.
 • Jämför priser – Jämför alltid priser hos flera sökmotorer, resebyråer och flygbolag.
 • Olika flygbolag – Kombinera din avresa och hemresa med olika flygbolag.
 • Sommarsemester – Om du ska resa på sommaren, boka så tidigt som möjligt
 • Inkognito – Sök priser inkognito¹ (i en privat webbläsare)

När du besöker en hemsidor som exempelvis Momondo, kan den komma ihåg dina sökningar genom att spara en ”cookie” på din dator.

Det kan leda till att webbplatsen visar högre priser när du kommer tillbaka för att boka din resa. För att undvika detta kan du söka efter priser i inkognito-läge. Det innebär att webbplatsen inte kommer ihåg dina sökningar och därmed inte kan ge dig högre priser.

Hur hittar du den billigaste resan?

Internet har gjort det enklare än någonsin att hitta bra semestererbjudande. Med lite möda kan du minska priset 30 % eller mer för flygresor, kryssning, hotell, måltider och mycket annat. Det finns en drös tjänster som hjälper dig hitta den billigaste tiden att flyga och är du lite flexibel så kan du spara in flera tusenlappar.

Vi rekommenderar Momondo och Google Flights där du kan ställa in flexibla datum och därefter få prisförslag för närliggande datum för att hitta den billigaste resan.

Blir resor dyrare ju mer man söker?

Det korta svaret är ja, resor kan bli dyrare ju mer du söker. Det finns flera anledningar till detta:

 • Flygbolag och resebyråer använder cookies och andra tekniker för att spåra dina sökningar. När du söker efter en resa flera gånger kan flygbolag och resebyråer anta att du är en seriös resenär och höja priserna för att maximera sin vinst.
 • Priserna på resor kan fluktuera över tid. När du söker efter en resa flera gånger kan du få se olika priser, beroende på när du söker.
 • Efterfrågan på resor kan variera över tid. Om många andra personer söker efter samma resa som du kan det leda till att priserna stiger.

Det finns några saker du kan göra för att undvika att betala för mycket för din resa:

 • Använd flera olika sökmotorer för att jämföra priser.
 • Sök efter resor i inkognitoläge. Detta kommer att förhindra att flygbolag och resebyråer spårar dina sökningar.
 • Boka din resa i förväg, särskilt om du reser under högsäsong.

När är flygbiljetter billigast?

Tisdag är generellt den billigaste dagen att flyga på. Ett tips för att hålla nere priserna är att resa under de mest opopulära dagarna i veckan. Den billigaste dagen i veckan att resa är som sagt tisdag, medans dom dyraste dagarna att resa på är generellt lördagar och söndagar.

Om du har möjlighet att resa sent på dygnet, desto närmare midnatt desto bättre, alternativt väldigt tidigt på morgonen så är det ett bra sätt att dra ner på kostnaden – plocka tiderna som ingen annan vill resa.

Momondos siffror visar också att priserna skiljer sig baserat på din destination och den bästa tiden att boka beror på om ditt semestermål är beläget inom- eller utanför Europa.

Säsonger – När ska man boka flyg?

Något som spelar större roll än vad man tror är när du väljer att resa. Vanliga högsäsonger hör till påsken, sommaren och vintern: med ordet högsäsong menas perioder under året då det är ett väldigt högt tryck på resebyråerna, flygbolagen m.m. något som reflekteras i priset på resorna.

Åka på solsemester under 2024? En annan typ av resa som många väljer är solsemestern. Solsemester är vanligtvis förknippat med varmare destinationer och syftar till att spendera tid på stranden eller vid poolen för att njuta av solen och koppla av.

Precis som med andra typer av resor kan man också hitta bra erbjudanden på solsemestrar om man bokar vid rätt tillfälle. För att hitta de billigaste solsemestrarna kan man använda sig av samma tips som för andra resor, till exempel att boka i förväg, resa utanför högsäsongen och att vara flexibel med datum.

Dessutom kan det vara bra att jämföra priser hos olika resebyråer och att titta på kombinationserbjudanden som inkluderar både flyg och hotell. En annan faktor att tänka på när man bokar en solsemester är att välja en destination som passar ens budget och att vara medveten om att vissa destinationer kan vara dyrare än andra beroende på säsong och efterfrågan.

Vilka månader ska du resa under?

Har du möjlighet så är hela januari fruktansvärt billigt, samma sak om du passar på med att ta en tidig sommar efter påsken runt april, maj och tidigt juni. På sådant sätt har du möjlighet att förlänga / smygstarta sommaren utan att resan kostar för mycket.

Största fördelarna med att resa under lågsäsong är att det blir så förvånansvärt mycket billigare på plats när det kommer till hotell och aktiviteter och då slipper ni även överfyllda flygplatser och köer till diverse ställen.

Men problematiken är oftast att man vanligtvis är ledig under högsäsonger, detta betyder nödvändigtvis inte att resan kommer bli en dyr historia.

Hur långt innan ska man köpa flygbiljetter för att få bästa pris?

För att få det billigaste priset på flygbiljetter ska du boka resan 63 dagar innan om du reser inom Europa. Om du reser utanför Europa ska du boka resan 51 dagar innan avresan.

Var flexibel med datumen

Med flexibilitet så tänker vi på möjligheten till bl.a. anslutningsflyg (Ett byte eller fler) och att välja större flygplatser. När du kollar efter flygresor så rekommenderar vi att du alltid fyller i +/- 3 dagar på datumen för att jämföra vilka dagar som är billigast – Har du tur hittar du flygbolag som flyger vissa dagar i veckan enbart men för ett mycket bättre pris.

Hur långt innan ska man boka hotell för bästa pris?

Är du ute efter ett hotell i Europa hittar du vanligtvis det billigaste hotellrummen 118 dagar innan resan (cirka 4 månader). Genom att boka 118 dagar i förväg kan du i genomsnitt spara 49% på din bokning. Den dyraste dagen att boka är samma dag som ankomstdagen.

När det kommer till hotell utanför Europa bör du boka 115 dagar i förväg för att hitta det billigaste hotellrummen. Här kan du spara upp till 69% i genomsnitt.

Kombinationserbjudanden (charterbolag)

Lyckligtvis för resenärer som gillar kombinationserbjudanden är många resor inte bara billigare utan bjuder faktiskt nya och fascinerande sevärdheter. Föredrar du varmare nejder kan du fortfarande resa till t.ex. Grekland, Spanien och andra delar av världen och ändå få billigare pris på flygbiljetter och boende.

Det blir lätt billigare att boka charter än separat just för att resorna redan är bokade och flygbolagen sänker priserna för att bli av med se sista platserna.

Hitta billiga charterresor – I Sverige har vi flera charterbolag och de som vi rekommenderar är:

Har du möjlighet att boka kort inpå? Om du har tur kan du hittar sista-minuten resor och restplatser hos charterbolagen som kan gå ner till enstaka hundralappar dagarna innan avresa.

Kundklubbar och bonusprogram

Många flygbolag, hotell och biluthyrningsbolag har idag sina egna kundklubbar, där du kan samla bonuspoäng. Om du reser ofta med samma flygbolag eller bor på samma hotell kan du samla ihop många bonuspoäng som sedan kan användas för flera förmåner.

Jag är personligen med i SAS Eurobonus där du kan tjäna poäng på dina flygresor och sedan använda poängen för att få fler reseupplevelser – flyg, hotell, tillgång till lounger och uppgraderingar.

Tänk smart när du bokar ditt resmål

Ju längre bort destinationen ligger i regel dyrare blir flygbiljetterna. Genom att kolla hur mycket saker kostar i länderna så kan resan i slutändan bli billigare trots flygpriset om mat, hotell och leverne är billigt.

Australien, delar av Sydamerika, och liknande destinationer blir inte riktigt lika billiga eftersom de har sommar under vårt vinterhalvår men däremot så är det färre resenärer från Sverige som tar semester dessa månader och priserna är mer vettiga trots det. Många svenskar föredrar att ta sina semesterresor under sen vår till sommar, eftersom barnen är skollediga då.

Även om du bortser från timingen, finns det andra sätt att minska semesterkostnader och ändå hitta billigare resor.

Lågpriskalender flyg

En lågpriskalender för flyg är en användbar resurs för resenärer som vill hitta billiga flygpriser till en specifik destination. Dessa kalendrar visar vanligtvis en översikt över de olika priserna för flyg till en destination under en viss tidsperiod.

En av de största fördelarna med att använda en lågpriskalender är att det gör det enklare att hitta de billigaste flygen utan att behöva söka igenom flera olika datum och flygbolag. Istället kan man enkelt söka på en viss destination och se de billigaste flygen under hela månaden eller till och med året.

Här nedan kan du se en lågpriskalender för några av det populäraste resedestinationerna i Europa med avgång från Stockholm:

JANFEBMARAPRMAJJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
Cypern
Larnaca
237919241857206017272109206012702242224218572991
Finland
Helsingfors
429429429429429429549429429429429429
Frankrike
Paris
8228228221126872872922872872872822822
Grekland
Kreta
17821782178227252241248513118991296129620001782
Grekland
Santorini
169016901690169016901690195314281690169016901690
Island
Reykjavik
130513031305146911771306130513031176130313051305
Italien
Rom
112914891129669142114216695699569566691129
Italien
Venedig
12491250125512191249145813188661249125312521249
Kroatien
Dubrovnik
178217261745293522862287166112251776141417391739
Kroatien
Split
1295129512951632129618296496491504150312951295
Montenegro
Tivat
13271327132713271327132712998991327178413271327
Nederländerna
Amsterdam
473473473934649649849649649649473473
Polen
Gdansk
809808810810809810910809809809809809
Portugal
Lissabon
14861564156416751969167516648992666196914861487
Schweiz
Zürich
69569569513025695991182695695695695695
Spanien
Barcelona
956956956857127415111090857956956956956
Spanien
Gran Canaria
10991099109910992363145215919492241145214431532
Spanien
Malaga
98298298269912701270107869912701503649982
Storbritannien
Edinburgh
1032103210321441110192292292295795710321032
Storbritannien
London
469469469649519519519519519519469469
Tjeckien
Prag
130912531252857669145817751249669669857857
Turkiet
Antalya
15521552155215521552267713296491552155215521552
Tyskland
Berlin
6796796798207297297797297297297291499

Tabellen är baserad på data från SAS lågpriskalender och hämtades 2023-04-03

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *