Europa, världens näst minsta kontinent till ytan, är hem för en imponerande mångfald av länder. Dessa länder skiljer sig inte bara åt i storlek och befolkning utan också i kultur, historia och natur. I den här artikeln kommer vi att utforska de tio största länderna i Europa och ta en närmare titt på vad som gör dem så unika.

europa karta
 1. Ryssland
 2. Ukraina
 3. Frankrike
 4. Spanien
 5. Sverige
 6. Norge
 7. Tyskland
 8. Finland
 9. Polen
 10. Italien

Ryssland

Med en enorm yta som sträcker sig över två kontinenter (Europa och Asien) är Ryssland utan tvekan Europas största land. Landet är känt för sin rika historia, expansiva landskap och betydande inflytande i internationella frågor. Ryssland täcker en yta av cirka 17,1 miljoner kvadratkilometer och har en befolkning på cirka 143 miljoner människor.

Ukraina

Ukraina, Europas näst största land, täcker en yta på cirka 603 500 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 44 miljoner människor. Ukraina är Europas näst största land med en rik historisk arv som inkluderar Kievriket och det kossackiska samhället. Landet är känt för sina bördiga svarta jordar och vackra Karpaterna. Ukraina har ett rikt kulturellt arv och är känt för sin dans, musik och mångskiftande mat.

Frankrike

Frankrike täcker en yta på cirka 551 695 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 67 miljoner människor. Frankrike är en av världens mest besökta destinationer och känt för sin oemotståndliga mat, mode och konst. Landet har även en fascinerande historia, inklusive den franska revolutionen och många världsberömda monument. Frankrike, känt för sin eleganta kultur, är hem för ikoniska monument som Eiffeltornet och Louvren.

Spanien

Spanien täcker en yta på cirka 505 983 kvadratkilometer och har en befolkning på cirka 47 miljoner människor. Spanien, på den iberiska halvön, erbjuder en unik mix av kulturer med inverkan från romarna, morerna och ursprungsbefolkningen. Landet är känd för sin passionerade kultur, inklusive flamenco dans, spansk mat som tapas och paella samt för sin vackra arkitektur som Sagrada Família.

Sverige

Sverige täcker en yta på cirka 447 425 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 10,4 miljoner människor. Sverige, känt för sina vackra skogar och sjöar, har en stark koppling till naturen. Det är också hem för kända företag som IKEA och Volvo och är känt för sin välfärdssystem och hög levnadsstandard.

Norge

Norge täcker en yta på cirka 385 207 kvadratkilometer och har en befolkning på cirka 5,4 miljoner människor. Norge är en av Europas mest natursköna länder, med djupa fjordar och dramatiska berg. Landet är känt för sin betoning på miljövänliga initiativ och oljeindustrin.

Tyskland

Tyskland täcker en yta på cirka 357 022 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 83 miljoner människor. Tyskland är Europas ekonomiska motor och är känt för sin teknik, bilindustri och effektiva arbetskraft. Landet har också en rik kultur och historia, inklusive slott som Neuschwanstein och den tyska delningen och återföreningen.

Finland

Finland täcker en yta på cirka 338 424 kvadratkilometer och har en befolkning på cirka 5,5 miljoner människor. Finland, känt för sina tusentals sjöar och vackra skogar, är också känt som hemlandet för Mumin-trollen. Landet har en unik finsk kultur och en stark koppling till naturen.

Polen

Polen täcker en yta på cirka 312 696 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 38 miljoner människor. Polen har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden och har överlevt genom många historiska prövningar. Landet är känt för sin rika kulturarv, inklusive kompositören Frédéric Chopin och författaren Witold Gombrowicz.

Italien

Italien täcker en yta på cirka 301 230 kvadratkilometer och har en befolkning på ungefär 60 miljoner människor. Italien är synonymt med konst, mat och mode. Landet har en imponerande kulturarv, inklusive Romarriket och renässansen. Italiens matkultur, med pasta, pizza och gelato, är älskad över hela världen. Landet är också hem för ikoniska platser som Colosseum och Vatikanstaten.

Boka en resa till ett land i Europa

Hur många länder finns det i Europa?

Europa är den näst minsta kontinenten i världen till ytan, men den är hem för ett relativt stort antal länder. Antalet europeiska länder varierar något beroende på hur man definierar Europas gränser. Traditionellt anses det finnas omkring 49 självständiga stater i Europa.

Denna siffra kan dock ändras beroende på politiska förändringar och internationella erkännanden. Några exempel på europeiska länder inkluderar Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Ryssland, Sverige och många andra. Det är värt att notera att vissa territorier, som till exempel Grönland (som är en autonom del av Danmark), också räknas som europeiska områden, även om de inte är självständiga stater.

Länder i Europa lista

Här är en lista över länderna i Europa i storleksordning till yta:

 1. Ryssland
 2. Ukraina
 3. Frankrike
 4. Spanien
 5. Sverige
 6. Norge
 7. Tyskland
 8. Finland
 9. Polen
 10. Italien
 11. Storbritannien
 12. Rumänien
 13. Vitryssland
 14. Kazakstan
 15. Grekland
 16. Bulgarien
 17. Island
 18. Ungern
 19. Portugal
 20. Österrike
 21. Tjeckien
 22. Serbien
 23. Irland
 24. Litauen
 25. Lettland
 26. Kroatien
 27. Bosnien och Hercegovina
 28. Slovakien
 29. Estland
 30. Danmark
 31. Nederländerna
 32. Schweiz
 33. Moldavien
 34. Belgien
 35. Albanien
 36. Nord Makedonien
 37. Turkiet
 38. Slovenien
 39. Montenegro
 40. Kosovo
 41. Azerbajdzjan
 42. Luxemburg
 43. Georgien
 44. Andorra
 45. Malta
 46. Liechtenstein
 47. San Marino
 48. Monaco
 49. Vatikanstaten

Denna lista omfattar samtliga länder i Europa, och det är värt att notera att vissa länder har territorier och beroendeområden utanför kontinenten. Det är också viktigt att komma ihåg att Europa har komplexa geografiska och politiska gränser och att statusen för vissa områden kan vara föremål för tvister och internationell erkännande.

Billiga länder att resa till i Europa

Europa är en kontinent som erbjuder ett brett utbud av resmål, och det finns många platser där du kan resa till relativt prisvärt. Prisnivån kan variera beroende på land, stad och din egen resestil, men här är några europeiska länder som generellt anses vara mer prisvärda:

 • Portugal – Portugal erbjuder fantastiska stränder, vacker natur och historiska städer till rimliga priser. Lissabon och Porto är två prisvärda städer att utforska.
 • Grekland – Grekland är känt för sina öar, antikens historia och god mat. Du kan hitta många prisvärda alternativ på fastlandet och på mindre kända öar.
 • Bulgarien – Bulgarien erbjuder prisvärda skidorter, badorter vid Svarta havet och en rik historia. Här kan du få mycket för dina pengar.
 • Ungern – Budapest, huvudstaden i Ungern, är en fantastisk stad med spa, god mat och kulturella sevärdheter, och prisnivån är relativt låg jämfört med andra europeiska huvudstäder.
 • Polen – Polen har mycket att erbjuda, inklusive historiska städer som Krakow och Warszawa samt vacker natur. Prisnivån är generellt låg.
 • Rumänien – Rumänien har många sevärdheter, inklusive slott, Karpaterna och Donaudeltat, och det är ofta prisvärt.
 • Tjeckien – Tjeckien har en rik historia och vackra städer som Prag. Prisnivån är rimlig, särskilt utanför de mest turisttäta områdena.
 • Slovakien – Slovakien erbjuder vacker natur, vandring och historiska byar till rimliga priser.
 • Letland, Litauen och Estland (de baltiska staterna) – De baltiska staterna erbjuder charmiga städer som Riga, Vilnius och Tallinn samt natursköna kustområden.
 • Nordmakedonien – Nordmakedonien är prisvärt och har en rik historia samt natursköna platser som Ohridsjön.

Det är viktigt att komma ihåg att prisnivån kan variera inom ett land, och din resebudget beror på din egen stil och preferenser. Att resa under lågsäsongen kan också hjälpa dig att spara pengar. Innan du reser är det bra att undersöka och jämföra priser för att hitta de bästa erbjudandena och prisvärda alternativ.

Varma länder i Europa

Vilka länder i Europa är varma under februari, november och december?

Under vintermånaderna, som februari, november och december, är många delar av Europa generellt ganska kalla, särskilt i norra och östra delar av kontinenten. Men det finns fortfarande några platser där klimatet är mildare och varmare än i de kallaste områdena. Här är några europeiska länder som är relativt varma under dessa månader:

 • Spanien: Speciellt södra delarna av Spanien, inklusive Costa del Sol och Kanarieöarna, erbjuder milda och soliga vintrar med temperaturer som ofta når över 20°C.
 • Portugal: Portugal har en mild kustklimat i söder och väst, särskilt i regionen Algarve, med temperaturer som håller sig över 15-20°C under vintern.
 • Grekland: De grekiska öarna och kustområdena erbjuder en relativt mild vinter, med temperaturer runt 15-20°C, särskilt på platser som Kreta och Rhodos.
 • Italien: Regioner som Sicilien och Sardinien har mildare vintrar än de norra delarna av Italien. Temperaturerna ligger ofta över 15°C under vintern.
 • Turkiet: Speciellt i södra delarna av Turkiet, inklusive Antalya, är det varmt under vintern med temperaturer som når över 15-20°C.
 • Kanarieöarna, Spanien: Dessa öar utanför Afrikas nordvästra kust har ett konstant mildt klimat året runt och är särskilt lockande under vintermånaderna.
 • Malta: Malta har ett mildt klimat med relativt varma vintrar, med temperaturer över 15°C.

Tänk på att även i de mildare regionerna i Europa kan det finnas variationer i temperatur och väder. Dessutom kan det vara en god idé att undvika kallare regioner, särskilt de högre bergsområdena, under vintern om du söker varmare klimat. Innan du reser, kontrollera alltid de senaste väderprognoserna för att vara förberedd.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *