Det bästa stormköket 2023 – Bäst i test stormkök

Vill du spendera mer än några timmar ute i naturen så behöver du äta och det bästa sättet att laga mat i naturen på är med ett stormkök. Det är ett enkelt, billigt och bra sätt att värma mat på helt enkelt. Stormkök är även väldigt lätta i vikt, och är därför perfekta för flera olika camping och frilufts syften. Vi kommer gå igenom de olika sakerna du behöver tänka på när du köper ett stormkök, så att du kan hitta ett som passar just dig och dina behov.

Stormkök – en snabb historia

Bärbar kokutrustning har funnits i olika former väldigt länge. De mer lättburna köken som tål vind och väder utvecklades under slutet på 1800 talet då fler och fler började ägna sig åt friluftsliv.

Olika sorters stormkök har även utvecklats av militären, och det var när trangiaköket skapades strax efter andra världskriget som namnet stormkök började användas. De stormköken som användes av militären designades för att köras på bensin. Innan stormköket uppfanns fick man göra en öppen eld, vilket lämnar märken på marken i flera år. Det var på grund av dessa märken som det blev vanligare med stormkök, campare ville ute i naturen utan att förstöra den.

Vilket stormkök passar just dig?

Det finns flera olika typer av stormkök och det är bra att du vet vilken typ som passar just dina behov innan du bestämmer dig för att köpa ett stormkök. Om du är ensam och vill ha ett så lätt kök som möjligt finns det flera mindre kök som du kan välja mellan. Om du är ute med flera personer finns det större kök där du kan laga 3 – 4 portioner åt gången. Förutom vikten och kapaciteten är även bränslet viktigt att tänka på.

Bränsle till stormkök

Det finns två typer av bränsle i stormkök, flytande och icke flytande. Flytande bränsle syftar antingen på flerbränsle, vilket är fotogen,diesel och bensin, eller på annat bränsle som gasol och t-sprit.

Icke flytande bränsle är saker som ved och pinnar. Detta är ett miljövänligare alternativ, nackdelen är dock att det inte går att använda i alla sorters väder. Ved och pinnar kan lättare släckas under stark vind eller regn, jämfört med bensin eller fotogen. Om du vill ha ett stormkök som passar till alla årstider rekommenderas ett stormkök med flytande bränsle.

Material i stormkök

Stormkök tillverkas i lätta men tåliga material eftersom låg vikt är en stor fördel när man är ute med mycket packning. Vanliga material är Aluminium, titan och duossal. Duossal är en metallplåt där aluminium och rostfritt stål tryckts ihop under högt tryck.

Fördelen med duossal är att det är rejält och reptåligt, dock är det dyrare och lite tyngre än enbart aluminium. Vissa stormkök av aluminium är hårdanodiserade, vilket betyder att de fått en ytbehandling som gör ytan hård och reptålig, nackdelen med dessa är att de återigen är lite dyrare. 

Olika sorters brännare

Det finns två sorters brännare, spritbrännare och gasbrännare, och det går att köpa dessa separat så om du ångrar dig kan du köpa en ny brännare utan att behöva köpa ett helt nytt kök. Spritbrännare används för alkoholbaserade bränslen som t-sprit. Spritbrännare kräver ingen rengöring till skillnad från gasbrännare. Spritbrännare är bättre för miljön och de har inga delar som kan gå sönder.

Gasbrännare har en snabb koktid som är enkel att justera. Nackdelar med gasbrännaren är att den är mer högljudd än spritbrännaren och behållaren måste återvinnas. Spritbrännare funkar inte lika bra när det är kallt ute, och bränslet kan även sota, men de är tystare och lätta att använda. Spritbrännare är billigare än gasbrännare.

Övriga funktioner

Olika stormkök har olika utrustning men de flesta har en stekpanna och en kastrull. Vissa stormkök har kaffepannor, brödrostar och olika kittlar. Storleken på stekpannan och kastrullerna avgör hur många portioner som kan lagas på en och samma gång. Vissa stormkök har non stick yta på sina kastruller/stekpannor och även detta är en sak man bör tänka på. Fördelen med nonstick är att det är lättare att använda och att diska. Non stick har dock nackdelen att det är mer sårbart och går lättare sönder av skarpa föremål.

Viktigt att tänka på

Se till att stormköket står på en plan, obrännbar yta, som till exempel grus eller sand. Det är även viktigt att du har någon sorts vindskydd runt elden, de allra flesta stormköken har ett inbyggt vindskydd.

När du använder ett stormkök är det väldigt viktigt att du vet att du får elda på den platsen. I vissa områden får du bara elda i befintliga eldstäder. Elda inte på berghällar då de kan spricka, elda inte heller på mossa eller jordig skogsmark. Det bästa är att elda i befintliga eldstäder, på grus eller på sand. Testa alltid stormköket du köpt innan du ger dig ut i naturen. Att inte veta om och hur ditt stormkök fungerar när du är ute i kylan kan vara katastrofalt.

Snabba tips om stormkök

Några snabba tips som kan hjälpa er hitta det perfekt stormköket

  • Bestäm en prisklass. Om du köper det billigaste så går det antagligen sönder snabbare. Om du ska i huvudsak använda stormköket själv finns det heller inte någon anledning till att köpa det största och dyraste köket.
  • Tänk på vad du ska använda stormköket till. Om du ofta är ute själv kan det vara bättre att köpa ett mindre kök. Om du har mycket annan packning eller ska vara borta i flera dagar är det skönt att ha ett lätt stormkök, till exempel av aluminium.
  • Bestäm vilket bränsle som passar dig. Ved och pinnar är bättre för miljön men de passar inte i alla väder. Kolla prisskillnaden mellan de olika bränslena och även hur länge de räcker.
  • Bestäm vilken brännare som passar dig. Spritbrännare är tystare, kräver ingen rengöring, och är bättre för miljön. Gasbrännare har en snabb koktid, fungerar även i mycket kallt väder, och sotar minimalt. Spritbrännare är billigare än gasbrännare.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig på vägen till att hitta det perfekta stormköket för just dig. Vi välkomnar frågor och förslag från er läsare och ni får gärna höra av er. Lycka till med matlagningen!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *