Har du fått ett nytt intresse för naturen och vill vara förberedd när du tar en campingtur eller har kanske dina gamla vandringsskor gått sönder? Vi hjälper dig att hitta rätt vandringsskor för just dig. När du ska på en längre eller mer krävande vandring så behöver du riktiga vandringsskor som passar så bra som möjligt, dels för bekvämlighetens skull, dels för att förebygga skador.

 • Dämpning och struktur för en gång i hälen
 • Vattentätt Gore-Tex-membran
 • Salomon QuickLace-system
 • 3D-kropp
 • Släpp från häl till tå 11 mm
 • Yttersula gjord av Contagrip premium våt förening

SALOMON XA PRO 3D V8 W GTX är en av de mest populära vandringsskorna på marknaden idag. De är utformade för att erbjuda den ultimata kombinationen av komfort, stöd och prestanda, och är det perfekta valet för vandrare som söker en sko som kan hantera allt från enkla stigar till mer teknisk terräng.

Viktigast av allt, SALOMON XA PRO 3D V8 W GTX har en högkvalitativ Gore-Tex-membran som gör dem helt vattentäta och andas samtidigt. Detta betyder att dina fötter alltid kommer att vara torra och bekväma, oavsett vädret. Skorna har också en avancerad 3D-chassi-teknologi som ger en utmärkt stabilitet och kontroll på ojämn mark.

De är också designade med en mjuk, men stödjande innersula och en skräddarsydd sula som ger en utmärkt dämpning och fjädring vid varje steg. Dessutom har skorna en Quicklace-teknologi som gör det enkelt att justera passformen för en personlig anpassning.

SALOMON XA PRO 3D V8 W GTX är också tillgängliga i en mängd olika storlekar och färger, så att du enkelt kan hitta den som passar dig bäst. Och med deras robusta och hållbara konstruktion, kommer de att hålla dig säker och bekväm på alla dina vandringar.

 • Foder: KEEN.Dry
 • Material ovandel: LWG-certifierat oljad nubuck och syntet
 • Mellansula: Kompressionsgjuten EVA i två olika densiteter
 • Yttersula: KEEN All-Terrain rubber

Keen Targhee III WP Women är vandringsskor för kvinnor med hög kvalitet och en stilren design. De är utvecklade för att ge bästa möjliga komfort och stöd under långa vandringar, med fokus på att skydda fötterna från väder och terräng.

Skorna är gjorda med ett vattentätt material som håller fötterna torra under regn och slask. Dessutom har de en stötdämpande sula som ger en mjuk och bekväm gång, samt en gummisula som ger bra grepp på alla underlag.
För att säkerställa en perfekt passform har Keen Targhee III WP Women justerbara spännen som gör det möjligt att anpassa skorna efter din fot. Innersulan är också formad för att stödja och vårda fötterna, så att du kan vandra så länge du vill utan att få ont.

Tack vare sin höga kvalitet och stilrena design är Keen Targhee III WP Women en utmärkt vandringssko för kvinnor som söker en bekväm, säker och snygg sko för sina vandringar. Så om du letar efter en vandringssko som du kan lita på under alla dina äventyr, är Keen Targhee III WP Women ett utmärkt val.

 • Vattentät tack vare Eco Proof-membran
 • Ytmaterial: 1,4 – 1,6 mm mocka, tillverkad i ett LWG-granskat garveri
 • Mellansula: EVA-material plus gelkudde AHAR Plus yttersula tål stenig terräng väl
 • Ytmaterial har integrerats med fluorkolfria ämnena

Haglöfs Skuta Mid Women Eco Proof är en vandringssko som har utformats för att erbjuda komfort och hållbarhet för kvinnor som älskar att vandra och upptäcka vildmarken. Dessa skor är gjorda med en speciell Eco Proof-teknik som gör dem vattentäta och andas samtidigt. De har också en mjuk och bekväm mellansula och en stötdämpande yttersula för extra komfort och stöd under långa vandringar.

Sammetslen skinn och textilmaterial är blandade för att skapa en stark och lätt konstruktion som håller fötterna torra och bekväma under hela dagen. En robust gummiyttersula med ett aggressivt mönster ger bra grepp på mjuka och hala underlag, medan den höga skaftet ger extra stöd och skydd för ankeln.

Haglöfs Skuta Mid Women Eco Proof har också en mängd andra praktiska funktioner, inklusive en vadderad krage och tunga, en skyddande tåkappa och en gjuten innersula som ger extra stöd och form för foten. De är också gjorda med hållbara och miljövänliga material, så du kan vandra med samvete.

Användning av vandringsskor

Vandringsskor är gjorda för dagsturer och längre promenader i skog eller annan terräng. De är inte så lämpliga för att gå i stan eller till jobbet med. Vandringsskor är bättre än vandringskängor i varmt väder, då de lättare andas, och de inte täcker vristerna. Dock är vandringsskor inte lika bra i den värsta terrängen, en av anledningarna till det är att smuts och vatten lätt tar sig in när de är så låga. Du får till exempel inte ha vandringsskor på de svårare guidade turerna i alperna och liknande. Vandringsskor är till skillnad från vanliga skor stötdämpande och ofta smuts- och vattentåliga. De har tåliga yttersulor som skyddar dina fötter ute i naturen.

Stabilitet hos vandringsskor

Olika vandringsskor har olika stabilitetsklass. Det finns tyngre skor som är bättre för tuffare vandringar. Det finns även lättare skor som passar bättre till en springtur i skogen. Oavsett vilka vandringsskor du väljer är de bekvämare och bättre anpassade till naturen än vanliga sneakers och gympaskor.

Vissa vandringsskor har en stabilitets platta mellan yttersulan och den så kallade mellansulan, detta för att skydda foten från marken och även för att skapa vridstyvhet. En annan sak som skapar stabilitet som vissa skor har är en gelänk. En gelänk är ett hålfotsstöd, som hindrar hålfoten från att sjunka ner till exempel av tung packning eller en lång dags vandring.

Material på din vandringssko

När du väljer vilka vandringsskor du vill ha är det viktigt att tänka på vilket material som passar just dig. Både vandringsskor för damer och för herrar tillverkad i samma material.

Ett vanligt material som vandringsskor görs i är läder, vilket gör skorna robusta och ger dem lång livslängd .Vandringsskor görs även i syntetmaterial. Ett annat material är det vattentäta gore-tex vilket ger skydd mot väta men som snabbt blir varmt om du använder skorna på sommaren när det är torrt.

De flesta vandringsskorna har yttersulor av gummi, med olika tillsatser beroende på användningsområde. En sula med mer gummi ger bättre grepp, men är inte lika stryktålig som en yttersula med mindre gummi är.

De olika delarna av en vandringssko

En vandringssko har flera olika delar, Längst ner sitter yttersulan, vilket är den yttersta sulan. Yttersulan är gjord av gummi blandat med olika tillsatser, ju mer gummi det är i yttersulan desto bättre grepp får skon. Innanför yttersulan finns eventuellt olika support för foten, som en gelänk. Över det invändiga supportet sitter mellansulan, som avgör hur vridstyv skon är. Mellansulan fungerar även som en stötdämpare. Ovanför mellansulan sitter ovandelen, som kan vara uppbyggd av flera olika ytterskal och membran. Ovandelen är ofta gjord i syntet eller läder och skyddar foten mot smuts, vatten och vassa föremål.

Passformen på dina vandringsskor

Här skiljer sig vandringsskor för damer och vandringsskor för herrar. Vandringsskor för damer är oftast något smalare än vandringsskor för herrar. Därför kan det hända, om du har ovanligt breda fötter, att du får titta bland modellerna för herrar i stället. Detta är inget konstigt och egentligen skiljer sig vandringskor för herrar och för damer väldigt lite.

För att se till att dina nya vandringsskor passar är det självklart väldigt viktigt att du prövar dem. Låta detta stadie ta tid så att du hittar ett par som verkligen passar. Om skon inte sitter bra spelar det ingen roll hur mycket pengar du har lagt ner på den, den kommer aldrig att bli skön.

När du köper ett par vandringsskor är det också viktigt att du går in dem innan du ger dig ut, dels för att vänja dig, dels för att forma skorna efter din fot.

Vanliga egenskaper hos olika vandringsskor

Vandringsskor är väldigt bra på att dämpa stötar och minska risken att du skadar dig, till exempel genom fotrullning. En stor fördel med vandringsskor jämfört med vanliga skor är att de är tåliga, både mot väder, och smuts och stenar.

Många vandringsskor är också vattentäta vilket ger ett skydd mot regn och pölar. Vandringsskor har även ett bättre grepp än vanliga skor, både på asfalt och stenar och alla möjliga ytor. Mer gummi i yttersulan ger bättre grepp, även mönstret på sulan ändrar greppet.

Vård av vandringsskor

När du köper ett par vandringsskor är det viktigt att du vet hur du ska vårda dem. Olika vandringsskor underhålls på olika sätt, och det är viktigt att du gör rätt så att dina skor håller så länge som möjligt.

Med skor gjorda av syntetiskt material kan du vårda dem med hjälp av en impregneringsspray, vilket skyddar dem från regn och smuts. Skor gjorda av läder behöver vaxas med ett skovax. Oavsett materialet på dina skor är det viktigt att ta ut innersulan och att låta skorna torka när du kommer hem om de har blivit blöta.

Snabba Tips

Här har ni några snabba tips som kan vara bra att tänka på när ni köper vandringsskor.

 • Titta på priset. Detta är kanske uppenbart men om du köper ett väldigt billigt par är det inte garanterat att de håller eller fungerar så bra som du tror.
 • Köp inte för små skor. Helst ska skorna vara 1,5cm längre än dina fötter. Detta för att lämna rum till dina tår när fötterna sväller av värme och plattas till av vandringen.
 • Ta hand om dina skor. Vandringsskorna håller mycket längre om du tar hand om dem, till exempel genom att vaxa eller impregnera dem. Se också till att du låter skorna torka ordentligt ifall de har blivit blöta.

Vi hoppas att de här tipsen har hjälpt er på vägen till att hitta ett bra par vandringsskor. Vi vill gärna höra vad ni tycker eller om ni har några frågor. Tack för att ni har läst och lycka till ute i naturen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *