Bästa reseryggsäcken 2023 – Bäst i test reseryggsäck

Har du nyligen bokat en resa och upptäckt att du behöver en ny ryggsäck? Har du kanske också letat lite och insett att det är nästan omöjligt att veta vilken reseryggsäck som är bäst? Vi vet att marknaden för reseryggsäckar kan vara en djungel och vi har bestämt oss för att försöka göra det lite enklare för dig. Så luta dig tillbaka och ta en kopp kaffe så ska vi beskriva exakt hur du hittar den bästa reseryggsäcken!

Välj rätt storlek på din ryggsäck

Många tänker att en stor reseryggsäck alltid är bättre än en liten men riktigt så enkelt är det inte. En stor ryggsäck väger till exempel mer och det kan vara svårare att hitta dina saker. Samtidigt kan en liten ryggsäck betyda att du inte får med dig allt som du vill packa.

Det första du måste fundera på när du väljer en ryggsäck är därför hur mycket du behöver ha med dig. Ska du vara borta i en vecka, två veckor eller kanske en hel månad? Ta gärna fram den packning som du tänkt att ha med dig för att se hur mycket det faktiskt blir. Då får du en ganska bra bild över hur stor ryggsäck som du behöver.

Tänk också på att det ofta går ner mer än vad du tror i en ryggsäck, speciellt om du lägger lite tid på att packa den bra. Om du bara ska vara borta någon dag brukar vi rekommendera en liten ryggsäck, ca 20 liter. Ska du vara borta en längre tid kan det vara en klok idé att kolla på ryggsäckar bortåt 60 liter. Mer än detta behöver du sällan om du inte ska ut på en långvandring med tält och sovsäck. Då kan det vara klokt att titta på ryggsäckar ända upp till 120 liter.

Ryggsäckens bärsystem

Allt du packar i din ryggsäck ska du också bära runt på, ibland i flera timmar i sträck. Ska du ut på vandring kommer du bära allt du äger på ryggen i flera dagar. Därför är det väldigt viktigt att ryggsäcken har ett bra bärsystem som belastar kroppen på rätt ställen.

Höftbälte

En reseryggsäck som är designad för att bäras länge har alltid ett höftbälte. Det är ett bälte som smiter åt runt höften och som avlastar dina axlar när du bär på ryggsäcken. Ett bra höftbälte ska vara vadderat och sitta hårt utan att vara obekvämt eller skava. När du tar på dig ryggsäcken och justerar den är det höftbältet som du bör justera först. När det sitter bra kan du anpassa de andra spännena.

Ryggsäckens andra spännen

Här får vi faktiskt säga desto mer desto bättre. Desto mer spännen som reseryggsäcken har, desto lättare är det att justera den så att du får den precis som du vill ha den. Självklart får det dock inte gå till överdrift så att det blir jobbigt att sätta på sig och ta av ryggsäcken.

Om du har möjlighet är det en bra idé att ta hem ryggsäcken och testa dess passform med lite packning. Då känner du snabbt om reseryggsäcken kommer att fungera bra för dig eller inte.

Väskans fack

Hur många fack vill du ha i din reseryggsäck? Även detta är något som du måste fundera över när du letar efter den bästa ryggsäcken. De allra flesta har ett stort fack där du kommer förvara de flesta av dina saker. Det brukar också finnas ett mindre utanför eller ovanför det stora och ibland ett i botten. Många väskor har också ett extra vadderat fack för att skydda en laptop.

Hur många fack behöver du?

När vi tittar på reseryggsäckar brukar vi säga att desto mer fack, desto lättare är det att organisera väskan. Var sak har sin plats. Det betyder inte att en väska med bara ett eller två fack är dålig, tvärt om. Mindre fack betyder till exempel mindre dragkedjor som kan gå sönder. Dessutom blir det mycket enklare att bara slänga ner något i väskan utan att behöva leta upp rätt fack.

Ska du ha med dig en dator rekommenderar vi alltid en väska med ett laptopfack. Då kan du känna dig trygg i att din dator har en plats som är lite extra skyddad. I övrigt är det helt upp till dig hur många fack du vill ha. Väljer du en väska med bara ett stort fack kan du alltid använda packpåsar för att organisera dina saker.

Vilket material är bäst för en reseryggsäck?

Även här är valet väldigt individuellt även det självklart finns en del saker som vi brukar rekommendera. För de allra flesta kommer en ryggsäck i nylon att passa väldigt bra. Det är också ett av de vanligaste materialen så det är inte svårt att hitta en bra ryggsäck. Ett annat vanligt material som också fungerar bra är polyester.

Ryggsäck med vattenskydd

Om det regnar är det viktigt att allt i din ryggsäck hålls torrt. Därför är det alltid en bra idé att köpa en ryggsäck som står emot lättare regnfall. Vi brukar säga att det inte är värt pengarna att köpa en dyr ryggsäck som är helt vattentät. Då kan du i stället investera i ett regnskydd till ryggsäcken som du trär på om det börjar regna ordentligt.

Ryggsäck i läder

Vi brukar inte rekommendera att köpa en reseryggsäck i läder, även om det kan se snyggt ut. En stor anledning till det är priset, men också skötseln. En läderrygsäck kan hålla väldigt länge men bara om du är noga med hur du sköter om den, något de flesta inte har tid för. Då är det i stället bättre att köpa en reseryggsäck i något syntet material. Du kommer antagligen att bli mer nöjd i längden.

Vi hoppas att vi med den här artikeln har lyckats reda upp lite i den djungel som är ryggsäcksmarknaden. Vi vet att det verkligen inte är enkelt att hitta helt rätt ryggsäck men när du väl hittat den kommer det vara värt tiden. Har du några frågor eller förslag är det bara att kontakta oss, vi svara så fort vi kan!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *