Världens största flygplatser är imponerande platser som fungerar som knutpunkter för globala resor. Med miljontals människor som passerar genom deras terminaler varje år och ett ständigt flöde av flygplan som landar och lyfter, representerar dessa flygplatser inte bara tekniskt avancerade infrastrukturer utan också symboler för mänsklighetens förmåga att övervinna avstånd och förbinda världen.

Så vilken är världens största flygplats? I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på några av världens största flygplatser och utforska deras imponerande storlek, kapacitet och betydelse för globala resor.

Vilka är de största flygplatserna i världen?

Här är en tabell över världens största flygplatser baserat på antalet passagerare som hanterades under 2019, tillsammans med deras land och IATA/ICAO-koder:

FlygplatsAntal passagerare (2019)LandIATA-kodICAO-kod
1. Hartsfield-Jackson Atlanta110,531,300USAATLKATL
2. Beijing Capital International100,011,438KinaPEKZBAA
3. Dubai International86,396,757Förenade ArabemiratenDXBOMDB
4. Los Angeles International88,068,013USALAXKLAX
5. Tokyo Haneda International87,131,973JapanHNDRJTT
6. O’Hare International83,339,186USAORDKORD
7. London Heathrow80,886,589StorbritannienLHREGLL
8. Shanghai Pudong International76,153,912KinaPVGZSPD
9. Paris Charles de Gaulle76,150,007FrankrikeCDGLFPG
10. Dallas/Fort Worth International75,066,956USADFWKDFW

Dessa flygplatser är några av de mest trafikerade och viktigaste flygplatserna i världen. De flesta av dem fungerar som viktiga knutpunkter för flygbolag och är strategiskt belägna för att underlätta internationell flygtrafik.

Världens mest trafikerade flygplats

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport är världens mest trafikerade flygplats, med en imponerande hantering av över 110 miljoner passagerare år 2019.

Europas största flygplats

London Heathrow Airport är Europas största flygplats. År 2019 passerade över 80 miljoner passagerare genom dess terminaler, vilket gör den till en av de mest betydande flygplatserna i Europa.

De största flygplatserna i världen 2024

Här nedan kan du läsa mer om de 10 största flygplatserna i världen.

1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport – USA

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport är världens största flygplats och även världens mest trafikerade flygplats som hanterade mer än 110 miljoner passagerare år 2019. Flygplatsen ligger i Atlanta, Georgia och är en knutpunkt för Delta Air Lines.

Hartsfield-Jackson Atlanta är den största flygplatsen i världen och en av de viktigaste flygplatserna i USA sedan den öppnades 1925. Flygplasten är bland annat en viktig knutpunkt för Delta Air Lines. Hartsfield-Jackson Atlanta Airport är också en av de mest tillgängliga flygplatserna i USA, eftersom den är belägen nära flera viktiga motorvägar och järnvägsstationer.

2. Beijing Capital International Airport – Kina

Beijing Capital International Airport är Asiens största flygplats och den näst största i världen. Flygplatsen hanterade nästan 100 miljoner passagerare år 2019 och är hem för Air China och China Southern Airlines.

Beijing Capital International Airport är Kinas största flygplats och den näst mest trafikerade i världen. Flygplatsen, som öppnade 1958, är också en av de mest moderna och tekniskt avancerade i världen. Den är en viktig knutpunkt för Air China och China Southern Airlines och hanterar också ett stort antal internationella flygningar.

3. Dubai International Airport – Förenade Arabemiraten

Dubai International Airport är en viktig knutpunkt för flygtrafiken mellan Europa och Asien. Flygplatsen hanterade nästan 90 miljoner passagerare år 2019 och är hem för Emirates, som är en av världens största flygbolag.

Dubai International Airport är den största flygplatsen i Mellanöstern och en av de mest trafikerade i världen. Flygplatsen har blivit en symbol för Dubais tillväxt och utveckling under de senaste åren och har utvecklats till en viktig knutpunkt för Emirates Airlines. Dubai International Airport har också flera innovativa funktioner, inklusive en enorm shoppinggalleria och en hotellsvit som ligger inuti flygplatsen.

4. Los Angeles International Airport – USA

Los Angeles International Airport, också känd som LAX, är en av de mest trafikerade flygplatserna i USA och den fjärde största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 88 miljoner passagerare år 2019 och är en viktig knutpunkt för flygtrafik mellan Nordamerika och Asien.

LAX har fyra terminaler och erbjuder moderna faciliteter, inklusive restauranger, butiker och bekvämligheter för passagerare. Flygplatsen är också välkänd för sin unika design och konstinstallationer inklusive ”LAX Gateway Pylons”, som är belysta pelare som står i närheten av flygplatsen, vilket ger passagerare en unik upplevelse under deras resa.

5. Tokyo Haneda International Airport – Japan

Tokyo Haneda International Airport är Japans största flygplats och en av de mest trafikerade i världen. Flygplatsen hanterade mer än 87 miljoner passagerare år 2019 och är en knutpunkt för Japan Airlines och All Nippon Airways.

Tokyo Haneda International Airport är Japans största och mest trafikerade flygplats. Den är en viktig knutpunkt för flera japanska flygbolag, inklusive All Nippon Airways och Japan Airlines. Tokyo Haneda är också känt för sin tekniska innovation, med flera automatiserade system och högteknologiska terminaler.

6. O’Hare International Airport – USA

O’Hare International Airport ligger i Chicago och är en viktig knutpunkt för flygtrafiken i USA. Flygplatsen hanterade mer än 83 miljoner passagerare år 2019 och är en knutpunkt för United Airlines och American Airlines.

O’Hare International Airport är Chicagos största flygplats och den sjätte största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 83 miljoner passagerare år 2019 och är en viktig knutpunkt för United Airlines. O’Hare är också känd för sin moderna teknik och effektiva flygtrafikhantering, vilket gör det till en av de mest pålitliga och säkra flygplatserna i världen.

7. London Heathrow Airport – Storbritannien

London Heathrow Airport är den största flygplatsen i Storbritannien och den sjunde största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 80 miljoner passagerare år 2019 och är en knutpunkt för British Airways.

London Heathrow Airport är Storbritanniens största flygplats och även den största flygplatsen i Europa. Den är en viktig knutpunkt för flera europeiska och internationella flygbolag, inklusive British Airways och Virgin Atlantic. Heathrow har också flera innovativa funktioner, inklusive en automatisk tåg som transporterar passagerare mellan terminalerna och en avancerad säkerhetskontroll med biometrisk teknologi. Flygplatsen har också en stor shoppinggalleria med över 400 butiker och restauranger och är känt för sina luftfartsmuseer och konstgallerier.

8. Shanghai Pudong International Airport – Kina

Shanghai Pudong International Airport är en av Kinas största flygplatser och den åttonde största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 76 miljoner passagerare år 2019 och är en knutpunkt för China Eastern Airlines.

Shanghai Pudong International Airport är Kinas andra största flygplats och den sjunde största i världen. Flygplatsen är en viktig knutpunkt för China Eastern Airlines och China Southern Airlines och hanterar också ett stort antal internationella flygningar. Shanghai Pudong är också känt för sin moderna och innovativa design, med en futuristisk terminal som är inspirerad av en fjäder.

9. Paris Charles de Gaulle Airport – Frankrike

Paris Charles de Gaulle Airport är den största flygplatsen i Frankrike och den nionde största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 76 miljoner passagerare år 2019 och är en viktig knutpunkt för Air France, det nationella flygbolaget i Frankrike.

Paris-Charles de Gaulle Airport är Frankrikes största flygplats och den åttonde största i världen. Flygplatsen är en viktig knutpunkt för Air France och Delta Air Lines och hanterar också ett stort antal internationella flygningar. Paris-Charles de Gaulle är också känt för sin arkitektur och design, med en modern terminal som är inspirerad av en fågel.

10. Dallas/Fort Worth International Airport – USA

Dallas/Fort Worth International Airport är en av de största flygplatserna i USA och den tionde största i världen. Flygplatsen hanterade mer än 75 miljoner passagerare år 2019 och är en knutpunkt för American Airlines.

Världens största flygplats yta

King Fahd International Airport, beläget i Saudiarabien, är en av de mest imponerande flygplatserna i världen när det kommer till yta. Med sina omfattande landytor sträcker sig King Fahd International Airport över imponerande 780 kvadratkilometer. Detta gör den till den största flygplatsen till ytan i hela världen.

Dess enorma storlek är inte bara en imponerande bragd i sig själv, utan det möjliggör också för flygplatsen att hantera en enorm mängd passagerare och fraktsändningar. Flygplatsen fungerar som en viktig knutpunkt för flygresor i Mellanöstern och har spelat en avgörande roll i Saudiarabiens ansträngningar att utveckla sin infrastruktur och ekonomi.

Sammanfattning

Det är viktigt att notera att dessa flygplatser är bara några av de många som finns runt om i världen. Flygplatser har en viktig roll i att möjliggöra global kommunikation, handel och resor. Men de stora mängderna resenärer som flyger genom dessa flygplatser skapar också utmaningar, inklusive trängsel, säkerhetsrisker och miljöpåverkan. Flygplatsoperatörer och flygbolag jobbar kontinuerligt för att hitta lösningar för att hantera dessa utmaningar och förbättra resenärernas upplevelse.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *