Allt fler svenskar har fått upp ögonen för Filippinerna, vilket inte är så konstigt egentligen med tanke på allt som finns att se och uppleva där. Det har faktiskt blivit en av mina personliga favoriter. Filippinerna består av hela 7 641 öar varav många är värt ett besök. Till ytan är det ungefär som Italien eller Norge, men alla dessa öar gör att det känns som att det finns oändligt med platser att utforska.

På Filippinerna finns några av värdens vackraste stränder och det är svårt att inte koppla av i en sådan miljö. Samtidigt finns det gränslöst med möjligheter för den som är ute efter en lite mer aktiv semester. Filippinernas täta regnskogar kryllar av exotiska fåglar, djur och växter, ja så pass mycket att det är en av de platser på jorden med allra störst biologisk mångfald. På Filippinerna finns också höga berg med toppar på närmare 3 000 meter.

Kanske bidrar de låga priserna, som faktiskt är lägre än i till exempel Thailand, till helhetsintrycket. Om det bara hade varit lite lättare att flyga till Filippinerna hade det varit en seriös konkurrent till Thailand.

Fakta om Filippinerna

Resor

Filippinerna ligger söder om Taiwan med det Sydkinesiska havet i väst och Filippinska sjön i öst. Söder om Filippinerna ligger Borneo och den indonesiska övärlden. Till skillnad från Thailand går det inga direktflyg till Filippinerna från Sverige. Egentligen ligger det bara cirka tre timmar längre bort än just Thailand men det kan kännas som mycket efter en redan lång resa.

Det är inget som avskräckt mig och jag tycker inte du ska fundera så mycket på det heller. Det finns många bekväma alternativ att välja bland och man kan ta sig till Manila med enbart ett flygbyte. Det snabbaste men inte nödvändigtvis billigaste sättet är att ta Thai Airways från Stockholm till Bangkok eller KLM till Amsterdam och därifrån vidare till Manila. Emirates via Dubai går också relativt snabbt och är prisvärt. Vill du komma undan riktigt billigt och inte har något emot att vänta lite mer vid mellanlandningen kan Air China via Peking eller Cathay Pacific via Hong Kong vara bra alternativ. Andra bekväma alternativ är Turkish Airlines och Qatar Airways. Från Manila kan du sedan ta dig vidare med flyg till någon av de många öarna.

Visum

Om du tänkt vara på Filippinerna i mindre än 30 dagar behöver du inget visum. Tänk bara på att du måste kunna visa upp din returbiljett och att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter den sista planerade resdagen.

Skulle du vilja stanna längre än 30 dagar på Filippinerna behöver du ett visum. Närmsta ambassad ligger i Oslo och de tillämpar drop-in. Om du inte vill eller kan ta dig dit går det bra att ansöka via post men tänk på att göra det minst 30 dagar i förväg så att du hinner få ditt visum i god tid innan avresa!

Klimat och väder

Det finns stora variationer i vädret mellan Filippinernas olika delar. Som regel är det ganska fuktigt och man får räkna med tropiska skurar då och då. Medeltemperaturen ligger på uppåt 30 grader året om, även om vintern är något svalare. ”Svalare” innebär här inte svalt som i Sverige utan bara jämfört med hur heta somrarna kan vara. En bra tid att besöka Filippinerna är december till april. Förslagsvis undviker man orkansäsongen som oftast inträffar någon gång mellan juni och december. Filippinernas östra delar drabbas ofta värst av orkanerna och det kan vara smart att undvika resor dit just då.

Genomsnittliga temperaturer i Filippinerna

 JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
°C262728293028282728282726
°F798182848682828182828179

Mat

När någon säger filippinsk mat vattnas det genast i munnen för det är ju så gott! Men jag tycker egentligen att det är fel att kalla maten för filippinsk. Det som vi kallar för filippinsk mat är egentligen mat från 144 olika kulturer! Ja, Filippinerna består av en myriad av folk, kulturer och traditioner och allt detta återspeglas givetvis i matkulturen.

Vissa tendenser dominerar ändå mer än andra, som till exempel Kapampangan, Ilocano och Tagalog. Köket har gemensamma rötter med det indonesiska och malaysiska traditionerna och har blandats upp med influenser från Kina, Spanien, Indien och Amerika. Orsaken går att finna i landets betydelse för sjöfarten genom vilken kulturer spridits och blandats genom åren – En mix mellan öst och väst kan man säga.

Rent konkret blir det mycket kyckling och fläskkött i olika former, ofta med ris, i paella eller som curry. Lechón är en helgrillad gris som är mycket populär. Puchero är nötkött i banan- och tomatsås. Bara några exempel.

Risker

Generellt sett är det någorlunda säkert att vistas på Filippinerna och precis som på många andra ställen är nog trafiken den största faran. Ficktjuvar och annan stöld förekommer också. Egentligen är det bara resor till ögruppen Mindanao som man bör undvika helt och hållet. Orsaken är att separatistgrupper drabbat samman med militären där vilket lett till våld och terroristangrepp. Ön Siargao som ligger i nordöstra Mindanao ska emellertid vara säkert att resa till. Titta gärna på UD:s hemsida innan avresa!

Den Filippinska staten driver kampanjer för att göra landet säkrare och det kan därför förekomma poliskontroller här och där. Det är inget att vara orolig för så länge som du håller dig på rätt sida om lagen (håll dig borta från alla sorters droger!) och alltid har passet med dig.

Orkanrisken har jag redan nämnt. Det finns vulkaner på Filippinerna också. Mayon-vulkanen i Albayprovinsen har uppvisat aktivitet på senare tid, något som kan vara värt att hålla ett öga på om du planerar att resa till det området.

Resmål i Filippinerna

Var ska man egentligen börja om man planerar att resa till Filippinerna? Med över 7 000 öar känns det som en ganska svår uppgift men låt oss titta på några av de vanligaste resmålen. Vi kan väl börja med att helt utesluta den södra ögruppen Mindanao. Dumt att ta onödiga risker. Låt oss istället fokusera på tre resmål. Först tittar vi på storstaden Manila som erbjuder på ett myller av intryck. Därefter tar vi oss till det paradisliknande skärgårdslandskapet i El Nido. Slutligen åker vi till Cebu som bjuder på ännu mer stränder, dykning och ett häftigt nattliv.

Manila

Många turister hinner aldrig uppleva Filippinernas huvudstad Manila. Efter ett flygbyte bär det ofta av till någon av de fantastiska öarna. Javisst, man kan fråga sig varför man skulle vilja tillbringa en del av sin semester i denna kaotiska, överbefolkade och förorenade stad där trafiken nästan står helt stilla ibland. Dessutom får man passa sig för ficktjuvar, rån och överfall. Kontrasten mellan de rika, välmående turisterna och den fattiga lokalbefolkningen är stor. Ja, varför besöker man då Manila?

Manila har fått ett oförskämt dåligt rykte på grund av de ovan nämnda anledningarna som egentligen passar in på en hel rad med storstäder runt om i världen. För den inbitne resenären och äventyraren duger inte dessa argument tycker jag. Manila är en del av Filippinerna och är en ganska speciell upplevelse.

Först och främst är Manila mycket olika andra städer i Sydostasien. Det spanska arvet har satt sina spår. Skyltarna skrivs med det latinska alfabetet vilket gör att du lätt kan tyda dig fram. På restaurangerna får du äta med gaffel och sked istället för med pinnar som i grannländerna. Kanske mest tydligt blir det spanska arvet när man inser att man istället för buddhisttempel hittar katolska kyrkor här, som till exempel den vackra (på insidan i alla fall) San Agustin-kyrkan i stadsdelen Intramuros. San Agustin är den enda byggnad som klarade sig helskodd ur andra världskriget. Intramuros i sig är värt att se som den plats som allra bäst återspeglar den spanska kolonialhistorian. Det är också ett område som känns lugnt och stillsamt i förhållande till stadens övriga buller. I Intramuros hittar du fästningen Santiago med dess gröna trädgårdar och Casa Manila, som visar hur ett spanskt kolonialhus kunde se ut.

Det finns flera museer i staden för den som vill lära sig lite mer om landets historia. Ett av dessa är ett Marikina där 800 par skor som tillhört den tidigare presidentfrun Imelda Marcos visas. På det supermoderna Ayalamuseet kan du bland annat uppleva artefakter från kolonialtiden. I Manila hittar du även flertalet konstgallerier.

Jag tycker nog att ett av de bästa sätten att uppleva Manila är genom någon av turistturerna till fots. Att höra en lokalinvånare berätta om vad de tycker är sevärt i staden är ovärderligt. Några exempel på turer är den kulinariska vandringen genom China Town (var hungrig!) och den märkliga/lyxiga kinesiska kyrkogården där vissa av gravarna har kristallkronor och luftkonditionering.

Det sista argumentet för ett besök till Manila är alla restauranger, inklusive de som har finare avsmakningsmenyer. Manilas nattliv kallas också för ett av Asiens häftigaste.

Palawan och El Nido

I västra Filippinerna, nära Borneo, ligger ön Palawan. Palawan är en smal men mycket lång ö som lockar med sin enskildhet. Detta är Filippinernas mest glesbebyggda område och det är en påfallande kontrast mot Manilas myller om du kommer direkt därifrån. Till Palawan tar du dig med flyg från Manila och andra filippinska större städer. Oftast landar man i Puerto Princesa varifrån du kan välja mellan buss eller bil med chaufför för att ta dig vidare till din destination. 

Ett första resmål på Palawan kan kanske få vara Bacuitskärgården som ligger i ett område som heter El Nido. Med buss tar det upp till sju timmar att åka dit medan bilresan tar cirka fem timmar. Det kristallklara vattnet och de fantasieggande kalkstensklipporna förkroppsligar själva idealbilden av en paradisö. Att bara resa hit och lägga sig i en solstol känns dock som slöseri med resurser. Jag tänker snarare på snorkling, dykning, klippklättring eller att paddla kanot. Just dykning är kanske det som är allra mest spännande i detta område med tanke det oerhört rika undervattenslivet.

Många som besöker denna vackra del av Filippinerna luffar mellan öarna för att kunna uppleva så mycket som möjligt. Förutom att bada och dyka är det spännande att utforska övärlden med sina klippformationer och laguner. Det finns många organiserade turer med olika inriktning att välja bland.

Många känner nog igen sig på något vis i det här området utan att ha satt sin fot där. Orsaken kan vara den att hela tre säsonger av Expedition Robinson spelades in i El Nido! Det är svårt att säga exakt vilka platser och öar som man ska besöka. Det bästa är nog att följa med en lokal guide och utforska i den takt som man tycker känns bra.

Cebu

Från Filippinernas mest glesbefolkade område tar vi oss till det mest tätbefolkade, Cebu. Detta område är Filippinernas näst viktigaste ur ett ekonomiskt och strategiskt perspektiv. Hela området upplever ett uppsving med kraftig tillväxt, delvis tack vare en blomstrande turistnäring. Till Cebu tar du dig enklast med flyg från Manila.

Om det bara är Cebu du ska besöka i Filippinerna kan det även vara värt att se om du hittar några flyg från Hong Kong, Singapore eller Kuala Lumpur eftersom det finns direktflyg därifrån. Huvudön Cebu är sevärd i sig men det finns även massvis med små öar att utforska i grannskapet.

De flesta turisterna tar sig till de vackra stränderna på öns norra delar. Härifrån kan man ta sig till ön Malapascua, som ligger strax norr om Cebu. Om det är lugn och ro du är ute efter har du hittat rätt. Njut av turkosa vatten och kritvita stränder och bara slappna av! Här behöver du inte känna samma ”krav” på att hitta på en massa saker som man lätt kan känna i El Nido där det finns så många olika platser att besöka.

Om du ändå vill göra något är scubadykning en mycket uppskattad aktivitet i detta område. Det går även båtar från Malapascua till ön Kalanggaman som också det är en otroligt vacker ö. Hit är det dagsutflykt som gäller eftersom det inte går att övernatta på ön. Även Cebus sydvästra kustremsa vid Moalboal lämpar sig väl för sol och bad. Dykning är även vanligt i Mactan.

Om det blir för mycket soldyrkan är Cebu City värt att titta närmare på. Det är som sagt en historisk stad även om man får leta lite för att verkligen hitta sevärdheterna i form av arkitektur och historiska platser. Själva staden är rörig med sina tre miljoner invånare men den har någon form av kosmopolitisk puls.

Staden har gjort sig känt i Filippinerna för sitt utmärkta nattliv med barer och klubbar som går på högvarv. Den som är mer lagt åt gourmethållet kommer inte heller att bli besviken eftersom restaurangutbudet är fantastiskt.

Bland övriga saker att göra på Cebu hör att klättra upp på Osmeñaberget som ligger på öns södra del. Det kan vara tuffare än vad det ser ut så ta med dig bra vandringskängor! Även canyoning i Badian, som ligger på öns sydvästra del, kan vara något för den äventyrslystne. Jag tycker alltid det är kul också att bara köra ett varv runt ön och stanna där jag känner för det.

Några av de populäraste destinationerna i området är emellertid öarna Entalula, Matinloc och Dilumacad. Från ön Vigan (som även kallas ormön) kan man vada till nästa ö och halvvägs dit finns en strategiskt placerad flytande bar! En mysig liten ö vid namn Pinabuyutan bjuder på en liten strand med kokospalmer nedanför en imponerande klippa som reser sig mot skyn. Fotogeniskt värre! Ett par stränder i området är extra populära: Marimegmeg, Duli och Lio. Sedan finns där också två laguner som praktiskt nog kallas för den stora och den lilla lagunen.

I området El Nido finns en semesterort med samma namn och det är också här som de flesta utflykterna till skärgården startar. Själva staden kanske inte är så mycket för världen, men det kompenseras av de fantastiska omgivningarna. För den som är ute efter riktig lyx finns ett antal lyxhotell i området, varav några ute på öarna.

Det är lätt att glömma bort att Palawan är så mycket mer än bara El Nido. Stranden Nacpan är en favorit som ligger 45 minuter från El Nido. Trots att den är berömd är det sällan särskilt många turister som tar sig hit. Förslagsvis kan du hyra en motorcykel i El Nido City för att komma hit på ett smidig sätt. Att åka runt på ön med motorcykel är för övrigt ett ganska trevligt sätt att upptäcka de mindre kända områdena.

Nära själva Puerto Princesa (dit du troligtvis kommer med flyg) finns en spektakulär underjordsflod som också är med på UNESCO:s världsarvslista. I närheten finns möjlighet att utforska grottsystemet till fots också.

Priser i Filippinerna 2024

 Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang25.87 SEK (mellan 12.07-60.36 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)172.46 SEK (mellan 94.85-344.92 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)10.35 SEK (mellan 6.90-20.70 SEK)
Importerad öl (0.5L)17.25 SEK (mellan 12.93-34.49 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)5.45 SEK (mellan 3.10-11.21 SEK)
Vatten (33 cl burk)3.37 SEK (mellan 2.59-7.76 SEK)
 TransportVad kostar det
Enskild biljett1.72 SEK (mellan 1.38-4.31 SEK)
Månadsbiljett96.14 SEK (mellan 40.00-198.22 SEK)
Taxi (starttaxa)6.90 SEK (mellan 6.90-8.62 SEK)
Taxi (1 km)2.33 SEK (mellan 2.07-5.17 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)20.70 SEK (mellan 17.25-34.49 SEK)
 ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro18.11 SEK (mellan 15.52-25.01 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)362.16 SEK (mellan 137.97-689.84 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)225.34 SEK (mellan 86.23-431.15 SEK)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *