Underbar vandring i otroliga fjällandskap med fina leder och porlande forsar. I den här artikeln berättar jag om mitt vandringsäventyr i Kvikkjokk och Årrenjarka. Jag var här och vandrade i två dagar i början av augusti med min familj.

Vandring i Kvikkjokk

Vi började första dagens vandring i Kvikkjokk. Då vi åkte upp med vår husbil var planen att bara gå på dagsvandringar och sen komma tillbaka för att sova. Vi kollade upp lite olika dagsturer vi kunde vandra från Kvikkjokk. 

Dagsturer i Kvikkjokk:

  • Prinskullen* – En perfekt dagstur med en fantastisk utsikt. 
  • Nammásj* – Kvikkjokks utsiktberg med en härlig utsikt över deltat och in mot Tarradalen.
  • Sjnjierák – Ett lågfjäll med storslagen utsikt mot Sarek.
  • Kvarntjärnarna* – Trollska skogstjärnar och Kvikkjokks gamla kvarnplats.
  • Kvikkjokksdeltat* – Hit kan du boka en guidad deltatur eller hyra en kanot för turer i slingrande kanaler och laguner.
  • Vallespiken* – En klassisk men krävande dagstur som även lämpar sig som tvådagarstur med tält.
  • Gassgáivo* – En fantastisk men krävande dagstur till Kvikkjokks mest karaktäristiska fjäll.
  • Gamla poststigen till Årrenjarka – En fantastisk, lite längre vandring över fjället. Denna vandring går även över Sjnjierák. 
  • Gamájåhkkå – Lättgången dagstur med fin utsikt längs forsen mot nästa deltaland.
  • Brudslöjan – Vattenfallet ligger några km innan Kvikkjokk och du kan åka buss eller bil hit. Passar en liten kort dagstur.
  • Dagstur längs Padjelantaleden* – Lättgången dagstur som görs så lång du vill.
  • Dagstur längs Kungsleden – Dagstur som görs så lång du vill, åt söder eller norr. Om du går leden söder måste du först åka båt. 

* För att ta dig hit måste du först åka båt under en sträcka. Båten måste du boka i förtid för både dit resan samt tillbaka resan.   

Vi bestämde oss för att börja med att vandra efter forsen Gamájåhkå: En otroligt vacker fors på 3 km. Forsen strömmar från två deltaland norr om Kvikkjokk ned till Kvikkjokks byn där den möter Tarraälven. Om du vandrar här under sommardagarna kan du se hur vattnet är grågrönt av glaciärslam från glaciärerna i Pårtemassivet. 

Leden är lättvandrad och går delvis över ett kalhygge och delvis i Kamajokk naturreservat. Reservatet, som ligger på båda sidorna av forsen består dels av gammal tallskog och blockterräng. Här har du utsikt mot Pårtefjällen i Sarek och Vallespiken Tarrekaisemassivet.

Vandring till vattenfallet Brudslöjan 

På väg från Kvikkjokk till Årrenjarka stannade vi för att vandra till vattenfallet Brudslöjan. Vattenfallet Brudslöjan bildas av bäcken Kådtjåjåkkå och störtar utför klippbranten ned i sjön Saggat.

Denna vandring är inte den lättaste då du går efter små stigar som ibland försvinner vilket gör det svårt att veta exakt hur du ska gå för att komma till vattenfallet. Detta trots att stigen ska vara uppmärkt med röd/vita snitselband (kan dock ha blivit bättre sen jag var här). Stigarna går även mycket upp och ner och ibland kan du behöva hålla i dig i träd och grenar för att inte ramla. Men vandringen är helt klart värt det då vattenfallet är fantastiskt.  600 meter efter stigen finns en grillplats med en härlig utsikt mot fallet. Gillar du blåbär är detta område är även fyllt med blåbär under början av augusti.

Vandring i Årrenjarka

Vår stora vandring blev från Årrenjarka där vi gick leden Naturstig med information. Denna led vara fantastiskt vacker och lärorik att vandra. Vandringen går från bygd och barrskog till björkskog och fjäll och har bitvis branta stigningar uppför berget Kassavare. 

Leden sträcker sig 9 km efter gamla poststigen från Årrenjarka till Kvikkjokk och innehåller 20 informationspunkter med fakta om bland annat området och djuren som lever där. Sista punkten hittar du uppe på berget Kassavare och Informationshäftet till naturstigen finns att köpa i Årrenjarka Fjällby.

Vandringen börjar på Årrenjarka Fjällby och efter 3km kommer du fram till fallet i bäcken Årrejåkkå där det finns en rastplats med vindskydd och eldstad. Här stannade vi för att ta en lite vätskepaus. Efter en bit vandring efter rastplatsen kommer du fram på de gamla slåttermyrarna. Vid myren Ruska finns nästa rastplats med vindskydd och eldstad. Här stannade vi för att äta ett mellanmål.  

Här viker leden av, och en brant stigning tar vid i Stournjåske. Här går du genom ett område med massor av blommor på väg upp mot Kassavare. När du väl är uppe på högfjället, väntar en fantastisk panoramavy över lågfjället Kabla och Pårtefjällens höga toppar i Sareks nationalpark. Här stannade vi för lunch och bara njöt av den helt otroliga utsikten innan vi vandrade tillbaka till Årrenjarkas Fjällby.

Dagsturer från Årrenjarka:

  • Gamla poststigen till Kvikkjokk – en längre vandring över fjället från Årrenjarka till Kvikkjokk över bergen Kassavare och Sjnjierák
  • Naturstig med information – en lärorik vandring från bygd och barrskog till björkskog och fjäll
  • Ailatis – Predikstolen – Fantastisk vandring upp på berget Ailatis.
  • Årrevare – Lätt till medelsvår vandring upp på berget Årrevare med utsik över Sareks toppar. 
  • Ett Klick för Skogen –  En lätt vandring till den vackra gammelskogen som är klassat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Denna skog har ett mycket högt naturvärden samt ett högt socialt värde. 

Tips för vandring i Kvikkjokk och Årrenjarka 

Här kommer några tips till dig som funderar på att åka upp och vandra i Kvikkjokk och Årrenjarka.

  • Myggspray – Då Norrland är känt för extremt mycket mygg, ta med dig mycket myggspray så du slipper blir uppäten. 
  • Båttur – Om du går vill gå en av lederna som kräver båt. Se till att planera för att boka båten och se till så du vet vilka tider båten går samt kostnad. 
  • Boende – När det kommer till boende, finns det lite olika alternativ: 
    • Kvikkjokks fjällstation, här finns det olika typer av rum att bo i eller så kan du parkera din husbil/husvagn på parkeringen 
    • Årrenjärkas fjällby här kan du bo i stugor, tälta eller ställa din husbil/husvagn
    • Ta med tält och tälta ute efter vandringslederna     
  • Blåbärsplockning – Om du vandrar här i augusti och älskar blåbär packa med en bärplockare och hink om din packning tillåter. 
  • Packlista – Vill du ha tips på hur du ska packa för din vandring har vi skrivit en packlista för vandring.

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *