Att packa handbagaget för en flygresa kan vara en utmaning med alla regler och begränsningar som gäller. Från vätskor till elektronik, är det viktigt att förstå vad som är tillåtet och vad som inte är det för att undvika besvärliga situationer vid säkerhetskontrollen. Här är en guide för dig som resenärer om vad som får medföras i handbagaget.

Vad räknas som handbagage?

Handbagage är den typ av bagage som resenärer tar med sig ombord på ett flygplan och förvarar i hyllor ovanför sätet eller under sätet framför dem under flygresan. Det är vanligtvis mindre än incheckat bagage och innehåller personliga tillhörigheter som behövs under resan. Handbagaget är oftast tillgängligt för resenären under hela flygresan och tas normalt inte ifrån dem av flygpersonalen, förutom vid behov av säkerhetskontroller eller stuvning i bagageutrymmet.

Vad är tillåtet i handbagaget?

Tillåtna föremål i handbagaget inkluderar bland annat kläder, skor, elektronik såsom bärbara datorer och mobiltelefoner, livsmedel och drycker som uppfyller vätskerestriktionerna, samt mediciner och toalettartiklar i små behållare. Här nedan går vi igenom vad du får ha med dig i handbagaget och vilka regler som gäller.

Vätskor – Hur mycket vätska i handbagage?

En av de mest kritiska aspekterna av handbagaget är reglerna för vätskor. Enligt de flesta flygbolags riktlinjer, får vätskor förvaras i behållare som inte överstiger 100 milliliter (ml) vardera. Dessa behållare måste förpackas i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse med en kapacitet på högst 1 liter. Varje passagerare tillåts vanligtvis bara en sådan påse. Vätskor inkluderar inte bara drycker som vatten och juice, utan även krämer, geler, tandkräm, schampo, och andra liknande produkter.

Elektronik

Elektroniska enheter såsom bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, och kameror är vanligtvis tillåtna i handbagaget. Dessa enheter måste tas ut från väskan och placeras separat i en plastbehållare vid säkerhetskontrollen för inspektion. Batteribanker och bärbara laddare är också tillåtna, men vissa flygbolag kan ha specifika begränsningar för deras kapacitet och användning.

Mediciner och livsmedel

Passagerare får medföra nödvändiga mediciner i handbagaget, både flytande och fasta former. Det är dock bäst att ha recept eller läkarintyg till hands om det behövs. Livsmedel som snacks och förpackade måltider är vanligtvis tillåtna, men flytande produkter måste uppfylla de vätskerestriktioner som tidigare nämnts.

Vissa animaliska produkter, såsom kött och mejeriprodukter, kan vara tillåtna beroende på destinationens regler och restriktioner.

Skönhetsprodukter och toalettartiklar

Små mängder skönhetsprodukter och toalettartiklar, såsom makeup, parfymer och tandkräm, är tillåtna i handbagaget. Liksom vätskor måste de dock förvaras i behållare som inte överstiger 100 ml vardera och placeras i den återförslutningsbara plastpåsen.

Rakapparater och rakhyvlar där bladet sitter inkapslat i plasthandtaget är tillåtna att förvaras i handbagaget. Dock måste rakblad och rakhyvlar som är av typen där bladet kan tas bort och apparaten öppnas placeras i det incheckade bagaget för säkerhetsskäl

Reglerna för hårspray i handbagaget kan variera något mellan olika flygbolag och länder, men generellt sett är det tillåtet att ta med små mängder hårspray i handbagaget.

Andra tillåtna föremål

Utöver ovanstående är det också tillåtet att ta med följande i handbagaget:

 • Barnvagn eller barnsäte för resande med små barn*
 • Tillbehör för funktionshindrade personer (t.ex. rullstolar, kryckor)*
 • Mindre sällskapsdjur, såsom katter eller små hundar, kan vara tillåtna i kabinen under vissa omständigheter.
 • Tändare är vanligtvis tillåtna i handbagaget under förutsättning att de är gasdrivna och förpackade i en godkänd behållare.

*Kolla med flygbolaget om det finns specifika regler gällande vikt och storlek.

Vad får inte tas med i handbagaget?

Det finns vissa föremål som är förbjudna att ta med i handbagaget på grund av säkerhetsrisker. Exempel på sådana föremål inkluderar skarpa föremål som knivar och saxar, samt explosiva eller brandfarliga ämnen som tändvätska och fyrverkerier.

Vanliga föremål som vanligtvis inte får tas med i handbagaget på grund av säkerhetsrisker:

 • Skarpa föremål: Knivar, saxar, rakblad, och andra skarpa verktyg eller föremål.
 • Explosiva ämnen: Tändvätska, dynamit, fyrverkerier, och andra explosiva material.
 • Brandfarliga vätskor: Bensin, fotogen, aceton, och andra brandfarliga vätskor.
 • Gasbehållare: Propanbehållare, gaspatroner till campingkök, och andra tryckbehållare.
 • Frätande ämnen: Syra, lut, och andra frätande kemikalier.
 • Giftiga ämnen: Giftiga kemikalier, bekämpningsmedel, och andra farliga substanser.
 • Vassa föremål: Knivar, spetsiga verktyg, och andra vassa föremål som kan användas som vapen.
 • Större verktyg: Hammare, yxor, mejslar, och andra större verktyg som kan användas som vapen.
 • Förbjudna vapen: Pistoler, revolver, machetes, och andra förbjudna vapen.
 • Stora mängder vätskor: Vätskor i behållare som överstiger 100 ml per behållare och som inte är förpackade enligt säkerhetskraven.

Det är viktigt att notera att denna lista inte är heltäckande och att det kan finnas andra föremål som också är förbjudna att ta med i handbagaget beroende på flygbolag och destination. Resenärer uppmanas att alltid kontrollera med det specifika flygbolaget och de aktuella säkerhetsmyndigheterna för att få uppdaterad information om förbjudna föremål.

Hur stort får handbagaget vara?

Enligt den nuvarande IATA-standarden (en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen) är den tillåtna dimensionen för handbagage begränsad till högst 56 cm x 45 cm x 25 cm. De flesta flygbolag följer dessa riktlinjer, men det kan förekomma variationer då olika flygbolag kan ha sina egna regler angående storlek och vikt för handbagaget.

Hur mycket får handbagage väga?

Liksom storleksbegränsningar kan viktbegränsningar för handbagaget variera mellan olika flygbolag. Vanligtvis tillåts handbagaget att vara inom ett visst viktsintervall, som vanligtvis ligger mellan 5 kg och 10 kg.

Var förvaras handbagaget på planet?

Handbagaget förvaras vanligtvis i hyllor ovanför resenärens säte eller under sätet framför dem under flygresan. Det är viktigt att packa handbagaget på ett sätt som gör det lättillgängligt och säkert under resan.

När bör man vara på flygplatsen med handbagage?

Reser du endast med handbagage kan du gå direkt till gaten efter att ha checkat in online. Under perioder med hög trafik kan handbagage- och säkerhetskontrollen ta upp till en timme. Därför är det klokt att planera in extra tid. Vid inrikesflyg bör du vara redo att gå ombord vid gaten minst 30 minuter före avgång.

Vad händer om något inte är tillåtet i handbagaget?

Om en resenär försöker ta med sig ett förbjudet föremål i handbagaget kan det konfiskeras av säkerhetspersonalen vid säkerhetskontrollen. Resenären kan också bli föremål för ytterligare kontroller eller förhör, och i vissa fall kan polisen kontaktas om föremålet utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Det är därför viktigt att följa alla regler och riktlinjer för handbagaget för att undvika sådana situationer.

Regler för handbagage hos de olika flygbolagen

Varje flygbolag kan ha sina egna regler och begränsningar för handbagaget. Resenärer uppmanas att kontrollera med det specifika flygbolaget de reser med för att få aktuell information om handbagageregler.

Slutsats

Det är viktigt att komma ihåg att reglerna och begränsningarna för handbagaget kan variera beroende på flygbolag och destination. Resenärer uppmanas att alltid kontrollera med sitt flygbolag och de aktuella säkerhetsmyndigheterna för uppdaterad information innan de packar för sin resa.

Att ha en klar förståelse för vad som är tillåtet i handbagaget kan göra resan smidigare och mer behaglig för alla inblandade. Genom att följa riktlinjerna och vara medveten om de regler som gäller kan resenärer undvika onödiga förseningar och problem vid säkerhetskontrollen.

Läs mer – Packlista solsemester – Vad ska man packa till solsemester?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *