Funderar du på att resa till Bali, Indonesien? Bali är ett av de mest populära turistmålen i världen. Denna vackra ö ligger i Indonesien och erbjuder något för alla. Från de fantastiska stränderna, frodiga vegetationen till den livliga kulturen och det vänliga invånarna är Bali en verkligen unik plats att besöka.

Vare sig du är ute efter en avkopplande strandsemester eller ett actionfyllt äventyr har Bali något att erbjuda dig. Jag har själv bott på Bali i ca 3½ år och kan varmt rekommendera denna ö. I denna artikel kan du läsa om mina favorit sevärdheter och tips inför din resa.

När ska man åka till Bali?

Den bästa tiden att besöka Bali beror på vad du vill se och göra när du är här. Om du vill njuta av stränderna och den livliga atmosfären är den bästa tiden att komma mellan april och oktober. Det är då vädret är som torrast och varmast, vilket gör det perfekt för dagar som du kan spendera med att slappa på sanden eller bada i havet. Tänk dock på att detta också är den mest hektiska tiden på året, så det kan vara svårt att få ett boende i sista minuten.

Regnsäsongen i Bali
Regnsäsongen i Bali som infaller mellan slutet av november till mars.
Dry season i Bali
"Dry season" i Bali som infaller mellan mars till november.

Om du är mer intresserad av att utforska öns naturliga skönhet är den bästa tiden att komma mellan november och mars. Regnperioden infaller under dessa månader vilket innebär att det regnar mycket; framför allt på kvällen, däremot är oftast soligt under dagarna. Då temperaturerna är svalare är dessa månader perfekta för vandringar och utomhusaktiviteter. Tänk dock på att vissa turistattraktioner kan vara stängda under denna period på grund av det regniga vädret.

Vädret på Bali

Bali är känt för sitt varma och tropiska klimat med en medeltemperatur på ca 28-30 grader året runt. Detta gör det till en perfekt plats för sol- och strandälskare som vill njuta av behagliga temperaturer och avkopplande havsvattnet.

Det är viktigt att notera att regnsäsongen i Bali är från slutet av november till början av mars, vilket kan påverka vissa aktiviteter och utflykter. Men trots detta, kan du fortfarande ha en underbar upplevelse på Bali, oavsett vilken tid på året du besöker.

Medeltemperaturen:

JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
Dag313131313030292930313231
Natt232324242323232322232323

Behöver man visum för Bali 2024?

Svenska turister som planerar en vistelse på Bali under 30 dagar behöver inte ansöka om visum i förväg. Du kan ansöka om ett elektroniska Visa on Arrival (e-VOA) online innan avresan eller ett vanligt Visa on Arrival (VOA) vid ankomst till Balis internationella flygplats (Ngurah Rai).

Fördelar om att ansöka om ett e-VOA

Jag rekommenderar alltid att du ansöker om ett e-VOA eftersom du sparar både tid när du anländer (eftersom du inte behöver köpa ett visum på plats) samt det underlättar om du vill stanna längre än 30 dagar då du kan förlänga det online.

Förlängning av VOA / e-VOA

Om du vill stanna längre än 30 dagar kan du ansöka om en förlängning av ditt e-VOA online på https://molina.imigrasi.go.id/ och för VOA (Visa On Arrival) på Balis immigrationskontor. Du kan förlänga ditt visum med maximalt 30 dagar, vilket ger dig en total vistelsetid på 60 dagar.

Stanna längre än 60 dagar?

Utöver Visa On Arrival så finns det även ett Tourist Visa (B211A) som gäller i 60 dagar. Du kan förlänga detta visum med maximalt 60 + 60 dagar, vilket ger dig en total vistelsetid på 180 dagar.

B211A visumet ansöker du om på samma ställe som e-VOA: https://molina.imigrasi.go.id/

Visumtyper

  • e-VOA: Elektroniskt visum vid ankomst, kan ansökas online eller vid ankomst till flygplatsen. Giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång med 30 dagar.
  • VOA: Visum vid ankomst, köps vid ankomst till flygplatsen. Giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång med 30 dagar.
  • B211A: Visum för turism, studier eller affärsverksamhet. Giltigt i 60 dagar och kan förlängas två gånger med 60 dagar vardera.

Ansökan om e-VOA

  • Ansök online via den indonesiska immigrationsmyndighetens webbplats: https://visa-online.imigrasi.go.id/
  • Ansökan kan göras upp till 60 dagar före inresa.
  • Kostnad: Runt 330 kr (betalas med kort eller kontanter).
  • Giltighetstid: 30 dagar från utfärdandedatumet.
    Förutsättningar: Giltigt pass med minst 6 månader kvar och utresebiljett från Indonesien.

Ansökan om VOA

  • Köp visum vid ankomst till Balis internationella flygplats (Ngurah Rai).
  • Kostnad: Runt 330 kr (betalas med kort eller kontanter).
  • Giltighetstid: 30 dagar från utfärdandedatumet.
    Förutsättningar: Giltigt pass med minst 6 månader kvar och utresebiljett från Indonesien.

Turistskatt i Bali (februari 2024)

Från och med den 14 februari 2024 måste alla turister som besöker Bali betala en turistskatt på ~100 kr per person. Skatten kan betalas online via Love Bali eller vid ankomst till flygplatsen.

Sedan 14:e februari 2024 är det krav på att betala turistskatt. Bilden är tagen från https://lovebali.baliprov.go.id/

Tips

  • Ansök om e-VOA online i förväg för att undvika köer vid immigrationskontrollen på flygplatsen.
  • Ta med kopior av ditt pass, visum och turistskattebevis under hela din vistelse.
  • Klä dig respektfullt när du besöker immigrationskontoret.
  • Ha tålamod, det kan vara långa köer vid immigrationskontoret.
  • Kontrollera helgdagar i Indonesien, då immigrationskontoret har stängt.

Sevärdheter och aktiviteter i Bali

Bali är känt för sin naturliga skönhet, sin rika kultur och sitt avslappnade sätt att leva. Det finns många sevärdheter som lockar besökare från hela världen, inklusive tempel, stränder, risfält och vattenfall. Några av de mest populära sevärdheterna inkluderar Uluwatu-templet, Ubud Monkey Forest, Tanah Lot-templet och Tegalalang Rice Terrace. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, natur eller bara vill koppla av på en vacker strand, finns det något för alla på Bali.

Här är mina rekommendationer för sevärdheter i Bali:

Tukad Cepung Waterfall

Tukad Cepung är ett magiskt vattenfall som ligger i en vacker grön kanjon med solljus som skiner in mellan all grönska. Du når detta vattenfall genom en kort vandring genom djungeln på ca 15 minuter från parkeringen beroende på hur snabbt du går. Här hittar du även en del restauranger och turistshoppar. Bästa tiden att besöka detta vattenfall är mellan klockan 12 – 14 när solen står som högs just för att få se solljuset skina in på vattenfallet.

Entréavgiften för detta vattenfall ligger kring 15 000 IDR ca 10 kr.

Mount Batur (Gunung Batur)

Mt Batur är Balis näst största berg och är perfekt för vandring. Vandringslederna upp till toppen av Mount Batur är lätta och passar perfekt för dig som är nybörjare. Däremot måste du ha en guide då vandringen sker mitt i natten. Om du inte vill vandra Mount Batur kan du istället njuta av berget som utsikt på ett av cafeerna eller restaurangerna som ligger i närheten eller campa vid sjön som ligger precis nedanför. Eller varför inte göra allt, börja med en härlig måltid vid en av restaurangerna, åk sedan ner till sjön och campa, för att till sist bestiga berget inför soluppgången.

Rekommenderad tid att börja vandringen är klockan 2 på natten.

Hidden Canyon (Beji Guwang)

Hidden Canyon är en av det bästa äventyren i Bali enligt mig. Denna plats är både vacker och rolig – Här vandrar, klättrar och simmar du runt bland otroliga klippor. Turen är guidad för din säkerhet då vattnet forsar kraftigt på vissa ställen och det är heller inte jättetydligt vars du kan gå och inte. Hidden Canyon kan göras i olika etapper antingen så kan du välja att bara gå första eller andra etappen eller båda på en gång. Jag rekommenderar att gå båda då d erbjuder lite olika äventyr. Exempelvis så kan du simma in i en grotta i andra etappen som har ett gömt vattenfall. Turen tar ca 3 timmar beroende på hur fysisk du är samt antalet pauser som görs.

Priset är 120 000 IDR vilket är ca 80 kr.

Forsränning i forsen Ayung

Spännande forsränningen på Balis längsta flod, Ayung. Här får du känna adrenalinet pumpa när du åker längst 29 forsar och blickar djupt in i Balis vilda djungel. Du kommer tillbringa ca två timmar ombord på din båt och kommer under turen passera risfält, vattenfall och en stenrelief av Ramayana. Forsränningen är ledd av erfarna guider så du alltid känner dig säker.

Forsränningen kostar 175 000 IDR vilket motsvarar ca 120 kr.

Besök Lovina och simma med delfiner

I Lovina som ligger i norra Bali kan du boka delfinturer där du har möjligheten att simma med delfinerna ute i havet. Denna tur är helt otrolig och något som jag starkt rekommenderar att göra. Vi åkte ut med en båt kring 7 tiden på morgonen och bara själva båtturen fram till det område där delfinerna befinner sig, var helt otrolig! När vi väl kom fram såg vi kring 100 delfiner, simma och hoppa i vattnet. Det finns snorkeling utrustning med på båten så du kan hoppa ner i vattnet för att simma med delfinerna. När vi var på väg tillbaka till stranden stannade även båten vid ett korallrev där vi dök ner för att kolla på korallen och alla fiskar som fanns där.

Turen kostade 300 000 IDR ca 200 kr

Risfält

I Bali hittar du vackra risfält överallt, om du har möjligheten hyr en motorcykel och åk runt i Bali och du kommer se hundratals vackra vyer. Om du däremot vill ha en exakt plats att kolla på risfälten rekommenderar jag Cafe Pomegranate i Ubud eller Tegalalang Rice Terrace.

Balinesisk Kultur

Bali, känd som ”Gudarna ö”, är inte bara en vacker destination för turister utan även en plats rik på kultur och traditioner. Balinesisk kultur är djupt rotad i hinduismen och påverkar varje aspekt av det dagliga livet, från arkitektur och konst till religiösa ritualer.

Konst är en viktig del av den balinesiska kulturen. Öns konstnärer är kända för sina utsökta träsniderier, målningar och silverhantverk. Balinesisk dans och musik, som Legong och Kecak, är inte bara underhållning utan också en form av berättande som ofta handlar om episka berättelser från Ramayana och Mahabharata.

Den balinesiska kulturen är också präglad av starka samhällsband och traditioner. Samhället är organiserat i byar, och varje by har sina egna regler och sociala normer. Familjen är central i det balinesiska livet, och man respekterar sina förfäder genom olika ceremonier och tempelbesök. Byarna styrs av ”banjars”, en form av lokal styrelse som hanterar allt från bröllop och begravningar till tempelunderhåll.

Arkitekturen på Bali är också djupt påverkad av religion och tradition. Varje byggnad, från privata hem till storslagna tempel, följer strikta regler och riktlinjer baserade på konceptet ”Tri Hita Karana”, som handlar om harmoni mellan människan, miljön och det gudomliga.

Religion och ceremonier I Bali

Den balinesiska hinduismen är unik och skiljer sig från den indiska formen av religionen. En central del av kulturen är de otaliga ceremonier och ritualer som hålls nästan dagligen. Dessa kan vara allt från små familjebönor i hemmet till storslagna tempelceremonier som Galungan och Nyepi. Dessa ritualer är en central del av den balinesiska kulturen och genomförs för att bevara balansen mellan människor, gudar och naturen. Här är några av de mest betydelsefulla ceremonierna:

  • Galungan och Kuningan
    Galungan är en av de viktigaste högtiderna på Bali och firas för att markera den dag då förfäders andliga krafter kommer tillbaka till jorden. Under tio dagar dekoreras hela ön med ”penjor” – bambupålar prydda med palmblad, frukt och blommor. Ceremonin symboliserar segern av dharma (gott) över adharma (ont). Kuningan, som infaller tio dagar efter Galungan, markerar slutet på festligheterna och är en dag då de förfäders andar återvänder till himlen. Människor besöker templen och hemmen fylls av offergåvor som ris, frukt och blommor.
  • Nyepi – Den Tysta Dagen
    Nyepi, det balinesiska nyåret, är en mycket speciell dag. Det är en dag av total tystnad och meditation, där hela ön stänger ner. Inga ljus får tändas, ingen får gå utanför sitt hem, och alla aktiviteter stannar av. Detta görs för att jaga bort onda andar som tros lämna ön i fred om de tror att den är obebodd. Dagen före Nyepi hålls en stor parad med ”Ogoh-Ogoh”, gigantiska demonstatyer som symboliserar negativa krafter. Dessa bränns sedan för att rena ön från onda andar.
  • Odalan – Tempelceremonier
    Odalan är en ceremoni som firas i varje tempel på Bali och markerar templets ”födelsedag”. Den hålls en gång var 210 dag, enligt den balinesiska Pawukon-kalendern. Under Odalan samlas människor för att be, ge offergåvor och utföra rituella danser och musik. Tempel pryds med färgglada dekorationer, och hela byn deltar i festligheterna. Det är en tid för att visa tacksamhet och återupprätta balansen mellan den fysiska och den andliga världen.
  • Melasti
    Melasti-ceremonin hålls några dagar före Nyepi och är en rituell reningsprocess för att rena själen och tempelhelgedomarna. Människor klär sig i vitt och vandrar i procession till havet eller andra vattendrag, där de ber och utför offergåvor för att rena sig från synder och onda andar. Vatten är ett heligt element på Bali och symboliserar rening och förnyelse.
  • Ngaben – Balinesisk Kremering
    Ngaben, eller den balinesiska kremeringsceremonin, är en av de mest imponerande och emotionellt laddade ritualerna på ön. Denna ceremoni är en firande av en människas själ och deras övergång till nästa liv. Enligt balinesisk tro måste kroppen brännas för att frigöra själen från det fysiska skalet. Det hela är en färgstark och storslagen händelse med processioner, musik och danser. Släktingar och vänner bär kroppen i en prålig, tornliknande kista till krematoriet, där den bränns.
  • Metatah – Tandfilningsceremoni
    Metatah, även kallad ”tandfilningsceremonin”, är en initieringsrit för tonåringar och markerar övergången till vuxenlivet. Under ceremonin filas de övre hörntänderna ner, vilket symboliserar att man tar bort de djuriska och onda egenskaperna inom en person – som girighet, ilska och lust. Det är en viktig ceremoni som ofta hålls i samband med bröllop eller andra familjefester.

Dessa ceremonier är inte bara religiösa ritualer utan även en manifestation av gemenskap och kulturell identitet för det balinesiska folket. De knyter samman generationer och ger varje enskild individ en stark känsla av tillhörighet till både familj och samhälle.

Balinesisk mat

Maten på Bali är inte bara en form av näring utan också en del av den kulturella och religiösa identiteten. Måltider, särskilt i samband med ceremonier, är ett sätt att visa tacksamhet och tillbedjan till gudarna. Offergåvor i form av frukt, ris och kakor placeras ofta vid familjealtaren eller templen innan måltiden serveras. Detta reflekterar balinesernas syn på att mat är något heligt och bör delas och uppskattas i gemenskap.

Den balinesiska matkulturen är en fascinerande blandning av smak, tradition och kreativitet, och en utforskning av detta kulinariska landskap ger en djupare förståelse för öns rika kultur och historia.

  • Nasi Campur
    Nasi Campur är en mångsidig rätt som består av ångat ris serverat med ett urval av olika små rätter, som grillad kyckling, tempeh, sambal (en stark kryddsås), grönsaker och ofta någon form av köttgryta eller curry. Rätten kan variera beroende på var på ön man befinner sig och vad som är säsongens ingredienser, vilket gör varje måltid unik.
  • Babi Guling – Helstekt Gris
    Babi Guling är en traditionell balinesisk rätt som oftast serveras vid större festligheter och ceremonier. Det är en helstekt gris fylld med en blandning av örter, kryddor och kokos, som långsamt grillas över öppen eld. Skinnet blir krispigt och köttet saftigt och smakrikt, tack vare kryddpastan som gnids in över hela grisen innan tillagning. Detta är en rätt som uppskattas av både lokalbefolkningen och turister och är ett måste att prova när man besöker Bali.
  • Lawar
    Lawar är en blandning av finhackat kött (ofta fläsk eller kyckling) och grönsaker som blandas med riven kokos, vitlök och olika kryddor. I vissa versioner används även djurets blod för att ge rätten en djupare smak och färg. Lawar serveras vanligtvis som tillbehör till andra huvudrätter och är en populär del av det balinesiska köket.
  • Nasi Goreng och Mie Goreng
    Dessa är två av de mest kända indonesiska rätterna och har även en stark närvaro på Bali. Nasi Goreng är en stekt risrätt som ofta tillagas med kyckling, räkor, grönsaker och toppas med ett stekt ägg. Mie Goreng är den motsvarande nudelrätten, kryddad med sojasås och serverad med en mängd olika tillbehör, som kött, ägg och grönsaker.
  • Gado-Gado
    Gado-Gado är en populär vegetarisk sallad som består av ångade grönsaker, tofu, tempeh, potatis och ibland ägg, toppad med en krämig jordnötssås. Rätten är både näringsrik och smakrik och är ett utmärkt alternativ för den som vill prova något lättare men ändå mättande.
  • Sambal – Den Eldiga Kryddsåsen
    Ingen balinesisk måltid är komplett utan sambal, en kryddig sås gjord på chili, vitlök, lime och olika kryddor. Det finns många varianter av sambal, och vissa kan vara extremt starka. Sambal används som ett tillbehör till nästan alla måltider och ger en extra kick till varje rätt.
  • Traditionella Sötsaker och Efterrätter
    Balinesiska efterrätter är ofta gjorda av ris, kokos och palm- eller rörsocker. En populär efterrätt är Klepon, små klibbiga risbollar fyllda med flytande palm-socker och rullade i riven kokos. Dadar Gulung är en annan söt delikatess, bestående av pannkakor fyllda med en söt kokosblandning och ofta färgade gröna av pandanblad.

Bra att veta inför resan

Skaffa simkort

När du anländer till Bali, är det en bra idé att skaffa ett simkort så att du har tillgång till internet under hela din resa. Du kan enkelt köpa ett simkort direkt på flygplatsen eller i en elektronik/mobilbutik. Tänk dock på att det kan vara dyrare att skaffa simkortet på flygplatsen så vill du spara pengar undvik att köpa det direkt.

Jag rekommenderar Telkomsel som operatör eftersom den är både billig och har bäst täckning på ön.

Ta dig runt Bali smidigt med hjälp av apparna Grab eller Gojek

När det gäller transport på Bali, rekommenderar vi att du laddar ner apparna Grab eller Gojek. Dessa appar är mycket användarvänliga och det är mycket billigare att boka transport genom dem jämfört med att ta en taxi från gatan.

Med dessa appar kan du boka både bil och motorcykel och du kan även beställa mat och andra livsmedel.

Kontanter och bankkort

På Bali används kontanter till en majoritet. Du kan hitta ställen där dom tar kort men de flesta restaurangerna och turist aktiviteterna tar bara kontanter så se till att du tar ut tillräckligt med pengar när du är vid en ATM.

Sammanfattning

Bali är en helt fantastisk plats med en mängd olika äventyr och upplevelser att välja mellan. Oavsett vad du är intresserad av eller vilken typ av resa du planerar, finns det något för alla på denna ö.

Från vackra stränder och natursköna vyer till historiska tempel och spännande vattensporter, finns det många saker att göra och se.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *