USA är världens fjärde största land, sett till sin yta, och befolkningsmängden är över 300 miljoner personer vilket gör landet till det tredje folkrikaste landet i världen. Landet är känt bland annat för sin historia, sin arkitektur, sin natur och sitt sätt att planera städer på.

USA är ett land med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Landet har varit med om många stora händelser, bland annat den amerikanska revolutionen, inbördeskriget och andra världskriget. USA har också varit en ledande kraft i världen inom kultur, ekonomi och politik.

USA är ett land med en varierad natur. Här finns allt från öknar och berg till skogar och hav. Några av de mest populära naturattraktionerna i USA är Grand Canyon, Yellowstone National Park och Yosemite National Park.

USA är också ett land med en livlig kultur. Här finns en mängd olika konstformer, musikstilar och maträtter. Några av de mest kända amerikanska kulturella ikonerna är Hollywood, Broadway och jazzmusiken.

LÄS MER: Så här många delstater finns det i USA

Klimat

USA har ett varierat klimat som beror på landets storlek och geografiska läge. I allmänhet kan USA delas in i fyra huvudsakliga klimatzoner:

 • Kustklimat – Detta klimat kännetecknas av milda vintrar och varma somrar. Kustklimat finns längs USA:s öst- och västkuster.
 • Inlandsklimat – Detta klimat kännetecknas av kalla vintrar och varma somrar. Inlandsklimat finns i de centrala delarna av USA.
 • Bergsklimat – Detta klimat kännetecknas av kalla vintrar och svala somrar. Bergsklimat finns i de västra delarna av USA.
 • Tundraklimat – Detta klimat kännetecknas av långa, kalla vintrar och korta, varma somrar. Tundraklimat finns i Alaska.

Årstider varierar mycket

Årstider varierar också över hela landet. Årstiden i Sverige och New York är densamma samtidigt; när det är sommar här är det sommar där etc. Medan i till exempel Miami, Orlando, Key West, San Francisco och Los Angeles är temperaturen omkring 15-29 grader året runt. Som lägst kan temperaturen vara runt 10-13 grader under december.

Så vilken tid på året som är bäst att åka till landet beror både på vart man tänkt resa och vilken typ av klimat man föredrar.

I allmänhet kan man säga att följande gäller:

 • Vår – Mars-maj
 • Sommar – Juni-augusti
 • Höst – September-november
 • Vinter – December-februari

Sevärdheter i USA

Några resmål som brukar vara populära för svenskar att åka till är bland annat Grand Canyon i Arizona, Mount Rushmore i South Dakota, Venice Beach i Los Angeles, Kennedy Space Center i Florida och Yosemite National Park i Kalifornien. Nedan följer en kort beskrivning av dessa platser.

Grand Canyon

Grand Canyon består av ett ökenlandskap som över tid har eroderat och har blivit en av de mest berömda kanjonerna i världen. Det är ett välbesökt område dit många åker för att betrakta den fantastiska miljön som består av en kontrast mellan höga klippväggar och djupa dalgångar, samt kontrasten mellan ökenlandskapet och Coloradofloden som flyter genom det. Sedan 1979 är Grand Canyon en del av UNESCO:s lista över kulturarv.

Det går idag att åka på olika utflykter och helikopterturer till platsen. Om man är intresserad av vandring går det att vandra ner till grunden av Grand Canyon eller att promenera på någon av de befintliga vandringslederna som finns. För den som letar efter något mer säkert finns det en byggd utsiktsplats 1 200 meter över grunden dit många turister åker för att kolla på den vackra miljön!

 • Plats: Arizona
 • Typ: Naturattraktion
 • Beskrivning: En jättelik kanjon som bildades av Coloradofloden över miljontals år.
  • Canyonen är upp till 277 meter djup och 29 kilometer bred.
 • Årstid att besöka: Våren och hösten när vädret är mildare
 • Aktiviteter: Vandring, helikoptertur, utsiktspunkt

Mount Rushmore

Mount Rushmore är en nationalpark som idag är känt för de stora granitskulpturer i Keystone som föreställer de amerikanska presidenterna George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln. Skulpturerna började byggas i början av 1900-talet, men avbröts abrupt på grund av att finansieringen avtog. Detta berodde på att att USA rustade upp inför andra världskriget.

Skulpturerna blev aldrig färdigbyggda, men är idag en populär turistattraktion dit det beräknas åka omkring två miljoner personer varje år.

 • Plats: South Dakota
 • Typ: Monument
 • Beskrivning: En stor granitskulptur som föreställer fyra av USA:s tidigare presidenter. Skulpturerna är 18 meter höga och 15 meter breda.
 • Årstid att besöka: Hela året, men sommaren kan vara varm och solig.
 • Aktiviteter: Guidad tur, utsiktspunkt

Venice Beach

Venice Beach är det perfekta stället om du längtar efter fina stränder, strandpromenader, höga palmer och oändligt med sol- och badmöjligheter! Här finns något både för den lugna personen och för den sportiga: det finns möjlighet till att ligga och sola och ta det lugnt, eller att köra olika sporter såsom beachvolleyboll, skateboard och inlinesåkning – det finns nämligen byggda planer för detta på området!

Om man vill till värmen är det här absolut ett bra tips!

 • Plats: Los Angeles
 • Typ: Kulturell attraktion
 • Beskrivning: En ort med en unik atmosfär som är känd för sin konst, kultur och frihet. Här finns en strandpromenader, konstgallerier, musikscener och konstnärer som visar upp sin konst på gatorna.
 • Årstid att besöka: Hela året, men sommaren kan vara varm och solig.
 • Aktiviteter: Strandliv, shopping, konst, kultur

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center finns vid Cape Canaveral som är beläget vid Floridas kust. Kennedy Space Center är platsen där raketer byggs ihop och skickas iväg. I dagsläget är det obemannade raketer som skapas där. Stora delar av området är stängt för allmänheten – medan vissa delar har skapats till att vara turistattraktioner.

Dessa attraktioner består bland annat av utställningar och IMAX-biografer. Här finns möjligheten att lära sig mer om tidiga rymdresor, uppleva spänningen i att åka till månen samt att delta i Shuttle Launch Experience som ska efterlikna hur det känns att göra en rymdresa!

 • Plats: Florida
 • Typ: Rymdforskningscenter
 • Beskrivning: En plats där raketer byggs och skickas iväg från jorden. Här finns utställningar, IMAX-biografer och andra attraktioner som berättar om rymdforskningens historia och framtid.
 • Årstid att besöka: Hela året, men sommaren kan vara varm och fuktig.
 • Aktiviteter: Guidad tur, utställning, IMAX-biograf, Shuttle Launch Experience

Yosemite National Park

Yosemite National Park är en nationalpark som varje år besöks av över tre miljoner personer. Hit kan du åka om du vill se vattenfall, höga klippor, unika trädslag och allmänt ta del av en rik natur. Det går att röra sig runt i parken både med fordon och till fots. Om man åker genom parken med bil eller buss kommer man främst se de delar av parken där det är enkelt att ta sig fram, det vill säga, områden där människor varit och byggt vägar.

Om man rör sig till fots blir möjligheterna till upplevelser i parken fler, då det både går att vandra längs vägarna men även att vandra in bland skogarna och bergen där det inte är rört på samma sätt. Det finns en mängd vandringsleder dessutom, varav även en av de mest kända klättringslederna i världen!

 • Plats: Kalifornien
 • Typ: Nationalpark
 • Beskrivning: En nationalpark med en rik natur som bland annat inkluderar vattenfall, höga klippor, unika trädslag och en mängd olika djur.
 • Årstid att besöka: Våren och hösten när vädret är mildare.
 • Aktiviteter: Vandring, klättring, fiske, camping, kajakpaddling

Priser i USA 2024

Då USA är så pass stort är det väldigt svårt att ge generella priser då priserna varierar kraftigt var i landet man är någonstans. Vår prislista ger en tydlig bild av hur det ser ut men det är viktigt att kolla in i detalj till stället ni ska till.

Mat och dryck (Restaurang)Vad kostar det
Måltid vid en billig restaurang209.62 SEK (mellan 125.77-419.24 SEK)
Måltid vid en normal restaurang (2 pers)786.07 SEK (mellan 524.05-1,572.14 SEK)
Inhemsk öl (0.5L)62.89 SEK (mellan 36.68-110.05 SEK)
Importerad öl (0.33L)73.37 SEK (mellan 52.40-136.25 SEK)
Coca-cola/Pepsi (33 cl burk)25.24 SEK (mellan 18.87-41.92 SEK)
Vatten (33 cl burk)21.83 SEK (mellan 15.72-36.68 SEK)
TransportVad kostar det
Enskild biljett26.20 SEK (mellan 15.72-41.92 SEK)
Månadsbiljett838.47 SEK (mellan 419.24-1,467.33 SEK)
Taxi (starttaxa)49.78 SEK (mellan 31.44-81.75 SEK)
Taxi (1 km)22.79 SEK (mellan 13.42-32.56 SEK)
Taxi (1 timme väntetid)419.24 SEK (mellan 262.02-628.86 SEK)
ÖvrigtVad kostar det
Ett paket Marlboro94.33 SEK (mellan 73.37-178.18 SEK)
1 par jeans (Levis 501 eller liknande)548.66 SEK (mellan 303.84-953.11 SEK)
1 sommarklänning (större butikskedja)496.99 SEK (mellan 262.02-1,037.61 SEK)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *