Har dina vandringsbyxor gått sönder eller är du helt ny till vandring och har bestämt dig för att köpa ett nytt par? I den här texten kommer vi att gå igenom olika typer av vandringsbyxor, skötselråd, och andra saker som är bra att tänka på när du ska köpa ett par vandringsbyxor. Byxor anpassade för vandring är bra av olika anledningar, de tål mer, de andas bättre, och de gör att du inte blir lika blöt ute i naturen.

Lundhags – Makke vandringsbyxa

Fjällräven – Keb Trousers

Haglöfs – Rugged Flex

 • Schoeller Dryskin-material på rumpa och knän
 • Ventilationsdragkedjor
 • Schoeller Keprotec-förstärkningar vid bensluten
 • Avtagbara krokar för att fästa på skosnören
 • Justerbara benändar

Lundhags Makke är en vandringsbyxa som är utvecklad för att klara av alla typer av vandringar, oavsett om det handlar om en enkel dagstur eller en längre expedition. Byxan är tillverkad av ett robust och slittåligt material som är vatten- och vindtätt, samtidigt som det andas och håller dig sval under fysisk ansträngning. Det finns även förstärkningar på utsatta ställen som knän och bak, för att öka hållbarheten ytterligare.

Byxan har en bekväm passform med justerbar midja, så att du kan anpassa den efter dina behov. Det finns även många fickor, både invändiga och utvändiga, så att du kan ha med dig allt du behöver under dina vandringar.

Lundhags Makke är en byxa som är lämplig för alla typer av vandringar, och med sin höga kvalitet och slitstyrka kommer den att hålla länge. Det är en byxa som ger dig den bästa kombinationen av komfort, prestanda och hållbarhet.

Fjällräven – Keb Trousers

 • Dubbelt tyg längst ner, vrist och knän
 • Många fickor
 • Innersömmarna är placerade för att undvika skav
 • Ventilationsdragkedja från knä till höft
 • Krok vid benändarna för att fästa på vandringsskor

Fjällräven Keb Trousers är ett par vandringsbyxor som är utvecklade för att ge maximal komfort och rörlighet under långa vandringar. De är gjorda av G-1000-tyg, som är ett slittåligt och vattenavvisande material som gör att du kan använda byxorna under alla väderförhållanden. De har också ett justerbart midjeband och fotledsband för en säker och bekväm passform. Byxorna har också flera fickor, inklusive en säkerhetsficka som låses med dragkedja, så att du kan förvara allt du behöver under dina vandringar. Allt i allt är Fjällräven Keb Trousers ett par högkvalitativa vandringsbyxor som är perfekta för den som söker en komfortabel och slittålig byxa för sin vandring.

Haglöfs – Rugged Flex

 • Material: Klimatväv (95% polyamid, 5% elastan)
 • Stretchförstärkningspaneler vid knän och rumpa
 • Elastisk midja
 • Justering av kardborreband i benändarna
 • Fickor med dragkedja och lastficka

Haglöfs Rugged Flex vandringsbyxor är ett par mycket slitstarka och bekväma byxor som är perfekta för vandring och utomhusäventyr. De är gjorda av en mjuk och stretchig kvalitetsmaterialmix som ger bra rörelsefrihet, samtidigt som de sitter bekvämt på kroppen. Byxorna har en bred, elastisk linning som håller byxorna på plats under aktivitet. De har också två fickor med dragkedja framtill samt två fickor baktill, perfekt för att förvara mindre föremål som kompass eller mobiltelefon.

En annan bra egenskap hos Haglöfs Rugged Flex vandringsbyxor är att de är vattentäta och andas, vilket gör dem lämpliga att använda under alla väderförhållanden. De har också slitstarka knän och skärp, vilket ger extra skydd mot tuff terräng och slitage.

I det stora hela är Haglöfs Rugged Flex vandringsbyxor ett bra val för den som söker ett par hållbara, bekväma och funktionella byxor för vandring och annat utomhusäventyr.

Varför behöver du vandringsbyxor?

Det kan finnas flera anledningar till att du kan behöva ett par vandringsbyxor. Därför behöver du ta reda på varför just du behöver vandringsbyxor, så att du kan köpa rätt sort. Outdoorbyxor är till exempel mycket mer slitstarka än ett par vanliga byxor. Dessutom är de tåliga mot vind och vatten.

Om du är mer intresserad av ett par byxor som ger dig bättre rörelsefrihet, utan att vara mindre stryktåliga, är vandringsbyxor i softshell valet för dig. Vandringsbyxor är inte bara den bästa sortens byxor för vandring, de är också väldigt praktiska för dig som gillar att arbeta i trädgården.

Olika typer av vandringsbyxor

En vanlig typ av vandringsbyxor är outdoorbyxor. Outdoorbyxor är gjorda av kraftigt, tåligt tyg med förstärkta delar där du kan behöva mer skydd, till exempel på rumpan, på knäna och längst ner på byxorna. Outdoor byxor är slittåliga och skyddar mot vind och vatten.

Vandringsbyxor i softshell är anpassade för att ge stor rörelsefrihet och för att andas bra. Softshellbyxor är gjorda av ett tunnare material som andas, och som torkar snabbt. Vissa softshellbyxor har också en funktion som heter fyrvägsstretch, vilket innebär att de kan töjas i alla olika riktningar och därmed ge dig optimal rörelsefrihet.

En annan sorts vandringsbyxor är vandrings tights. Vandrings tights är bättre än vanliga tights i det att de har slitstarkare material. Dessa tights har även mycket bra andningsförmåga, vilket är viktigt när de sitter så nära huden.

Material

Vandringsbyxor görs av flera olika material, och för flera olika syften. Softshell byxor är gjorda i syntet men det finns olika sorters syntet beroende på vad du ska använda byxorna till. Vandringsbyxor i softshell med tunnare material är bättre anpassade för sommaren, och de med tjockare material är bättre i kylan. Softshellbyxor och andra tunnare byxor med syntetmaterial har fördelen att de är stretchiga. Material med syntetet elastan har nackdelen att de slits ut snabbare än material som bomull . Outdoorbyxor har ofta en bomullsblandning som ger dem större skydd mot olika typer av slitage. Nackdelen med outdoorbyxor i bomull är att de inte torkar lika snabbt.

Skötsel av vandringsbyxor

När du har köpt ett par rejäla vandringsbyxor är det viktigt att du underhåller dem på rätt sätt så att de håller sig fina så länge som möjligt. Vandringsbyxor skiljer sig från vanliga byxor i det att de inte bör tvättas ofta. Det kanske låter dumt att inte tvätta sina byxor men det är det inte, vandringsbyxor är nämligen impregnerade, och denna impregnering försvinner om du tvättar byxorna mycket.

Det betyder inte att du ska låta dem ligga smutsiga, utan att du får göra rent dem på andra sätt. Får du fläckar på dina vandringsbyxor kan du ta en fuktig trasa med lite diskmedel på som du tar bort fläckarna med. Det är också viktigt att vädra dina byxor och låta dem torka när du kommer hem från en krävande dags vandring.

Funktioner som du kan hitta på vandringsbyxor

Olika vandringsbyxor används till olika saker och har därför olika funktioner. Om du har ett varmare par byxor som används för hårt väder kan det bli varmt på sommaren. Då är det värt att köpa ett par med ventilationsdragkedjor. Ett annat sätt att hålla värmen nere är att köpa ett par vandringsbyxor med zip off, vilket är när du lätt kan göra om byxorna till shorts med en dragkedja.

Många vandringsbyxor är förstärkta på utsatta ställen som knäna eller rumpan och även detta är viktigt att titta på när du väljer dina vandringsbyxor. Om du ska använda dina vandringsbyxor för att till exempel påta i trädgården är det viktigt att skydda knäna. En del vandringsbyxor kommer med fickor vid knäna där du kan sätta in knäskydd, för att skydda dina knän.

Miljövänliga vandringsbyxor

Många som vandrar i naturen tycker att det är viktigt att bevara naturen så här har ni några tips på saker ni kan göra för att ta hand om miljön.

Köp vandringsbyxor med märkningen bluesign, byxor som är bluesign märkta har gjorts på ett miljövänligt sätt, under goda arbetsförhållanden. Många klädmärken har sina egna märkningar som betyder i princip samma sak som bluesign, så läs vad det står på byxorna. Ett annat bra tips är att köpa vandringsbyxor på second hand. Vandringsbyxor från second hand är även billigare, och det är något som alla tycker om.

Snabba tips när du letar efter vandringsbyxor

Här har du några tips som du kan ta hjälp av när du bestämmer dig för vilka vandringsbyxor du vill köpa.

 • Billigt är inte alltid bäst. Vi säger ofta att du får vad du betalar för, och det finns en anledning till det; det är sant. Billiga material går ofta lättare sönder. Om du vill hitta billigare byxor kan du bestämma vilka funktioner du behöver, och vilka du kan skippa.
 • Titta på second hand först. Vandringsbyxor från en second hand affär är både bättre för miljön och för plånboken. Om du har lite tur hittar du ett par i bra skick för mycket mindre än vad de hade kostat på en vanlig affär.
 • Sköt om byxorna. Även detta hjälper både miljön och plånboken, ju längre dina byxor räcker desto billigare och miljövänligare är dem. Tvätta inte byxorna för ofta, och låt dem torka när du har varit ute på en vandring.

Tack för att du har läst den här texten, hör gärna av dig om du har några förslag eller frågor. Vi hoppas att du har lärt dig något om vilka vandringsbyxor som är bäst, och att du hittar ett par som passar just för dig.

Lycka till med vandringen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *