Ena veckan står står du på en vacker strand och njuter av värmen medans den andra är du uppe på en snötopp. Vem vill inte resa jorden runt? Vem vill inte upptäcka alla äventyr denna värld har att erbjuda?

Definitionen av en “jorden runt resa”

Så vad innebär det egentligen att resa runt jorden? Det är inte alltid en självklarhet och givetvis vill du att det ska vara en riktig jordenruntresa och vad gäller – ska du besöka alla kontinenter eller gäller det bara att åka ett varv runt jorden?

Kort sagt så innebär det följande

 • Starta och stoppa på samma ställe medans du rör dig i en generell riktning
 • Besöka två antipoder, dvs andra sidan jorden från var du börjar

Vill du dessutom ta det hela ett steg längre så gäller följande:

 • Passera ekvatorn minst två gånger
 • Passera alla longituder
 • Totalt resa minst 40 000 km

Vad kostar det att resa runt jorden?

Denna fråga är ytterst olika beroende på vem du frågar och i slutändan så är det din egna budget som sätter gränserna. Något som däremot spelar stor roll är hur du planerar din resa – vilka ställen vill du besöka? Det är ju självklart betydligt billigare att besöka Vietnam än vad det är i Norge.

En varm rekommendation är att besöka stora delar av Asien där boende och maten är billig och invånarna underbara.

Prisförslag för ett helt år

Däremot så finns det ju vissa riktlinjer på vad det skulle kosta att besöka cirka 20 länder under ett års tid. Åter igen här så är det svårt att sätta ett definitivt pris då det beror helt på din egna resa:

 • Transport/Resa kostar dig som minst 40 00 SEK
 • Visum beror på vilka länder du planerar att besöka men räkna på cirka 1000 SEK
 • Boende kan du räkna på runt 50 000 SEK med blandad lyx
 • Mat är en liknande summa på 50 000 SEK

Utöver dessa kostnader tillkommer även saker som t.ex. reseförsäkringar, aktiviteter och blandade saker såsom solkräm, schampo, alkohol osv.

Såvida du inte tänker resa på en väldigt låg budget så är en bra riktlinje 200 000 SEK för 20 länder under 12 månaders tid något som kommer ge dig ditt livs äventyr.

Prisförslag för ett par veckor / månader

För den som vill genomföra resan på en lättare budget och dessutom har ett liv hemma i Sverige att passa så finns det flera resebyråer som erbjuder jordenruntresor paket på olika nivåer mellan 20 000 – 80 000 SEK – Dessa är skräddarsydda efter både budget och destination.

Några byråer som erbjuder jorden runt resa paket är:

Framförallt handlar det hela om att upptäcka världen – inte passera runt den bara. Funderar du på en sådan här resa så se till att spara ihop ordentligt med pengar så du har möjlighet att testa på allt utan att känna att ekonomin tär på resan. Lycka till!

Tips för att minska dina kostnader

 • Din rutt och hastighet är det som påverkar priset mest för hela din resa. Genom att minimera antalet flyg och resa till färre platser kan göra enorma skillnader på plånboken. Det påverkar även tiden du faktiskt är borta. Du kanske har en lista på länder du vill bocka av men när du undersöker flyg (kostnader) så kan du fråga dig om det faktiskt är värt.
 • Länderna du besöker påverkar också din plånbok enormt. Vissa länder som i Asien är klart billigare leverne per dag och kan nästan vara mer spännande att vara i längre då det är så annorlunda kultur mot vad du är van med. Jämför du Asien så kanske du kommer undan med 250-300 kr/dagen medan i USA så kan du enkelt komma upp i 750-1000 kr/dagen. Planera din stopp efter vad länderna kostar.
 • Ta hjälp av andra – det är inte bara du som varit i tankarna att resa runt i världen och många som gjort resan har också dokumenterat sina kostnader och var de åkte. Det kan ge dig förslag och tips på hur du vill planera din rutt. Vi rekommenderar Jimmy’s utmärkta tabell där han visar upp kostnader per land.

Värdefulla tips längs vägen

Du kanske går i tankarna eller redan sitter på en strand i ett fjärran land och vill få ut det mesta på din resa. Det finns en hel del tips vad du kan göra för att få ut så mycket av din resa.

Stressa inte

Du är ju ändå på semester och många gånger så om något händer så är det inte allt i världen. Missar du en buss? Det är lugnt, det kommer snart en till. Fungerar inte ditt bankomatkort i en bankomat? Utmärkt, då är det en äventyr att hitta en bankomat som fungerar. Folk blir så enkelt uppstressade över saker som inte alltid är i deras kontroll och du kommer tacka dig själv om du kan fokusera på att njuta av resan än att försöka detaljplanera in varje timme.

Laga din egna mat

I vissa länder så kan kostnaderna enkelt skena iväg och ett sätt att spara in pengar men också kunna visa andra mat från dina kultur är att laga din egna mat. Ditt vandrarhem har säkert ett kök och det kan vara kul att försöka hitta lokala ingredienser för att laga en svensk rätt.

Försök lära känna andra

Det finns mycket att göra i ett nytt land och ett utmärkt sätt att få ut mer av din resa är att söka kontakt med andra, vare sig de är invånare i staden du är i eller folk från andra länder på vandrarhemmet du bor i. Du får lära dig allt ifrån deras dagliga liv till varför de reser och som driver dem.

Träffade på ett häftigt gäng som var ute och reste runt världen som kom ifrån Brasilien som jag hängde med ett par dagar 2015. Nu i början av 2017 så kontaktade en av dem mig och sagt att han hade släppt en bok om sina resor och jag var en av dem som hade påverkat hans resa positivt. Det var en härlig känsla.

Om du är intresserad av boken så finns den på Amazon. The man who wanted to Travel av Pedro Franklin.

Håll koll på dina utgifter

Du kommer säkert budgerat in i minsta detalj inför din resa men det är minst lika viktigt att du håller koll på dina utgifter när du är på din resa. Det finns flera appar som kan hjälpa dig men det viktigaste är att du snabbt upptäcker om din budget tidigt börjar skena iväg i ett land. Det kan också vara bra att veta vilket spelutrymme du har så ifall du bestämmer dig att ett land är underbart att kunna planera om delar av resan för att kunna stanna där längre.

Vare sig du vill åka jorden runt eller bara åka till ett nytt land så finns det mycket du kan göra och du bestämmer själv hur din resa skall vara. Va öppen för nya möjligheter och njut av livet!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *