Vill du spendera mer än några timmar ute i naturen så behöver du äta och det bästa sättet att laga mat i naturen på är med ett stormkök. Det är ett enkelt, billigt och bra sätt att värma mat på helt enkelt. Stormkök är även väldigt lätta i vikt, och är därför perfekta för flera olika camping och frilufts syften. Vi kommer gå igenom de olika sakerna du behöver tänka på när du köper ett stormkök, så att du kan hitta ett som passar just dig och dina behov.

Trangia 25-3 UL
  • 2 kastrullar av aluminium, 1,75l och 1,5l
  • non-stick -stekpanna 22cm och ett panngrepp.
  • Mått: 22×10,5 cm
  • Vikt: 895g

Trangia 25-3 UL är en av de mest kända och populära stormköken på marknaden. Stormköket är utvecklat för friluftsentusiaster som söker en liten och lätt kökslösning. Detta stormkök har en ultralätt design med en vikt på 895 gram, vilket gör det lätt att bära med sig på vandringar och campingturer.

Den har en brännare och en stor, effektiv kökskärna, som ger en bra och stabil grund för att laga mat på. Trangia 25-3 UL är också mycket lätt att använda och det inbyggda vindskyddet gör att brännarna håller sig tända även under svåra vindförhållanden.

Stormköket består av 2 kastrullar av aluminium, 1,75l och 1,5l samt en non-stick -stekpanna 22cm och ett panngrepp.

Trangia 25-4 UL
  • Två aluminiumgrytor: 1,75 liter och 1,5 liter
  • Kaffekokare med lock, 0,9 liter
  • Mått när alla komponenter är packade inuti varandra: 22 x 10,5 cm
  • Vikt utan bränsle: 1075 gram

Trangia 25-4 UL är en lätt och kompakt stormkökssats från den välrenommerade tillverkaren Trangia. Satsen består av en Gasbrännare med justerbar eldstyrka med en max effekt på 2100 watt, två aluminiumgrytor på 1,75 liter och 1,5 liter och en kaffekokare med lock, 0,9 liter. Grytorna är tillräckligt för att tillaga mat för en eller två personer.

Brännaren är enkel att använda med en justerbar låga och en påfyllbar bränsletank. En säkerhetsventil och en lätt antändning gör det enkelt och säkert att använda stormköket.

25-4 UL är en sats med en vikt på 1075 gram, vilket gör den till ett perfekt val för backpackers, vandrar eller andra som söker en bekväm och portabel lösning för matlagning på språng.

trangia-27-3-ul-with-gas-burner-onecolour
  • Två grytor som packas inuti varandra
  • 18 cm non-stick stekpanna
  • Alkoholbrännare med flamjustering
  • Mått: 18,5 x 10 cm
  • Vikt: 725 g

Trangia 27-3 UL är ett annat populärt stormkök på marknaden. Denna modell är utrustad med en brännare, en stor kokkärl med lock och en kopp med handtag, samt en lätt och robust väska för enkel transport.

Trangia 27-3 UL är en ideell lösning för camping, vandring och andra friluftsentusiaster. Köket är lätt och kompakt, men samtidigt mycket effektivt med en hög brännkapacitet som gör det lätt att laga mat och värma vatten på en och samma gång.

Alla komponenter i Trangia 27-3 UL är gjorda av högkvalitativa material som är tåliga och lätta att rengöra, vilket gör det enkelt att använda och underhålla stormköket även under längre tidsperioder.

Stormkök – en snabb historia

Bärbar kokutrustning har funnits i olika former väldigt länge. De mer lättburna köken som tål vind och väder utvecklades under slutet på 1800 talet då fler och fler började ägna sig åt friluftsliv.

Olika sorters stormkök har även utvecklats av militären, och det var när trangiaköket skapades strax efter andra världskriget som namnet stormkök började användas. De stormköken som användes av militären designades för att köras på bensin. Innan stormköket uppfanns fick man göra en öppen eld, vilket lämnar märken på marken i flera år. Det var på grund av dessa märken som det blev vanligare med stormkök, campare ville ute i naturen utan att förstöra den.

Vilket stormkök passar just dig?

Det finns flera olika typer av stormkök och det är bra att du vet vilken typ som passar just dina behov innan du bestämmer dig för att köpa ett stormkök. Om du är ensam och vill ha ett så lätt kök som möjligt finns det flera mindre kök som du kan välja mellan. Om du är ute med flera personer finns det större kök där du kan laga 3 – 4 portioner åt gången. Förutom vikten och kapaciteten är även bränslet viktigt att tänka på.

Bränsle till stormkök

Det finns två typer av bränsle i stormkök, flytande och icke flytande. Flytande bränsle syftar antingen på flerbränsle, vilket är fotogen,diesel och bensin, eller på annat bränsle som gasol och t-sprit.

Icke flytande bränsle är saker som ved och pinnar. Detta är ett miljövänligare alternativ, nackdelen är dock att det inte går att använda i alla sorters väder. Ved och pinnar kan lättare släckas under stark vind eller regn, jämfört med bensin eller fotogen. Om du vill ha ett stormkök som passar till alla årstider rekommenderas ett stormkök med flytande bränsle.

Material i stormkök

Stormkök tillverkas i lätta men tåliga material eftersom låg vikt är en stor fördel när man är ute med mycket packning. Vanliga material är Aluminium, titan och duossal. Duossal är en metallplåt där aluminium och rostfritt stål tryckts ihop under högt tryck.

Fördelen med duossal är att det är rejält och reptåligt, dock är det dyrare och lite tyngre än enbart aluminium. Vissa stormkök av aluminium är hårdanodiserade, vilket betyder att de fått en ytbehandling som gör ytan hård och reptålig, nackdelen med dessa är att de återigen är lite dyrare.

Olika sorters brännare

Det finns två sorters brännare, spritbrännare och gasbrännare, och det går att köpa dessa separat så om du ångrar dig kan du köpa en ny brännare utan att behöva köpa ett helt nytt kök. Spritbrännare används för alkoholbaserade bränslen som t-sprit. Spritbrännare kräver ingen rengöring till skillnad från gasbrännare. Spritbrännare är bättre för miljön och de har inga delar som kan gå sönder.

Gasbrännare har en snabb koktid som är enkel att justera. Nackdelar med gasbrännaren är att den är mer högljudd än spritbrännaren och behållaren måste återvinnas. Spritbrännare funkar inte lika bra när det är kallt ute, och bränslet kan även sota, men de är tystare och lätta att använda. Spritbrännare är billigare än gasbrännare.

Övriga funktioner

Olika stormkök har olika utrustning men de flesta har en stekpanna och en kastrull. Vissa stormkök har kaffepannor, brödrostar och olika kittlar. Storleken på stekpannan och kastrullerna avgör hur många portioner som kan lagas på en och samma gång. Vissa stormkök har non stick yta på sina kastruller/stekpannor och även detta är en sak man bör tänka på. Fördelen med nonstick är att det är lättare att använda och att diska. Non stick har dock nackdelen att det är mer sårbart och går lättare sönder av skarpa föremål.

Viktigt att tänka på

Se till att stormköket står på en plan, obrännbar yta, som till exempel grus eller sand. Det är även viktigt att du har någon sorts vindskydd runt elden, de allra flesta stormköken har ett inbyggt vindskydd.

När du använder ett stormkök är det väldigt viktigt att du vet att du får elda på den platsen. I vissa områden får du bara elda i befintliga eldstäder. Elda inte på berghällar då de kan spricka, elda inte heller på mossa eller jordig skogsmark. Det bästa är att elda i befintliga eldstäder, på grus eller på sand. Testa alltid stormköket du köpt innan du ger dig ut i naturen. Att inte veta om och hur ditt stormkök fungerar när du är ute i kylan kan vara katastrofalt.

Snabba tips om stormkök

Några snabba tips som kan hjälpa er hitta det perfekt stormköket

  • Bestäm en prisklass. Om du köper det billigaste så går det antagligen sönder snabbare. Om du ska i huvudsak använda stormköket själv finns det heller inte någon anledning till att köpa det största och dyraste köket.
  • Tänk på vad du ska använda stormköket till. Om du ofta är ute själv kan det vara bättre att köpa ett mindre kök. Om du har mycket annan packning eller ska vara borta i flera dagar är det skönt att ha ett lätt stormkök, till exempel av aluminium.
  • Bestäm vilket bränsle som passar dig. Ved och pinnar är bättre för miljön men de passar inte i alla väder. Kolla prisskillnaden mellan de olika bränslena och även hur länge de räcker.
  • Bestäm vilken brännare som passar dig. Spritbrännare är tystare, kräver ingen rengöring, och är bättre för miljön. Gasbrännare har en snabb koktid, fungerar även i mycket kallt väder, och sotar minimalt. Spritbrännare är billigare än gasbrännare.

Vi hoppas att den här artikeln har hjälpt dig på vägen till att hitta det perfekta stormköket för just dig. Vi välkomnar frågor och förslag från er läsare och ni får gärna höra av er. Lycka till med matlagningen!

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *